Son Konu

İşletim Sistemi Nedir?

nicebayan

Yeni Üye
Tepkime
2
Web
nicebayan.com
Credits
-1
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İşletim sistemi, bilgisayar donanımının ilk elden denetimi ve yönetiminden, esas sistem işlemlerinden ve kullanım programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır Öteki bütün yazılımların belleğe, girdiçıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlar Aniden çok program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludurişletim sistemi
Günümüzde yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinden UNIX, akademik çevrelerde ve sunucu olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaüstünde seçim edilmektedir Masaüstü bilgisayarlarında Windows, diğer işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve değişik araştırmalar Windows'un masaüstünde pazar payının %90 ile %98 arasında olduğunu göstermektedir Linux sunucularda yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve ofis masaüstlerine de ağır ağır girmektedir UNIX'in temel yapısından yararlanan Mac OS ve onun öncülleri ise daha fazla masaüstü yayıncılıkta kullanılmaktadır

İşletim sistemi, tüm öteki yazılımların belleğe, girdiçıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlar Birden çok program benzer anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur

2005 yılı itibari ile, en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki belli başlı grupta toplanabilir: Microsoft Windows grubu ve UNIX yarı işletim sistemlerini içeren grup (bu grup içinde pek çok Unix versiyonu, Linux ve Mac OS sayılabilir)UNIX, akademik çevrelerde ve spiker olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaüstünde tercih edilmektedir *

Üst Alt