nicebayan
Yeni Üye
Karagöz İle Hacivat Aralarında Geçen Hitabe Örnekleri
Davul Bahşişi
(İki arkadaş konuşarak yürüyorlar)
HACİVAT Aman Karagöz'üm, beni ara sıra kızdırsan da seni görünce rahatlıyorum, Nasılsın?
KARAGÖZ TEŞEKKÜR EDERIM, iyiyim Hacı Cavcav!
HACİVAT Hayrola, kendi kendine niye gülüp duruyorsun?
KARAGÖZ Başıma gelenleri hatırladıkça gülmeden edemiyorum Hah hah hah!
HACİVAT Hah hah hah! Aramak seni bu değin fazla güldürecek değin acayip şeyler oldu
KARAGÖZ Pataklarım ha, sen gülme!
HACİVAT Canım nasıl gülmeyeyim, baksana fazla komikmiş
KARAGÖZ Köftehor, daha beni dinlemeye başlamadan neye gülüyorsun?
HACİVAT Işlenmiş efendim, gülmüyorum Haydi anlat?
KARAGÖZ Biliyorsun, Ramazan gelince benim dededen kalma davulu köşesinden çıkarıyorum
HACİVAT İyi yapıyorsun Karagöz'üm! Davulsuz Ramazan tuzsuz yemeğe benziyor
KARAGÖZ İyi ya, ben de ilk günden davulumu gümbürdettim fakat Ramazan şenlenir oldu
HACİVAT Aferin, eline koluna sıhhat! Sonra?
KARAGÖZ Dinleyeceksen çeneni kapat Hacı Cavcav!
HACİVAT Kapattım!
KARAGÖZ Dün de davulumu sırtlayıp düştüm yollara Komşu mahallede kapı numarası ile başlayıp salladım tokmağı
HACİVAT Aman çal davulu Karagöz'üm, çal ama şu güzel Ramazan âdetimiz unutulmasın!
KARAGÖZ Pataklarım ha, yeniden çenen açıldı!
HACİVAT Canım efendim, verdiğin bilgilere senin namına seviniyorum da konuşmadan edemiyorum
KARAGÖZ Davulun sesi bir güzel çıkıyor ki Hacı Cavcav, keyfime değme gitsin!
HACİVAT Oh oh, maşallah, gelsin bahşişler!
KARAGÖZ Bahşişler geldi de Evin birisinde başıma bilsen ne işler geldi
HACİVAT Aman Karagöz'üm, yanlışlık mı oldu?
KARAGÖZ Yanlış falan olmadı da Geçimsiz Haydar beyin kapısında işler karıştı Evde sesler var, bekle bekle bahşiş yok
HACİVAT Efendim yahut geç öbür kapıya Cümbür Cemaat zor kullanarak para devretmek zorunda yok ama
KARAGÖZ Bana bak, alamadığım bahşişleri sonra senden isterim ha! Köftehor, vermeyeceklerse evvelden söylesinler de gereksiz yere tokmak sallamayayım
HACİVAT Sen de haklısın Karagöz'üm! Pekâlâ, bekleyince ne oldu?
KARAGÖZ Ne olacak, ben davul çalmaya devam edince üstüme pencereden bir kova suyu boşalttı
HACİVAT Çok ayıp etmiş ama bir şeye mi sinirlenmiş?
KARAGÖZ Ben kapısında davul çalmadan az evvel evini soyan hırsıza sinirlenmiş Hacı Cavcav!
HACİVAT Canım olsun, hırsıza kızıp davulcunun başına su boşaltılır mı?
KARAGÖZ Hay hay, boşaltılmaz ya Geçimsiz Haydar beyin bütün parası çalınmış da bana verecek bahşiş bile kalmamış
HACİVAT Vah vah vah! Pekâlâ sen ne yaptın?
KARAGÖZ Ne bileyim! Kafama su boşaltacağına, pencereden soyulduğunu söylesene, topladığım bahşişleri de verirdim
HACİVAT Bravo Karagöz'üm! Eeee, sonradan?
KARAGÖZ Ben inadına kapıda çalmaya devam ediyorum
HACİVAT Şey, davulun ıslanmamış mı?
KARAGÖZ Önce ıslanmamıştı Çalıp söylediğim mâniyi duyunca kafama bir kova daha su boşlattı
HACİVAT Ne mânisi söyledin bakayım?
KARAGÖZ Yarım kaldı uykusu,
Sardı bahşiş korkusu,
Haydar Bey pencereden
Başıma boşalttı su
HACİVAT Allah iyiliğini versin Karagöz'üm! (Konuşarak yürümeye devam ederler)
Kurbanlık Koç
HACİVAT (Kazanç ve söylenir) Allah Allah, her halde yanlış görmüyorum lakin Karagöz buralarda ne geziyor acaba? Aaaa, yanına bir de kocaman boynuzlu, kınalı bir koç var (Seslenir) Karagöz'üm merhaba!
KARAGÖZ Güzel geldin suda pişmiş balkabağı!
HACİVAT Aman efendim, perdede değiliz hoş konuş!
KARAGÖZ Köftehor, perdede değiliz fakat sen beni yine bitmiş rahatsız ediyorsun
HACİVAT Canım, rahatsız olacak ne var? Geçerken seni görüp Merhaba!dedim öyle
KARAGÖZ Öyleyse sana bana merhaba! Haydi yoluna git!
HACİVAT Zaten gideceğim de Buralarda ne yapıyorsun diye merak ettim?
KARAGÖZ Pataklarım ha, ne yaptığımı görmüyor musun?
HACİVAT Görüyorum ama Karagöz'üm doğrusu bir şey anlayamıyorum bir defa Kurban Bayramı geçti Sonradan senin yedi yüz yıldır böyle bir koçla gezerken birincil kez görüyorum
KARAGÖZ Ne olmuş?
HACİVAT Ne olmuşu var mı? Yani bu koç neyin nesi?
KARAGÖZ Babasının oğlu Köftehor, onu ben doğurmadın oysa neyin nesi olduğunu bileyim
HACİVAT Efendim, anlatamadım galiba Niçin beraber dolaşıyorsunuz?
KARAGÖZ Birbirimizi kaybetmemek için Hacı Cavcav!
HACİVAT Allah iyiliğini versin, yeniden anlatamadım! Yani bu koçu niçin gezdiriyorsun?
KARAGÖZ Bende onu yemle besleyecek para var mı! Yeşil salata, karpuz kabuğu falan bulup yediriyorum Açlıktan ölürse sahibine ne cevap veririm Hayvana da eyvah olur
HACİVAT Bu koç senin değil mi?
KARAGÖZ Patakların ha! Ekmek Parası güç buluyorum Bu koçu nasıl alacağım, alay mı ediyorsun?
HACİVAT Alay olur mu Karagöz'üm! Fakat senin olmadığına kadar sahibinden her halde para alacaksın?
KARAGÖZ Ne parası?
HACİVAT Koçu dolaştırıp karnını doyuruyorsun diye
KARAGÖZ Sana öyle mi söyledi Cavcav?
HACİVAT Kim?
KARAGÖZ Bu koçun sahibi?
HACİVAT Anlayamadım, yani sen bu koçun sahibini de mi tanımıyorsun?
KARAGÖZ Köftehor, sahibini tanısam is aramayı bırakır, uyuklamayı terkeder böyle ortalıkta dolaşır mıyım? Bir De bu hayvanın yanında böylece eğilmeye de gelmiyor Arkadan insanın poposuna pek vuruyor ancak Üç kere onun yüzünden kaldırımları yaladım
HACİVAT Vah vah vah, geçmiş olsun Karagöz'üm!
KARAGÖZ Sağolasın!
HACİVAT Ama benim aklım iyice karıştı İkiniz böyle daha ne değin beraber dolaşıp duracaksınız
KARAGÖZ Yorgunluktan bir yere düşüp bayılana kadar
HACİVAT Canım şakayı bırak!
KARAGÖZ Köftehor, anlamıyor musun bir yana da sahibini arıyoruz
HACİVAT Bak bu içten Ayrıca sahibi ola ki sizi görüp koçunu tanır da sana bol miktarda bahşiş verir
KARAGÖZ Âmin! Ne dek bahşiş verir?
HACİVAT Bilemem ama yeniden aklıma bir soru takıldı?
KARAGÖZ Aklına boru mu takıldı?
HACİVAT Saçmalama! Söyle bakalım sen bu koçu nerede buldun Karagöz'üm?
KARAGÖZ Nerede olacak, bayramın birincil günü seninle bayramlaşıp bahçenizden yola çıktım ancak peşimden geliyor Ayıp olmasın diye Gitdiyemedim
HACİVAT Allah iyiliğini versin, desene bu bizim kaybolan koçumuz! Ver bakayım ipi! (Koçu alıp gider)
KARAGÖZ (Seslenir) Hacı Cavcav, Benim bahşiş ne olacak? (Gider)
Bayramlaşma Bayramı
(Karagöz kazanç, içeri girerler)
HACİVAT Karagöz'üm güzel geldin!
KARAGÖZ Hoş bulduk Hacı Cavcav, hoş bulduk! Ver elini öpeyim!
HACİVAT Efendim, bu ne el öpmesi?
KARAGÖZ Pataklarım ha, öğrenemedin mi? Bayramlaşma el öpmesi ast
HACİVAT Tamam, biliyorum da, bayramın daha ilk gününde bu kaçıncı bayramlaşma?
KARAGÖZ Köftehor, kaçıncı olursa olsun, bayramlaşma fena mü?
HACİVAT Canım fena olur mu? Bayram güzel, bayramlaşma fazla hoş fakat
KARAGÖZ İyi ya, benim bayramın birincil günü fırsat buldukça senin elini öpmem de hepsinden güzel
HACİVAT Artık yeter efendim! Bayram namazından sonra sabahleyin câmide bayramlaştık
KARAGÖZ yalan söyleme! Bayram bahşişi almak herkesin içinde ayıp olur diye dışında bayramlaştım
HACİVAT Her ne ise Beraber yürüdük, evlerimize ayrılırken her yerde bayramlaştın! Yeniden ses çıkarmadım
KARAGÖZ Hele ses çıkar da göreyim Hacivat benimle bayramlaşmıyor, elini öptürmüyordiye bağırırım
HACİVAT Zaten ben de, sana inanan çıkar da eşe dosta bayram günü rezil olurum diye çekiniyorum
KARAGÖZ İyi yapıyorsun Hacı Cavcav!
HACİVAT İyi yapıyorum ya, defalarca elini öpen yalnızca sen olsan ona da razıyım Çocukların torunların daha câmide iken senin arkanda kuyruk olmaya başladı*
KARAGÖZ Ağzını bozma, bayram demem pataklarım Köftehor ben kedi miyim de arkamda kuyruk uzasın?
HACİVAT Yani, sen elimi öperken bir bakıyorum ama onlar da arkanda sıraya girmişler
KARAGÖZ Ne olacak ya? Senin arkanda sıraya girecekler de, senden daha sonra ben çocuklarımın, torunlarımın mı elini öpeceğim?
HACİVAT Allah iyiliğini versin! Pek yok Yani onların da senden sonradan el öpmelerine de bir şey dediğim değil amma
KARAGÖZ Eeee, amması ne çağırmak oluyor?
HACİVAT Bahşişini almadan önümden çekilmiyorsunuz
KARAGÖZ Senin iyiliğin için öyle yapıyoruz
HACİVAT O nasıl oluyor bakalım?
KARAGÖZ Köftehor, el öpüp de bayram bahşişimizi almasak görenler ne der?
HACİVAT Hiçbir şey demezler
KARAGÖZ Ben öğretirim Hacivat, bayramda elini öpen Karagöz ile çocuklarına ve torunlarına bahşiş vermedi, çok ayıp ettiderler
HACİVAT İşin aslını astarını bilmezlerse natürel ayıplarlar Lakin ben de senin çocuklarını torunlarını peşine takıp, benden bahşiş edinmek için kaç kez elimi öptüğünü söylersem ya sana ne derler?
KARAGÖZ Bir şey demezler, beni ayıplamazlar
HACİVAT Allah Allah, neden?
KARAGÖZ Köftehor, sen Hacivat'sın, Ben Karagöz'üm! Ayrıca gülüp geçerler, ayrıca de Bravo, Karagöz ne akıllı, işini bilen adammışderler
HACİVAT Hiç güleceğim yoktu Hah hah hah!
KARAGÖZ Hah hah ya, ben seni şu anda iyi güldürürüm Unuttum zannetme de hele şu el öpme bayram bahşişimi ver bakalım Hacı Cavcav!
HACİVAT Pekâlâ, eksik olacak ya kusura bakma! (Verir)
KARAGÖZ Zararı yok, üstünü sonra tamamlarsın! (Alır)
HACİVAT Nasıl oldu da bu sefer yalnız geldin?
KARAGÖZ Kim dedi yalnız geldiğimi? Çoluk çocuk da yola çıkmışlardır Sen paraları hazırla
HACİVAT Aman Allah'ım, sen bana sabır ver!
KARAGÖZ Cilalı Hacı Cavcav, anlaştık! Allah sana tahammül versin, sen de bize her bayramda el öptükçe bahşiş ver (Karagöz ve sonra Hacivat giderler)* *
Davul Bahşişi
(İki arkadaş konuşarak yürüyorlar)
HACİVAT Aman Karagöz'üm, beni ara sıra kızdırsan da seni görünce rahatlıyorum, Nasılsın?
KARAGÖZ TEŞEKKÜR EDERIM, iyiyim Hacı Cavcav!
HACİVAT Hayrola, kendi kendine niye gülüp duruyorsun?
KARAGÖZ Başıma gelenleri hatırladıkça gülmeden edemiyorum Hah hah hah!
HACİVAT Hah hah hah! Aramak seni bu değin fazla güldürecek değin acayip şeyler oldu
KARAGÖZ Pataklarım ha, sen gülme!
HACİVAT Canım nasıl gülmeyeyim, baksana fazla komikmiş
KARAGÖZ Köftehor, daha beni dinlemeye başlamadan neye gülüyorsun?
HACİVAT Işlenmiş efendim, gülmüyorum Haydi anlat?
KARAGÖZ Biliyorsun, Ramazan gelince benim dededen kalma davulu köşesinden çıkarıyorum
HACİVAT İyi yapıyorsun Karagöz'üm! Davulsuz Ramazan tuzsuz yemeğe benziyor
KARAGÖZ İyi ya, ben de ilk günden davulumu gümbürdettim fakat Ramazan şenlenir oldu
HACİVAT Aferin, eline koluna sıhhat! Sonra?
KARAGÖZ Dinleyeceksen çeneni kapat Hacı Cavcav!
HACİVAT Kapattım!
KARAGÖZ Dün de davulumu sırtlayıp düştüm yollara Komşu mahallede kapı numarası ile başlayıp salladım tokmağı
HACİVAT Aman çal davulu Karagöz'üm, çal ama şu güzel Ramazan âdetimiz unutulmasın!
KARAGÖZ Pataklarım ha, yeniden çenen açıldı!
HACİVAT Canım efendim, verdiğin bilgilere senin namına seviniyorum da konuşmadan edemiyorum
KARAGÖZ Davulun sesi bir güzel çıkıyor ki Hacı Cavcav, keyfime değme gitsin!
HACİVAT Oh oh, maşallah, gelsin bahşişler!
KARAGÖZ Bahşişler geldi de Evin birisinde başıma bilsen ne işler geldi
HACİVAT Aman Karagöz'üm, yanlışlık mı oldu?
KARAGÖZ Yanlış falan olmadı da Geçimsiz Haydar beyin kapısında işler karıştı Evde sesler var, bekle bekle bahşiş yok
HACİVAT Efendim yahut geç öbür kapıya Cümbür Cemaat zor kullanarak para devretmek zorunda yok ama
KARAGÖZ Bana bak, alamadığım bahşişleri sonra senden isterim ha! Köftehor, vermeyeceklerse evvelden söylesinler de gereksiz yere tokmak sallamayayım
HACİVAT Sen de haklısın Karagöz'üm! Pekâlâ, bekleyince ne oldu?
KARAGÖZ Ne olacak, ben davul çalmaya devam edince üstüme pencereden bir kova suyu boşalttı
HACİVAT Çok ayıp etmiş ama bir şeye mi sinirlenmiş?
KARAGÖZ Ben kapısında davul çalmadan az evvel evini soyan hırsıza sinirlenmiş Hacı Cavcav!
HACİVAT Canım olsun, hırsıza kızıp davulcunun başına su boşaltılır mı?
KARAGÖZ Hay hay, boşaltılmaz ya Geçimsiz Haydar beyin bütün parası çalınmış da bana verecek bahşiş bile kalmamış
HACİVAT Vah vah vah! Pekâlâ sen ne yaptın?
KARAGÖZ Ne bileyim! Kafama su boşaltacağına, pencereden soyulduğunu söylesene, topladığım bahşişleri de verirdim
HACİVAT Bravo Karagöz'üm! Eeee, sonradan?
KARAGÖZ Ben inadına kapıda çalmaya devam ediyorum
HACİVAT Şey, davulun ıslanmamış mı?
KARAGÖZ Önce ıslanmamıştı Çalıp söylediğim mâniyi duyunca kafama bir kova daha su boşlattı
HACİVAT Ne mânisi söyledin bakayım?
KARAGÖZ Yarım kaldı uykusu,
Sardı bahşiş korkusu,
Haydar Bey pencereden
Başıma boşalttı su
HACİVAT Allah iyiliğini versin Karagöz'üm! (Konuşarak yürümeye devam ederler)
Kurbanlık Koç
HACİVAT (Kazanç ve söylenir) Allah Allah, her halde yanlış görmüyorum lakin Karagöz buralarda ne geziyor acaba? Aaaa, yanına bir de kocaman boynuzlu, kınalı bir koç var (Seslenir) Karagöz'üm merhaba!
KARAGÖZ Güzel geldin suda pişmiş balkabağı!
HACİVAT Aman efendim, perdede değiliz hoş konuş!
KARAGÖZ Köftehor, perdede değiliz fakat sen beni yine bitmiş rahatsız ediyorsun
HACİVAT Canım, rahatsız olacak ne var? Geçerken seni görüp Merhaba!dedim öyle
KARAGÖZ Öyleyse sana bana merhaba! Haydi yoluna git!
HACİVAT Zaten gideceğim de Buralarda ne yapıyorsun diye merak ettim?
KARAGÖZ Pataklarım ha, ne yaptığımı görmüyor musun?
HACİVAT Görüyorum ama Karagöz'üm doğrusu bir şey anlayamıyorum bir defa Kurban Bayramı geçti Sonradan senin yedi yüz yıldır böyle bir koçla gezerken birincil kez görüyorum
KARAGÖZ Ne olmuş?
HACİVAT Ne olmuşu var mı? Yani bu koç neyin nesi?
KARAGÖZ Babasının oğlu Köftehor, onu ben doğurmadın oysa neyin nesi olduğunu bileyim
HACİVAT Efendim, anlatamadım galiba Niçin beraber dolaşıyorsunuz?
KARAGÖZ Birbirimizi kaybetmemek için Hacı Cavcav!
HACİVAT Allah iyiliğini versin, yeniden anlatamadım! Yani bu koçu niçin gezdiriyorsun?
KARAGÖZ Bende onu yemle besleyecek para var mı! Yeşil salata, karpuz kabuğu falan bulup yediriyorum Açlıktan ölürse sahibine ne cevap veririm Hayvana da eyvah olur
HACİVAT Bu koç senin değil mi?
KARAGÖZ Patakların ha! Ekmek Parası güç buluyorum Bu koçu nasıl alacağım, alay mı ediyorsun?
HACİVAT Alay olur mu Karagöz'üm! Fakat senin olmadığına kadar sahibinden her halde para alacaksın?
KARAGÖZ Ne parası?
HACİVAT Koçu dolaştırıp karnını doyuruyorsun diye
KARAGÖZ Sana öyle mi söyledi Cavcav?
HACİVAT Kim?
KARAGÖZ Bu koçun sahibi?
HACİVAT Anlayamadım, yani sen bu koçun sahibini de mi tanımıyorsun?
KARAGÖZ Köftehor, sahibini tanısam is aramayı bırakır, uyuklamayı terkeder böyle ortalıkta dolaşır mıyım? Bir De bu hayvanın yanında böylece eğilmeye de gelmiyor Arkadan insanın poposuna pek vuruyor ancak Üç kere onun yüzünden kaldırımları yaladım
HACİVAT Vah vah vah, geçmiş olsun Karagöz'üm!
KARAGÖZ Sağolasın!
HACİVAT Ama benim aklım iyice karıştı İkiniz böyle daha ne değin beraber dolaşıp duracaksınız
KARAGÖZ Yorgunluktan bir yere düşüp bayılana kadar
HACİVAT Canım şakayı bırak!
KARAGÖZ Köftehor, anlamıyor musun bir yana da sahibini arıyoruz
HACİVAT Bak bu içten Ayrıca sahibi ola ki sizi görüp koçunu tanır da sana bol miktarda bahşiş verir
KARAGÖZ Âmin! Ne dek bahşiş verir?
HACİVAT Bilemem ama yeniden aklıma bir soru takıldı?
KARAGÖZ Aklına boru mu takıldı?
HACİVAT Saçmalama! Söyle bakalım sen bu koçu nerede buldun Karagöz'üm?
KARAGÖZ Nerede olacak, bayramın birincil günü seninle bayramlaşıp bahçenizden yola çıktım ancak peşimden geliyor Ayıp olmasın diye Gitdiyemedim
HACİVAT Allah iyiliğini versin, desene bu bizim kaybolan koçumuz! Ver bakayım ipi! (Koçu alıp gider)
KARAGÖZ (Seslenir) Hacı Cavcav, Benim bahşiş ne olacak? (Gider)
Bayramlaşma Bayramı
(Karagöz kazanç, içeri girerler)
HACİVAT Karagöz'üm güzel geldin!
KARAGÖZ Hoş bulduk Hacı Cavcav, hoş bulduk! Ver elini öpeyim!
HACİVAT Efendim, bu ne el öpmesi?
KARAGÖZ Pataklarım ha, öğrenemedin mi? Bayramlaşma el öpmesi ast
HACİVAT Tamam, biliyorum da, bayramın daha ilk gününde bu kaçıncı bayramlaşma?
KARAGÖZ Köftehor, kaçıncı olursa olsun, bayramlaşma fena mü?
HACİVAT Canım fena olur mu? Bayram güzel, bayramlaşma fazla hoş fakat
KARAGÖZ İyi ya, benim bayramın birincil günü fırsat buldukça senin elini öpmem de hepsinden güzel
HACİVAT Artık yeter efendim! Bayram namazından sonra sabahleyin câmide bayramlaştık
KARAGÖZ yalan söyleme! Bayram bahşişi almak herkesin içinde ayıp olur diye dışında bayramlaştım
HACİVAT Her ne ise Beraber yürüdük, evlerimize ayrılırken her yerde bayramlaştın! Yeniden ses çıkarmadım
KARAGÖZ Hele ses çıkar da göreyim Hacivat benimle bayramlaşmıyor, elini öptürmüyordiye bağırırım
HACİVAT Zaten ben de, sana inanan çıkar da eşe dosta bayram günü rezil olurum diye çekiniyorum
KARAGÖZ İyi yapıyorsun Hacı Cavcav!
HACİVAT İyi yapıyorum ya, defalarca elini öpen yalnızca sen olsan ona da razıyım Çocukların torunların daha câmide iken senin arkanda kuyruk olmaya başladı*
KARAGÖZ Ağzını bozma, bayram demem pataklarım Köftehor ben kedi miyim de arkamda kuyruk uzasın?
HACİVAT Yani, sen elimi öperken bir bakıyorum ama onlar da arkanda sıraya girmişler
KARAGÖZ Ne olacak ya? Senin arkanda sıraya girecekler de, senden daha sonra ben çocuklarımın, torunlarımın mı elini öpeceğim?
HACİVAT Allah iyiliğini versin! Pek yok Yani onların da senden sonradan el öpmelerine de bir şey dediğim değil amma
KARAGÖZ Eeee, amması ne çağırmak oluyor?
HACİVAT Bahşişini almadan önümden çekilmiyorsunuz
KARAGÖZ Senin iyiliğin için öyle yapıyoruz
HACİVAT O nasıl oluyor bakalım?
KARAGÖZ Köftehor, el öpüp de bayram bahşişimizi almasak görenler ne der?
HACİVAT Hiçbir şey demezler
KARAGÖZ Ben öğretirim Hacivat, bayramda elini öpen Karagöz ile çocuklarına ve torunlarına bahşiş vermedi, çok ayıp ettiderler
HACİVAT İşin aslını astarını bilmezlerse natürel ayıplarlar Lakin ben de senin çocuklarını torunlarını peşine takıp, benden bahşiş edinmek için kaç kez elimi öptüğünü söylersem ya sana ne derler?
KARAGÖZ Bir şey demezler, beni ayıplamazlar
HACİVAT Allah Allah, neden?
KARAGÖZ Köftehor, sen Hacivat'sın, Ben Karagöz'üm! Ayrıca gülüp geçerler, ayrıca de Bravo, Karagöz ne akıllı, işini bilen adammışderler
HACİVAT Hiç güleceğim yoktu Hah hah hah!
KARAGÖZ Hah hah ya, ben seni şu anda iyi güldürürüm Unuttum zannetme de hele şu el öpme bayram bahşişimi ver bakalım Hacı Cavcav!
HACİVAT Pekâlâ, eksik olacak ya kusura bakma! (Verir)
KARAGÖZ Zararı yok, üstünü sonra tamamlarsın! (Alır)
HACİVAT Nasıl oldu da bu sefer yalnız geldin?
KARAGÖZ Kim dedi yalnız geldiğimi? Çoluk çocuk da yola çıkmışlardır Sen paraları hazırla
HACİVAT Aman Allah'ım, sen bana sabır ver!
KARAGÖZ Cilalı Hacı Cavcav, anlaştık! Allah sana tahammül versin, sen de bize her bayramda el öptükçe bahşiş ver (Karagöz ve sonra Hacivat giderler)* *