İşkembe Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg işkembe
- 2 kg su (10 bardak)
- 4-5 adet defne yaprağı
- 3-4 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı un
- 1 adet limonun suyu
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt veya yarım su bardağı yoğurt
- Sarımsak, sirke
- Sıvıyağ
- Kırmızı toz biber
İşkembe Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Ben kasaptan hazır temizlenmiş işkembe alıyorum. Eğer temizlenmemiş işkembe ile yapacaksanız, kaynamış suya batırıp, bıçakla kazıyarak temizleyebilirsiniz. Temizledikten sonra sirkeli suda biraz bekletiniz.
- Temizlenmiş işkembeler, bir el büyüklüğünde olacak şekilde parçalara ayrılır.
- İşkembeleri ilk pişirme aşamasında, tencerede çok uzun sürede pişeceği için düdüklüde pişirmeyi tercih ediyorum. Parçalara ayrılmış olan işkembeler düdüklüye koyulur. Üzerine suyu ve defne yaprakları koyulur. Düdüklü kapatılır ve pişirmeye alınır.
- Düdüklü kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişiriyoruz.
- Pişen işkembeler, düdüklüden çıkarılıp, kesme şeker büyüklüğünde kare kare doğranır.
- Kare doğranmış işkembeler, aynı düdüklüde o piştiği suyun içine koyulur. Düdüklünün kapağı kapatılmadan ocağa koyulur, tuzu eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
- Terbiyesi için un, limon suyu, yumurta ve süt/yoğurt hep birlikte iyice çırpılır. Unun topak kalmaması gerekmektedir. Malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır.
- Ocaktaki kaynayan sudan, homojen haline getirdiğimiz terbiyenin içine 1-2 kepçe alınır ve karıştırılır.
- Sonra kaynayan işkembeyi karıştırarak içine yavaş yavaş terbiyesi ilave edilir. Fakat bu esnada karıştırmayı hiç ihmal etmeyin, aksi halde çorbanız kesilir ve güzel olmaz.
- Kaynayana kadar bu şekilde karıştırılır.
- Kaynadıktan sonra, 10-12 dk pişirilir ve çorbanın altı kapatılır.
- Bir sarımsak dövücünün içine sarımsak ve biraz tuz atılarak sarımsaklar dövülür.
- Bir sos tavasında, yarım çay bardağı sıvı yağ kızdırılır, içine 2-3 tatlı kaşığı kırmızı toz biber atılarak sos yapılır.
- Hazır olan çorbamızı kaseye aldıktan sonra üzerine sarımsak, sirke ve hazırlanmış toz biberli sostan konularak servis yapılır.