Son Konu

İnce bağırsak kanseri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İnce bağırsak Kanseri Nedir ?

İnce bağırsak, sindirim sisteminin yemek borusu ve mideden sonra gelen bir modülüdür. İnce bağırsak kanseri beş cinse ayrılır. Adenokarsinom, sarkom, karsinoid tümörler, gastrointestinal stromal tümörler ve lenfomadır. Adenokarsinom ince bağırsak kanserinin en sık görülen tipidir.

Diyet ve sıhhat geçmişiniz bağırsak kanserine yakalanma riskini arttırabilir. Bunlar şu haldedir.

Yüksek yağlı diyet

Crohn marazı

Çölyak Illeti

Adenomatöz polipler

İnce bağırsak kanserinin muhtemel belirtileri sebebi; bilinmeyen kilo kaybı ve karın ağrısıdır. Bunlar ve öteki belirtiler ince bağırsak kanserine sebep olabilir.

Aşağıdaki sıkıntılardan birisi yaşandığı takdirde doktora danışılmalıdır.

Karın ağrısı ve ya karın ortasında gelişen kramp

Bağırsak tıkanıklığı / Bulantı – Kusma

Sebebi bilinmeyen kilo kaybı

Karında bir yumru hissi

Dışkıda kan tespit edilmesi

İnce bağırsak kanserinin teşhis ve tanısında aşağıdaki testlere gereksinim duyulabilir.

Fizik Muayene ve Hastanın Sıhhat Geçmişi: Hastanın sıhhat alışkanlıkları, geçmişte yaşadığı marazlar ve tedavileri hakkında hikayesi ele alınır . Hastanın vücudunda olağan dışı bir imaj var ise bu fizik muayene ile görülebilir.

Biyokimyası: Hastadan alınan kanın labatuvar ortamında incelenmesi sonucunda vücuttaki organ ve dokulardan kana salınan kimi hususların ölçülerini ölçmek için yapılan bir prosedürdür. Bir unsurun alışılmadık ölçüde ( az ve ya yüksek ) üretildiği gözlemlenebilir ve bu illetin belirtisi olabilir.

Karaciğer Fonksiyonu Testleri: Karaciğer tarafından kana salınan kimi hususların ölçülerini ölçmek için yapılan bir testtir.

Üst Endoskopi: Özofagus ( yemek borusu ) ve mide içine bakmak için kullanılan umum bir tıbbı tanı aracıdır. Endoskop ismi verilen ışıklı, esnek ve ucunda bir medya kamera bulunan tüpün ağız yoluyla yemek borusu içine itilerek imaj elde edilmesine denir. Böylelikle muhtemel kanser belirtileri ortaya çıkarılabilir.

Gaita’da Bilinmeyen Kan Testi: Yalnızca mikroskopla görülebilen kan için dışkı örneği alınması ve bu dışkının mikroskop ile incelenmesidir.

Baryum Testi: Hastaya baryum-sülfat çözeltisi içirilir ve akabinde yemek borusu ve midesinin röntgeni çekilir. İçilen bu çözelti yemek borusundan mideye sahih akar ve röntgen anında illetin teşhis edilmesinde daha net imajlar elde edilmesini sağlar.

BT (CAT Taraması): Farklı açılardan çekilmiş vücut içi kesimlerinin ayrıntılı fotoğraflar halinde çıkartan umum bir görüntüleme sistemidir. Fotoğraflar röntgen cihazına bağlı bir bilgisayar tarafından çekilir. Dokuların ya da organların daha net bir biçimde görüntülenmesi için damar içine bir boya enjekte edilir. Bu sürece bilgisayarlı tomogrofi de denilir.

MRI (manyetik rezonans görüntüleme): Bu prosedürde mıktanıs ve radyo dalgaları aracılığıyla vücut içi yerlerinin ayrıntılı fotoğrafları bilgisayar aracılığıyla görüntülenir. Bu sürece tıpkı devranda nükleer manyetik rezonans görüntüleme (NMRI) denilir.

Lenf Nodu Biyopsisi: Lenf dokusundan alınan küçük bir modülün patolog tarafından mikroskopta incelenip kanser hücrelerinin tespit edildiği bir testtir.

Laparotomi: Tedavi ve teşhis maksatlı karın boşluğunun açılması sürecidir. Buradan alınan doku örnekleri mikroskopta incelenir ve marazın belirtileri açısından denetim edilir.

 
Üst Alt