Son Konu

ISO dosyası açma ve ISO dosyası oluşturma nasıl yapılır?

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
iso-dosyasi-acma-iso-dosyasi-olusturmak.jpg



ISO dosyası açma ve ISO dosyası oluşturma işlemlerinin nasıl yapıldığını hemen hemen herkes biliyor. Fakat ISO dosyası formatıyla yeni karşılaştıysanız ya da ilk defa kullanma gereği duyduysanız, bu yazımızda sizlere ISO açma, ISO yapma programı ve ISO dosyası nedir konularını detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

ISO dosyası ile en sık karşı karşıya geldiğimiz zamanlar ya oyun yüklemek istediğimiz ya da program yüklemek istediğimiz zamanlardır.

O zaman çok zaman kaybetmeden ISO dosyası nedir, kısaca anlatalım.
iso-dosyasi-acma-rehber.jpg
ISO dosyası nedir?


ISO dosyası nedir sorusunun cevabına geçmeden önce bu dosya isminin nereden geldiğini söylemekte fayda var.

ISO, “Eşit/Denk” anlamına gelen Yunanca bir kelime olan “ISOS” kelimesinden gelmektedir.

Bir ISO dosyası, temelde bir CD-ROM’un ve içeriğinin imaj dosyasıdır. Buna tüm bir CD’nin tek bir dosyaya, .iso uzantısı ile yerleştirilmiş hali de diyebiliriz. Bir imaj dosyası, diskin içeriğinin tamamının byte-byte kopyalanmış halidir.

ISO dosyası sadece CD-ROM için değildir. DVD ya da BD gibi her tür optik disk için de kullanılabilir.

ISO dosyası nedir anladığımızı düşünüyoruz. Gelin bir de ISO dosyası açma işlemi nasıl yapılır ve ISO açma programı var mı ona bakalım.
iso-dosyasi-acma-nasil-yapilir.jpg
ISO dosyası açma işlemi nasıl yapılır? – ISO açma programı

ISO dosyası açma ya da ISO açma işlemi birkaç şekilde yapılabiliyor. Bunlardan ilki, ISO dosyasının üzerine sağ tıklayıp “Winrar” benzeri programlarla dosya içeriğine ulaşmaktır.

ISO açma için diğer bir yöntem ise, ISO açma programı ya da programları diyebiliriz. Bu programlar aslında birer sanal sürücü programıdır. ISO dosyası da karakteri gereği sanal bir CD dosyası diyebileceğimiz için bu programlar yardımı ile açılabilir.

Tabii internet üzerinde birçok ISO açma programı türevi var. Bu ISO açma ya da ISO yapma programları, bilgisayarınıza birden fazla sanal sürücü oluşturabilmenize izin veren programlardır. Bu programlar sayesinde, bilgisayarınızda bir CD-ROM sürücüsü olmasa da ISO uzantılı hale getirilmiş optik diskleri açabilmenize olanak verir.

ISO dosyasını açma ya da kullanma konusunda en etkili yöntem olduğu da söylenebilir.

Şu ana kadar hazır olarak edindiğimiz ISO uzantılı dosyaları nasıl kullanacağımızı anlattık. Peki, ihtiyacımız olursa, ISO dosyası yapma işlemini nasıl gerçekleştireceğiz?
iso-dosyasi-acma-adimlari.jpg
ISO dosyası yapma – ISO dosyası oluşturma işlemi

ISO dosyası yapma işlemi aslında bir ISO dosyası oluşturma işlemidir. ISO dosyası oluşturma işlemini gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki, internet üzerinde ISO dosyası oluşturma işlemini tarayıcı üzerinden gerçekleştiren sitelerdir.

Bu siteler, sanal bir disk üzerine yazmak istediğiniz dosyaları yüklemenizi talep ediyor ve ardından da bu dosyaları size sanal bir disk içine yerleştirilmiş ya da yazılmış diyebileceğimiz bir şekilde geri vermeyi taahhüt ediyor.

Diğer bir yöntem ise, ISO yapma programı kullanmak. Bu ISO programı üzerinden istediğiniz dosyaları sanal disk kalıbı içine yerleştirip, ardından da yazdırarak, uzantısı “.iso” şeklinde olan bir sanal diske sahip olmanızı sağlıyor. Dosyayı ISO yapma işlemi de bu kadar basit.

Elbette bu ISO yapma programı ya da programları bizlere, yarattığımız .iso uzantılı dosyamızı açmamız için olanak da sağlıyor. Yani “.iso açma” işlemi nasıl yapılır diye araştıracak olursanız, alacağınız cevap bu yönde olacaktır.

İnternet üzerinde birçok ISO yapma programı mevcut. Fakat ISO yapma programı ve türevleri arasında en popüler olanlarından birinin, PowerISO adlı ISO yapma programı olduğunu söyleyebiliriz.

Az önce bahsettiğimiz ISO yapma programı nedir, gelin onlara da bir göz atalım.
iso-acma.jpg
ISO dosyası yazma programı – ISO yapma programı

Bir önceki başlığımızda da bahsettiğimiz gibi internet üzerinde bulunan ISO yazma programı çeşitleri oldukça çoktur. Fakat bu ISO yazma ya da ISO yapma programı türevlerinin çoğu, tam kullanıma ulaşmanız için belli bir ücret talep etmektedir.

ISO yazma ya da ISO yazma programı üzerinde sadece belirlediğiniz dosyaları bir sanal disk üzerine yazmak programın tek özelliği değil. ISO yapma programı ve türevlerinin çoğu, daha önce yaratılmış olan ISO dosyasını açma işlemine de olanak veriyor.

Bu sayede aynı CD-ROM, DVD ve BD gibi disk türevlerinde olduğu gibi, sanal disk içerisinde hangi dosyaların yazılı olduğunu görebiliyor ve istersek içinden çıkarabiliyoruz. Fakat ISO dosyası oluşturma ve ISO dosyası açma işlemlerinin dışında, ISO yapma programı bir başka işleve daha sahiptir.

Nasıl oluşturulan ISO dosyası bir sanal disk ise, ISO yapma ya da ISO yazma programı da bilgisayarımız üzerinde birden fazla sanal sürücü oluşturmamıza olanak sağlıyor. Oluşturulan bu sanal sürücülere, daha önceden hazırlanmış olan ISO dosyası yerleştirilerek, normal bir CD-ROM gibi kullanılmasına olanak veriliyor.

Yani yazımızın üst kısımlarında ISO dosyası açma için kullanılabileceğini belirttiğimiz ISO yazma ya da ISO yapma programı birçok farklı işleve sahiptir.

CD-ROM artık çok eskide kaldığı ve yerini büyük boyutlu DVD türevlerine bıraktığı için pek bir işlevi kalmadı diyebiliriz. Bu sebeple, elimizde olan ISO dosyası DVD’ye nasıl yazılır ona bakalım.
iso-dosyasi-olusturma.jpg
ISO dosyasını DVD’ye yazma

Daha önce sizlere ISO yapma programı nedir bahsetmiş ve birkaç özelliğini anlatmıştık. Yarattığımız ya da daha önceden elimizde olan ISO dosyası çeşitlerini, ISO yapma programı kullanarak, ISO dosyasını DVD ye yazma işlemini gerçekleştirebiliriz.

Bunun dışında farklı ve ekstra bir ISO yapma programı ihtiyacımızın olmadığı bir yöntem daha bulunmakta.

Peki, ISO dosyasını DVD ye nasıl yazacağız? Aslında bu düşünüldüğü kadar karmaşık bir işlem değil. Öncelikle elimizde daha önce kullanılmamış olduğundan emin olduğumuz boş bir DVD’ye ve bilgisayarımızdaki DVD sürücüsünün, DVD yazma özelliğine sahip olduğundan emin olmamız gerekiyor.

Eğer bu iki ön koşulu sağlayabildiysek, geriye sadece birkaç tıklama kalıyor. İlk olarak, ISO dosyası nerede kayıtlı ise o klasörü açıyoruz. Eğer dosyanız masaüstünde ise, masaüstünü dosya şeklinde görüntülemek için herhangi bir klasörü açın ve sol taraftaki gezgin kısmından masaüstünü seçin.

Ardından, sadece ISO dosyası yazmak istediğimiz için sol tık ile ISO dosyası üzerine bir kere tıklayın ve açılı olan klasörün üst kısmındaki “Paylaş” sekmesine tıklayın. Burada “Diske Yaz” şeklinde bir seçenek göreceksiniz.

Diske yaz seçeneğine tıklamanızın ardından bir pencere açılacak ve bu pencereden diske yazma işlemini hangi sürücü üzerinden gerçekleştirmek istediğiniz sorulacaktır. Burada DVD yazma özelliği olan sürücünüzü seçmeyi unutmayın. Seçiminizi yaptıktan sonra, pencerenin alt kısmında yazdırma seçeneği olacaktır.

Bu seçeneğe tıklamanızın ardından, DVD yazma özelliği bulunan sürücünüzün yazma hızı ve ISO dosyası boyutu göz önünde bulundurularak, işlem birkaç saniye ya da dakika sürebilir.

İşte ISO dosyasını DVD ye yazma işlemi bu kadar basit.

Peki, ISO dosyasını USB’ye yazma ihtiyacı duyarsak aynı işlemi nasıl yapacağız?
iso-yapma-programi.jpg
ISO dosyasını USB’ye yazma

ISO dosyasını USB’ye yazma işlemini ne yazık ki DVD de olduğu gibi fazladan bir programa sahip olmadan yapamıyoruz. Bunun sebeplerinden biri, USB’nin ISO dosyası üzerine yazılmadan önce okunabilir hale getirilmek zorunda olması olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yüzden internet üzerinden ISO Burner, ISO-to-USB ya da Rufus gibi bir program edinmemiz gerekiyor. ISO Burner dışında, ismi geçen diğer iki program sizden herhangi bir kurulum yapmanızı istemiyor. Yani indirdikten sonra çift tıklayarak kullanıma hazır hale geliyorlar.

Üç programda da USB’yi takmanızın ardından, ISO dosyası nerede ise onu seçmeniz ve dosyayı belirlemeniz gerekiyor. Geriye kalan başka hiçbir şeye dokunmanız gerekmiyor, oldukları gibi bırakabilirsiniz. Her şeyi uygun bir şekilde ayarladıktan sonra tek yapmanız gereken “Yaz/Burn” ya da “Başlat/Start” butonlarına basmak ve ISO dosyasını USB’ye yazma işleminin sona ermesini beklemek olacaktır. USB ISO yazma işlemi de bu kadar basit.

Böylece ISO yazdırma işlemlerini de anlatmış olduk.

Yazımızın en başından sonuna kadar, sizlere ISO dosyası oluşturma, ISO açma nasıl yapılır anlattık. Bunun dışında ISO yapma programı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra ISO dosyası açma program üzerinde nasıl yapılır bahsettik. Umarız verdiğimiz bilgiler faydalı olmuştur.

 
Üst Alt