Kahve, Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya üzere tropik memleketlerde yetişen coffea arabica, coffea caneford üzere kahve ağaçlarının tohumlarından elde edilir. Yerkürede tüketilen kahvenin yarısından ziyadesi Brezilyada üretilir. Yetiştirildiği nahiyenin özelliğine nazaran değişik cinste kahve vardır. Coffea ağacı; çiçekleri beyaz ve güzel kokuludur. Kahve meyvesi; büyüklüğü, biçimi ve rengindeki benzerlikler nedeniyle kiraza benzetilmektedir. Kahve tohumları kullanılmadan evvel kavrulur. Kavurma esnasında kahve tohumundaki gazlar açığa çıkar, su kaybolur, tat veren aromatik esanslar oluşur. Ortaya çıkan bu öğeler kahveye kendi özelliğini kazandırır.
Kahve ve Sıhhat
[*] Yapılan kimi çalışmalarda kafeinin metabolik süratte %2-12’lik artış yarattığı gözlenmiştir. Metabolizmayı hızlandırıcı tesirinin, vücut ısısını arttırmak suretiyle gerçekleştiği belirtilmiştir.[*] Orta seviyede kafein tüketiminin artık rastgele bir sıhhat riskiyle bağlantılı olmadığı pek çok çalışmayla gösterilmiştir. Örneğin, günde 1-2 fincan kahve tüketimi sakıncalı bulunmamaktadır.[*] Amerikan Kimya Birliği tarafından yapılan bir araştırma Amerikalıların diyetlerinde taraf alan besinler içerisinde en çok antioksidan sağlayanın kahve olduğunu göstermiştir.[*] Münhasıran ilerleyen yaşlardaki bayanlar için, günde 3 fincandan çokça kahve tüketimi kalsiyum kaybına yol açacağından kemik erimesi riskini arttırdığı düşünülmektedir.[*] Yapılan bir çalışmaya nazaran kahve, yaşlı bireylerin daha süratli düşünmesine sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80 yaşın üstünde bulunan bayanlar üstünde yapılan çalışmada, evvelce kahve tüketimi olanların mental fonksiyon testlerinde daha âlâ performans gösterdikleri, küçük çapta yapılan bir öbür araştırmaya nazaran ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer marazı gelişim riskini % 60 nispetinde azalttığı bulunmuştur.[*] Houston Kanser merkezinde yapılan bir çalışma kahve için erkeklerde prostat kanseri riskinin % 60 azaldığını gösterdi.[*] Saygın tıp mecmuası Archieves of Internal Medicine'de yayınlanan metinde kahve, dekafeine kahve ve çay tasarrufunun Tip 2 diyabet riskini azalttığı belirtildi.[*] Japonya'da yapılan yeni bir çalışmaya nazaran kahve içen hatunlarda rahim kanseri riski azaldığı belirtildi.[*] Yapılan araştırmalara nazaran kahve ya da çay içenlerde felç geçirme riski azalıyor.[*] Spor salonundaki çalışmanız sonucu kas ağrılarınız çok oluyorsa iki fincan kahve için.
Journal of Pain mecmuasında yayınlanan çalışmaya nazaran iki fincan kahve egzersiz sonrası ağrıyı yarı-yarıya kesiyor. Kahvenin içindeki kafeinini ağrı kesici özelliğinden ötürü bu etkiyi gösterdiği düşünülmekte. Münhasıran günlük kahve alımı az olan bayanlarda bu tesir daha sarih görülmektedir.
[*] Umumide diyet tekliflerine baktığınız vakit umumi mealde kahve ile ilgili bir kısıtlamaya rastlamazsınız. Bu da doğaldır, zira kahve kendi başına kalorisiz ve yağsız bir içecektir. Lakin kafelerde sunulan sütlü, kremalı kahvelere gelince iş değişir. Kahve seçimlerinizde şuruplu, kremalı, ağır ölçüde çikolatalı ve şekerli kahveler tarafına, sade türk kahvesi, espresso, latte, americano üzere kahve çeşitlerini tercih etmeniz sıhhatiniz için daha sahih bir seçim olacaktır.
Birtakım Besinlerin İçerdikleri Kafein Ölçüleri
Kahve ve Güç İçecekleri:
Starbucks Latte, 480 ml.: 150 mg
Filtre kahve 240 ml. : 95 mg
Red Bull 250 ml: 76 mg
Espresso, 240 ml: 64 mg
Hazır kahve, 250 ml.: 64 mg
Kahve decaf, 250 ml.: 2 mg
Çay
Siyah çay, 240 ml.: 47 mg
Yeşil Çay, 240 ml.: 30-50 mg
Bitki çayı, 240 ml.: 0 mg
Gazlı içecekler
Coca-Cola Klasik, 330 ml.: 35 mg
Diyet Kola, 330 ml.: 47 mg
Pepsi, 330 ml.: 38 mg
Diyet Pepsi, 330 ml.: 35 mg
7Up/Sprite, 330 ml.: 0 mg
Sair:
Çikolata bar, 50 g.: 9 mg
Sıcak Kakao, 240 ml.: 8 mg
Sütlü Çikolata, 240 ml.: 6 mg