Bağırsak hareketlerinin sert ve yavaş olması sebebiyle haftada 3 yahut 4 günden az dışkılama vakasına kabızlık diyoruz. Belirtileri umumî olarak dışkılama da zorluk çekme, karın ağrısı ve dolaylı olarak karında şişlik hissi oluşması olarak kendini gösteriyor. Kalın bağırsağın bir kısmı olan kolonun hizmeti su emilimini sağlayıp dışkı oluşturmaktır. Sonrasında kolon kasları atılacak olan dışkıyı uzaklaştırır. Dışkı kolon da uzun vade kalırsa geçmesi zorlaşır. Dışkının yumuşak tutulması ve sistemli atılması için ehil diyet lifi ve su tüketimi çok değerli bir role sahiptir. Berbat beslenme sık sık kabız olmaya neden olur.
Lifler çözünen ve çözünmeyen lif olarak iki çeşittir. Çözünen lifler suda çözünerek jelimsi bir hal alır. Çözünmeyen lif ise sindirim sisteminden geçerken yapısını korur. Her iki lif çeşidi de dışkıya karışarak yumuşamasını sağlayıp dışkı atımını kolaylaştırır.
Kabızlık Nedenleri
– Hareketsizlik
– Ehil lif alamamak
– Kimi ağrı kesici ilaçlar
– Seyahat ve rutin yapılan şeylerde değişiklikler
– Gerilim
– Gebelik
– Yanlış beslenme
– Müshillerin çok kullanılması
– Diyabet
– Hormonal sorunlar
– Bağırsak rahatsızlıkları
Kabızlık Tedavisi Ve Beslenme
Kabızlık tedavisinde su tüketiminiz, beslenmenizdeki lifi arttırmanız ve hareketli bir hayat sürdürmeniz çok değerli. Bunun yanında tuvaletinizin geldiğini hissettiğinizde tutmamalı ve dışkının bekleyip sertleşmesini önlemelisiniz. Diyetinize yoğurt, kefir üzere probiyotik tesirli besinler ekleyin. Ve müshil üzere ilaçları hekiminiz tavsiye etmediği sürece kullanmayın.
Olmazsa Olmaz : Diyet Ve Spor
Beslenmeyi nizama sokup, hayatınıza daha ziyade hareket katmak kabızlığın en temel ve en kolay tedavi yoludur.
Susuz kalmaya sebep olacak alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
Yüksek lif içeriğinin yanı sıra, bağırsak işlevinde olumlu tesiri vardır ve kolonik geçişi hızlandırır.
ELMA:
İçerisinde pektin ismi verilen çözünebilir lifi ve çözünemeyen lifleri vardır. Nizamlı elma tüketmek diyetinizin lif içeriğini arttırarak kabızlığı azaltmak için kolay bir yoldur.
ARMUT:
Lif nispetinin yüksek olması dışında içerisinde fruktoz ve sorbitol de çokça bulunur. Fruktoz emilimi birtakım kişilerde zayıf olur bu da fruktozun bir kısmının bağırsaklara su çeker. Sorbitol de emilimi az olan bir şeker alkolü tipidir ve bu da bağırsaklara su çekerek doğal müshil tesiri gösterir.
KURU ERİK:
Kabızlık için doğal bir deva olarak yaygın halde kullanılmaktadır.Yüksek nispette lif içerirler. Selüloz olarak bilinen kuru eriklerde çözünmeyen lif dışkıda kütle ekleyen su ölçüsünü arttırır. Müshil tesiri yaratıp bağırsağa su çekecek sorbitol ve bağırsak bakterilerini uyarıcı fenolik bileşikleri içerir.
TURUNÇGİLLER:
Münhasıran pektin olmak üzere, lif içeriğinin varlıklı olmasının yanı sıra narenciye meyvelerinin kabızlık üzerindeki olumlu tesirlerine ekte bulunabilecek olan naringenin ismi verilen bir flavanol içerir.
KİVİ:
Kabızlıkla uğraş ettiği düşünülen kivinin tek yararı lif orantısından kaynaklanmaz. Aktinidain olarak bilinen bir enzimin kivinin bağırsak hareketliliği ve bağırsak alışkanlıkları üzerindeki olumlu tesirlerinden de sorumlu olduğu düşünülmektedir.
ISPANAK VE ÖTEKI YEŞİL YAPRAKLI BİTKİLER :
Bu sebzeler bağırsaktan geçişi hızlandırır ve günlük lif alımını karşılamaya yardımcı olacak hatrı sayılır bir lif içeriğine sahiptir.
ENGİNAR:
Ilmî araştırmalar enginarların yeterli bir bağırsak sıhhati ve düzenliliği sağlayarak prebiyotik bir tesire sahip olduğunu göstermektedir. Prebiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterileri besleyen, sayılarını artıran ve zararlı bakteri oluşumuna karşı koruyan sindirilemez karbonhidratlardır. Kabızlığı olan şahıslarda dışkı sıklığı ve sayısını arttırdığı bulunmuştur.
KURUBAKLAGİLLER; FASULYE, BEZELYE, MERCİMEK:
Diyete eklenebilecek en ucuz ve lifli besinlerdendir. Hem çözünebilir hem de çözünemez lif çeşidini içerir ve bağırsak hareketlerini arttırarak dışkı atımını kolaylaştırır.
MUZ:
Kimi şahıslar muzun kabızlığa sebep olacağını düşünse de içeriğindeki yüksek lif orantısıyla kabızlığı önleyecek besinler arasına muzu da eklemek gerekir.