Son Konu

Kalça Protezi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Total Kalça Protezi

Kalçadaki yaralanmanın idman, fizik tedavi, enjeksiyon, artroskopi üzere usullerle giderilemediği durumlarda total kalça protezi kullanılabilir. Kobalt, krom yahut titanyumdan yapılan kalça protezleri, günümüzde çimentolu kalça protezi ve çimentosuz kalça protezi çeşitleri ile de yapılabilmektedir. Yazımızda, total kalça protezinde kullanılan materyaller, total kalça protezinin nasıl yapıldığı ve ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vereceğiz.

TOTAL KALÇA PROTEZİ NEDİR?

Total kalça protezi, antrenman, fizik tedavi ve ilaç tedavisinin tesir etmediği durumlarda, önemli boyuttaki kıkırdak hasarlarında uygulanan bir tedavi yoludur. Genelde 55 – 60 yaş üzeri hastalara yapılmaktadır. İleri yaştaki hastaların tedavisinde hekiminizin tercihine ve hastanın durumuna nazaran çimentolu kalça protezi tercih edilir. Bu çeşit protezde “kemik çimentosu” ismi verilen bir dolgu unsuru de protezle birlikte kullanılır. Çimentosuz kalça protezi cinsinde ise gözenekli bir husus ile kaplanmış protez materyali kullanılır.




Kalça protezi ameliyatı yaklaşık 2 saat süren bir ameliyattır. Bu mühlet şahıstan bireye değişebilir. Ameliyattan sonra hastanın 2 – 3 gün hastanede istirahat etmesi beklenir. Ameliyattan sonraki gün, hasta walker ve bir kişinin takviyesi ile kısa yürüyüşler yapabilir.

Kalça Protezinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyattan çabucak sonra yapılan yanlış ve dikkatsiz hareketler, protezin yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu riski en aza indirmek için hastanın bacaklarını belirtilen açıdan daha fazla üst kaldıracak aksiyonlardan kaçınması gerekir. Alaturka tuvalet kullanımını bırakmak protezi korumak için yapılacakların başında gelir. Zira protezin korunması için hastanın alçak yerlere oturmaması ve çömelir konum almaması kaidedir. Bu duruma hayat boyunca dikkat etmek gerekir.

Ameliyattan sonra;

* En az 8 hafta müddetle bacak bacak üstüne atmamak

* Eğilmek, çömelmek ve oturur konumda yerden bir şey almamak

* Oturup kalkarken öne fazla eğilmemek

* Dizleri kalça hizasından üst kaldırmaması istenir.

Hasta, tabibin onayına bağlı olarak, 6 hafta sonra otomobil kullanmaya başlayabilir. Bu durumda da sürücü koltuğunun yüksek olmasına ve bacakları sıkıştırmamasına dikkat edilmelidir.

Kalça Protezi Sonrası Komplikasyonlar

Total kalça protezi ameliyatı belden aşağısı uyuşturularak yahut genel anestezi ile yapılır. Risk ögeleri yok denecek kadar azdır. Ama yürümenin azalması ve hareketlerin kısıtlanması nedeniyle pıhtı oluşumu riski bulunmaktadır. Bundan kaçınmanın en âlâ yolu, hekiminizin verdiği ilaçları kullanmak, emboli çorabı giymek, kalçayı zorlamayacak antrenmanlar ve sistemli yürüyüştür. Hasta, ameliyattan 6 hafta sonra, yüzme ve yürüyüş üzere sporları yapabilir.


Total kalça protezi ameliyatındaki bir öteki risk de enfeksiyondur. Bu, her ameliyatta olan bir risktir ve ihtimamlı bakım ile sıfıra indirilebilir.


 
Üst Alt