AKP ve MHP iştirakiyle hazırlanan yeni seçim yasası teklifi ittifakları nasıl şekillendirecek? Yeni kurulan DEVA ve Gelecek üzere partiler değişiklikten nasıl etkilenecek? İşte teklifin getirdiği değişiklikler ve toplumsal medyadaki yansımaları.
AKP ve MHP, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesini de öngören kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına sundu.
Teklif neleri değiştiriyor?
Teklifte en kıymetli bahis yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi üzere gözükse de temel değişiklik ittifaka katılan partilerin seçim bölgelerinde çıkarabileceği milletvekili sayısıyla ilgili olanı.
Teklif yasalaşırsa milletvekili hesabı şu halde olacak:
İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim etraflarında milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim etrafında almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.
İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı temel alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.
Değişiklik ittifak kuran partiler için ne manaya geliyor?
Sosyal medyada pek çok kişi, değişikliğin ittifak içinde yer alan partiler açısından doğuracağı sonuçları yorumladı.
O yorumlardan kimileri şöyle:
"İttifaklar milletvekili aritmetiği açısından manasını yitiriyor"
twitter.com
"Ey yeni kurulan partiler. Gidin ya kendi aranızda ittifak kurun ya da bağımsız girin; zira vekil çıkaramayacaksınız."
twitter.com
"Tasarı dönüp MHP’yi vurabilir"
twitter.com
Bu düzenleme 2018 seçimlerinde yürürlükte olsaydı, sonuçlar nasıl değişirdi?
twitter.com
"Son düzlükteki yeni tuzağı muhalefet nasıl aşacak göreceğiz"
twitter.com
Devlet imkânlarıyla propagandanın önü açıldı
Teklifle ayrıyeten Cumhurbaşkanı'nın devlet imkânlarını kullanarak seçim propagandasına katılmasının da önünün açıldığı belirtiliyor.Medyascope.tv'den Hıdır Göktaş'ın aktardığına nazaran teklifte bakanlar ve milletvekillerine ait yasaklar korunurken, Cumhurbaşkanı'nın propaganda sürecinde nasıl davranacağına ya da yasak kapsamında olup olmadığına ait bir düzenleme yer almıyor.
Teklife ait TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Lider Yardımcısı Hayati Yazıcı da bir gazetecinin, 'Bu düzenleme, cumhurbaşkanının propaganda sürecine katılabileceği, rastgele bir yasak ve kısıtlamaya tabi olmayacağı manasına mı geliyor?' sorusuna 'Cumhurbaşkanı ile yasaklama sınırlaması kelam konusu değil. Münasebetiyle bizim çalışmamızın kelam konusu değil.' cevabını verdi.