Son Konu

İstihare Namazı Nasıl Kılınır? İstihare Duası Nasıl Yapılır?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kararsız kaldığımız veya ne yapacağımız bilmediğimiz durumlarda istihare önem arz etmektedir. Bu konuda İstihare Namazı nasıl kılınır? İstihare Duası nasıl yapılır? Gibi pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Değerli ziyaretçimiz, öncelikle istihare konusunda detaylı bir bilgi verelim. Zira yaptığımız amellerin ne kadar farkında olur isek o kadar istifade göreceğizdir. Bir kimse Ticaret, evlilik, seyahat ve benzeri bir işe niyeti varsa, o işin hayırlı olup olmayacağı konusunda tereddüde düşebiliriz. Bu durumda istihare namazı kılabiliriz. Bu konuda yapılacak ilk şey, yapılması istenen meselenin helal olup olmadığının araştırmamızdır. Dini ölçülere uyup uymadığının incelenmesidir.

Dinimizde İstihare Namazı​

İnsanın kendisi bir sonuca varamadığı takdirde en doğru yol, o konuyu bilen biri kimseye danışmaktır. O kişinin fikrini aldıktan sonra konuyu enine boyuna bütün teferruatıyla konuşmak ve istişare yapmaktır. Daha sonra istihareye yatmaya karar vermeliyiz. Tabi ki en doğru sonucun alınabilmesi için tavsiyemiz şudur. İstişare yapılacak insanın bilgili ve sözüne güvenilir olması gerekmektedir. Böyle bir kimse çevremizde yok ise tabi ki kendi istiharemize kendimizde yatabiliriz. Bunun için önce istihare namazının kılınması gerekmektedir.

Şûra Suresi, 38. Ayette şöyle buyrulmaktadır. “Onların işleri aralarında müşavere iledir”. İstişare ederken bilgi sahibi kişilerin seçilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte fikir ve inanç yönünden yabancı olan kişilerle istişare yapılmaması konusunda da ikazda bulunmaktadır. Başka bir ayeti kerimede ise yüce Mevlamız şöyle buyurmaktadır.

“Ey iman edenler! Sizden olmayan kimseleri içli dışlı dost edinip sırlarınıza ortak etmeyin. Onlar sizi zarara sokmakta kusur etmezler. Size sıkıntı verecek şeylerden hoşlanırlar. Size düşmanlıkları sözlerinden belli olmuştur; açığa vurmayıp da kalplerinden gizledikleri düşmanlık ise daha büyüktür. Biz size dostunuzu ve düşmanınızı böylece gösterip ayetlerimizi açıkladık eğer akıl ederseniz.”
Âl-i İmran Suresi, 118.

Efendimiz ise istihare konusunda şöyle buyurmuştur: “İstihare eden kimse zarar görmez, istişare eden pişmanlık duymaz, iktisada riayet eden maişetçe aile belasını çok çekmez.”

Dikkat edileceği üzere hadis-i şerif müminin sosyal hayatını üç temel esasa riayet etmeye bağlamıştır.

  • İstişare
  • İstihare
  • İktisat
Bilhassa bunlardan istişare ve iktisadın ne kadar ehemmiyet taşıdığı şüphe edilmez bir gerçektir. Hadis-i şeriften anladığımız üzere önce istişare yapılmalıdır. Eğer kalp mutmain olmaz ise istihare yapmak sünnettir.

İstihare Nedir?​

İstihare, lügat anlamı itibariyle, Allah’tan hayır dilemektir. Dolayısı ile istiharet şu anlamalara gelmektedir.

  • Yapılacak bir işin iyi mi, kötü mü olduğunu anlamak.
  • Bir işi hemen mi, yoksa bir müddet sonra mı yapmaya karar vermek.
  • Bir işin daha iyi netice verip vermeyeğini anlamak.
  • Bir mesele için kalbin o meseleye yatışmasını Allah’tan dilemek ve istemektir.

İstihare Peygamberimizin bir sünnetidir ve biz ümmetine tavsiye ettiği bir dua ve ibadet şeklidir. Peygamberimiz (s.a.v) istiharenin nasıl yapılacağını, hangi duanın okunacağını bizzat kendisi öğretmiştir. İstiharenin önemi konusunda Cabir bin Abdullah şöyle demektedir. Rasulullah (s.a.v) bize Kuran’dan bir sure öğretir gibi büyük küçük işlerimizin hepsinde istihareyi öğretti. İstihare hakkında şöyle buyurdu.

‘Sizden biriniz bir işe kalben azmettiği zaman, iki rekât namaz kılsın.”
Buhari, Küsuf: 75.

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?​

İstihare namazı iki rekat oluşmaktadır. Bu iki rekat namazın kılınışı nafile iki rekat namazın kılınışından farkı yoktur. Fakat istihare namazına niyet şöyle yapılır. “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat istihare namazı kılmaya” denilerek, tekbir alınmalıdır.

İmam Gazali istihare namazının birinci rekatında Fatiha’dan sonra Kul ya eyyühe’l-kâfirûne okunmasını söylemiştir. İlk rekatta okumalıdır. İkinci rekatında ise Kul hüvellahu ehad yani, surelerinin okunmasını tavsiye eder.

Kaynak: İmam Gazali. İhyâu Ulûmiddîn. (Daru İhyâi’l-Kütübü’l-Arabî) 1.207.

İstihare Duası Nasıl Yapılır?​

Duanın Türkçesi okunabileceği gibi, Arapça aslını okumak daha faziletlidir. Duanın aslı, verdiğimiz bu kaynaklarda olduğu gibi, ilmihal kitaplarında da mevcuttur. Kişi istihare ettikten sonra kalbi hangi yöne giderse onu yapmalıdır. İstihareye rağmen bir gönül yatışması görülmediği takdirde, kişi istihareyi tekrarlayabilir. Bu sünnettir. Bununla alakalı olarak Enes bin Malik’in (r.a.) rivayet ettiği bir hadiste Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Ey Enes, bir işi yapmayı niyet ettiğin zaman o iş hakkında yeniden yedi defa istihare et. Daha sonra kalbinden geçen temayüle bak. Çünkü hayır kalbinde doğan manadadır.”

İş acele olup da istihareyi tekrarlamak mümkün değilse şöyle dua edilir: “Allah’ım, hakkımda hayırlı olan ne ise onu nasip eyle. Beni kendi halime bırakma.”

Sizlere naklettiğimiz bu İstihare Namazı Duası peygamber Efendimizin bir hadis i şerifidir. Bu nedenle istihare yapan Müslümanların istiharelerinin hayır olması için bu duayı okumaları oldukça önemli ve hayırlıdır.

İstihare Duası Arapça Okunuşu​

İstihare Namazı Duası
İstihare Namazı Duası

İstihare Duası Türkçe Okunuşu​

Allahumme inni estehiru ke bi-ilmike ve estakdiruke bi kudratike ve es’eluke min-fadlike’l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta’lemu vela a lemu ve ente al lamu’l ğuyub. Allahumme in kunte ta’lemu en-ne haza’l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta’lemu enne hâzâ’l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye’l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.

Kaynak: (Buharî, Teheccüt, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III, 344).

İstihare Duasının Türkçe Anlamı

“Allah’ım yapmayı düşündüğüm su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır. Kudretinle senden güç istiyorum. Senin büyük fazlından ihsan buyurmanı dilerim. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen şeyi çok iyi bilensin, Allah’ım. Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya, ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et. Kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen. Onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur”

Kaynak: İbni Mâce, İkametetü’s-Salât: 188; Buharî, Küsuf 75.

İstiharede Görülen Renkler​

İbni Abidin, istihare eden kimsenin dileğinin uygun olup olmadığına işaret olarak şöyle bir kayda yer verir. “Yatmadan önce dua okunur ve abdestli olarak kıbleye yönelerek yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görülürse o işin hayır olduğuna, siyah ve kırmızı görülürse de şer olduğuna işaret eder. Şerli olandan kaçınmak icap eder”. hakkında geniş bilgiiçeren bir yazı hazırladık.
 
Üst Alt