Eğer Linux tabanlı bir işletim sistemi kullandıysanız initd dizinini duyma ihtimaliniz yüksektirPeki merak ettiniz mi bu dizin tam olarak ne yapar?
İnitd dizini aslında yalnız bir tek iş yapar ama bunu bütün sisteminiz için yapar Bu yüzden sistemin vazgeçilmezlerinden biridirİçeriğinde ise çeşitli hizmetler için başlatdurdur komut dizileri vardırMuhtemelen tam anlaşılmamıştır?
Biraz daha derine inelim?:
Eğer systemetc klasörünün içinde ki initd dizinine bakarsanız rc#d şeklinde dizinler bulursunuzBurada ?# işareti 06 arası değer alabilen özel başlatma seviyelerini yansıtırBu dizinlerin her birinin içinde işlemleri kontrol eden scriptlerin kendine özgü özellikleri barındırılırBu scriptler, ?K harfi yada ?S harfiyle başlar ve bütün ?K scriptleri ?S scriptlerinden önce işleme konulur (Run Edilir) Daha sonra scriptin yerine bağlı olarak hangi scriptin ne zaman başlatılacağına karar verilir Sistem servisleri,dizinler arasında sorunsuz işleyen makine gibi çalışırAma bazen ?kill yada ?killAll yapılarını kullanmadan bir işlemi durdurmak yada başlatmak isteyebilirsinizİşte burada etcinitd dizini imdadınıza yetişiyor
Evet; gelgelelim initd dizini nasıl kullanılır? Birazda kullanımı anlatalım
Öncelikle initd dizinini kullanmak için root yetkisi yani ?sudo yetkisine sahip olmanız gerekirsudo yapısına girmiyorum Başka bir yazıda detaylı anlatırım
Evet komutun kullanımı şu şekilde:
Bu satırla beraber initd içindeki herbir script bir komut olarak çalışacaktır
etcinitdcommand SECENEK
Burada SEÇENEK kısmı şu değerleri alabilir:
start
stop
reload
restart
forcereload
Çoğu durumda start,stop yada restart komutu kullanılırDaha iyi anlaşılması için bir örnek verelim Diyelim ki internet bağlantınızı yeniden başlatmak istiyorsunuz o zaman şu komutu yazmanız yeterli:
etcinitdnetworking restart
Bu dizindeki çok kullanılan init scriptleri şu şekilde:
networking
samba
apache2
ftpd
sshd
dovecot
mysql
Tabi ki buradaki scriptler sizin sisteme ne yüklediğinize bağlı olarak değişecektir
Bilgisayarda durum böyle, peki ya telefonlarda?
Bilindiği üzere android Linux tabanlı bir işletim sistemive initd desteği olması önemli bir konuTelefonlarda ki ?initd desteği ne işe yarar diyeceksinizOnuda şöyle açıklamaya çalışayımİşletim sistemlerine ilgisi olan çoğu kişi ?tweak kelimesini duymuşturTürkçe de ?ince ayar anlamına gelen bu yapı adından da anlaşılacağı gibi telefonunuza ince bir ayar yaparBu ayar batarya kullanımından tutunda performans arttırmaya kadar giden uzun bir konudurİşte bu ince ayarları yükleyebilmeniz için telefonunuzda initd desteği olmalıdırYani kısacası initd yapısı kullanıcıya mod dünyasının kapılarını açar Mod geniş bir konu olduğu için daha geniş bilgiyi sonraki yazılarımda verebilirim
Tek kötü tarafı orjinal romlarda initd desteği yok, Android açık kaynak kodlu olduğu için custom romlar piyasada bulunabiliyor ve initd desteği sadece bu romlarda bulunuyor
Sonuç olarak; Linux çok esnek bir yapı Bir sorunu çözmek için bir çok yöntem kullanabilirsinizBunlardan biri sistem servislerini kontrol etme konusu Inıtd yardımıyla bu konuyu aşabiliyoruz
Burada initd sistemini elimden geldiğince anlatmaya çalıştım Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
Kaynakça:
http:wwwghacksnet0404gettoknowlinuxtheetcinitddirectory
http:wwwxdadeveloperscomandroidinitdsupportforanyrootedphone