Son Konu

İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?​



Son yıllar da iştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir sorusu bir çok ebeveynin kabusu oldu. Çocuklarda iştahsızlık genellikle okul öncesi dönemde görülmektedir. Özellikle normal büyüme eğrisi gösteren çocukların 15 – 18 aylarında iştahsızlık durumu gözlemlenebilir. Doktora götürülen iştahsız çocukların %98 i aslında normal çocuklardır. Annelerin iştahsız olarak tanısını koyduğu fakat doktor muayene sonuçlarına göre sağlıklıdırlar. Bu noktada ebeveynlerin yanlış düşündükleri konular vardır. Ebeveynler çocuklarına ne kadar çok yemek yedirilirse o kadar uzun boylu olabileceklerini düşünmektedirler. Bu son derece yanlıştır.



Çocuklarının fiziksel gelişiminin yeterli ilerlerlemeyeceğini düşünen ebeveynler çocuklara fazla yemek yedirerek obezite veya kilolu olmasına sebep olabilmektedirler. Bilinenin aksine çocuklara fazla yemek yedirmek ileride aileye ve çocuğa birtakım sorunlar getirebilir. Bazı aileler çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamak tadırlar. Bu son derece yanlıştır. Her çocuğun iştahı metabolizması bir değildir. Bilindiği üzere her insanın genetiği farklıdır. Bazı aileler uzun boylu bazı aileler ise kısa boylu genetik yapıya sahip olabilmektedir. Bu noktada ebeveynlerin bilmesi gereken her çocuğun iştahı genetiklerine göre farkılık gösterebilmektedir.

İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?

Çocuğa Zorla Yemek Yedirmenin Zararları Nelerdir?​

İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?​

Çocuklara yemek yemesi için aşırı miktarda bir ısrar söz konusu olduğunda çocuk bunu silah olarak kullanabilir. Çocuklar anneyi babayı kullanmasını çok iyi bilirler.

Çocuklara yemek yemeleri konusunda yapılan baskılar ebeveyn ve çocuk arasında bir çıkar savaşının çıkmasına sebep olabilir. Doktorlar bu konuyu kaşık savaşları olarak adlandırıyorlar ve bu kaşık savaşlarını sonunda her zaman çocuk kazanır. Uzmanlar bu konuda çocukla kaşık savaşı yapmanızı doğru görmezler ve tavsiye etmezler.



Çocuklarda bebeklikten itibaren başlayan bir acıkma hissi vardır. Bebekler çeşitli tepkilerle ağızlarını açarak veya ağlayarak anne ile iletişim halinde bulunup açlıklarını ifade ederler. Bebekler karınları doyduktan sonra bunu anneye ağzını yumarak gösterir adeta anneyle konuşmadan iletişim halinde olurlar. Yemek yemesinde ısrar edilen bebekler başlarını çevirirler. Bu konuda aynı bebeklerde olduğu gibi çocuklarda konuşarak yemek yemek istediklerini veya istemediklerini ifade edebilirler.Bu noktada ailelerin karnı aç olmayan çocuklara yemeleri konusunda ısrar etmeleri doğru değildir.



İştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir? Sorusu birçok çok ebeveyn tarafından araştırılıyor. Ailelerin çocuklarının yemek konusunda bilmeleri gereken bir konuda çocukların midesinin çok küçük olduğudur. Bir yetişkine oranlar çocukların mide kapasitesi 8/1 veya 4/1 kadar daha küçüktür. Anne ve babalar çocukların kendi yedikleri kadar bir öğün yemelerini beklememelidirler. Çocukların midesi tam kapasite dolduğu zaman çocukların doyma hissi alarm verir ve aynı yetişkinlerde olduğu gibi yemek yiyemezler. Bu sorunlar genel ilk 3 yaşa kadar görünmektedir.

Doktorlar tarafından kaşık savaşları olarak belirtiler bu sorunlar genelde ilk 3 yaşa kadar görülür.



‘Çocuklar donmamış beton gibidir, üzerlerine ne düşerse izi kalır’ Atasözü özellikle 7 yaşa kadar etkilidir. Hem davranış olarak hem de beslenme olarak çocuğa olumlu yada olumsuz bir mesaj verdiğinizde çocuk onu ömür boyu taşır. Bu nedenle beslenme hatalarına daha duyarlı olmamız gerekmektedir. İştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir? sorusu birçok ebeveyn tarafından sorulmaktadır.



Çoçuklarda İŞTAHSIZLIK nasıl giderilir?​

Doktota götürüren anne baba tarafından iştahsız olduğu belirtilen çocukların %98i normal iştahlıdır. Uzmanlar bu konuda genelde ebeveynlerin hatalarının olduğu öne sürüyor.



Uzmanlar çocukların beslenmesi konusunda düzenli bir öğün saatlerinin olmasını tavsiye etmektedirler. Çocuklara biri gece yatmadan önce, diğeride öğlen-akşam üzeri olmak üzere 5-6 yaşına kadar 2 kez , 6 yaşından sonra da 1 kez ara öğün verilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bunun dışında çocuğu acıktığında beslemek oldukça önem arz etmektedir. Zamanla ara öğün ve ana öğün saatleri oturacaktır.



Ebeveynlerin çocuklarını besleme konusunda ikinci yaptıkları büyük hata ise, çocuklara yemek yedirmek için Çizgi film izletirmeleridir. Bu durumda çocuk adeta hipnotize olmaktadır ve yediğini fark etmemektedir. Çizgi filmin etkisiyle fazla yemek yiyebiliyor ve aile farkında olmadan obezitenin temelini atabiliyor.

Kendi Yemek Yemeyen Çocuğa Ne Yapmalı?​



Bebekler 6-7 aylık iken yemeklerle oyalanmasını oynamasını severler. Bu nokta da Ailelerin dikkat etmesi gereken bir husus da bebeklerin yemekle haşır neşir olmalarını sağlamalıdır.

Bebekler Ne Zaman Çatal Kaşık Kullanır?​



Uzmanlar çocuklarda 12 aydan sonra çocukların kendi eliyle yemek yemesi alışkanlığının kazandırılmasını tavsiye etmektedir. Çocuklar bu şekilde yemek yemeyi oyunlaştırırlar ve anne babalarını taklit ederek yemek yemeği adeta bir eğlence haline getireceklerdir. Konu ile alakalı ülkemize tatile gelen turistlerin çocuklarının bizim çocuklarımızdan daha küçük yaşlarda kendi kendilerine yemek yediklerini görmekteyiz.
 
Üst Alt