Son Konu

Karatay'dan Japon modeli beslenme! Okul beslenme çantası nasıl hazırlanır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
okul_beslenme_cantasi_nasil_hazirlanir_ogle_yemegi_icin_pratik_beslenme_tarifleri_1567675251_8071.png

Mektep döneminin açılmasıyla bir arada hem talebeler hem de veliler orijinal bir periyoda başlıyor. Bu devirde sağlıklı beslenme çantasının pratik bir formda nasıl hazırlanabileceği konusunda derlediğimiz haber en çok anaların işine yarayacak! Pratik ve kolay hazırlanabilir beslenme çantası menüleriyle evladınızı mektebe hazırlayın! Evet beslenme çantası nasıl hazırlanır? Beslenem çantasına ne koyulur? Pratik ve kolay hazırlanabilir sağlıklı aperatifler...

Eylül ayında mektep serisinin açılmasıyla bir arada velileri ve talebeleri tatlı bir telaş sarmaya başladı. Münhasıran de evladını birinci sefer mektebe gönderecek olan veliler, daha öncesinde bu türlü bir deneyim yaşamadıkları için evlatlarını mektebe hazırlarken tasa yaşayabilir. Eğitim devrinde kullanılacak olan araç gereçlerin listesi umumide birinci gün muallim tarafından verilirken mektep indirimlerinden yararlanmak isteyen veliler ayan başlı materyalleri evvelden temin edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken değerli bir detay da mektep araç-gereçlerin evladın da zevki ve tercihi ile mektebe heveslendirilmesidir. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra velilerin evlatlarının mektepte aç kalmaması ve sağlıklı beslenmesi için sahih ve pratik prosedürlerle beslenme çantalarını hazırlamaları gerekir. Her gün yapılması gereken bir şey olduğu için kolay hazırlanabilmesi büyük kıymet taşıyan beslenme çantasında, evladın damak zevkine tutarlı ve doyurucu aperatifler tercih edilmesi gerekir. Beslenme zayıflığından en çokça etkilenen bir yaş kümesinde olan evlatların kazandığı yanlış ve sıhhatsiz beslenme alışkanlıkları ilerleyen devirlerde kimi kronik rahatsızlıklara taban hazırlayabilmektedir. Pekala evlatların başarılı olmasında tesirinin büyük olduğu beslenme çantasında hangi çeşit yiyeceklere mahal verilmeli? Beslenme çantası kolay ve pratik nasıl hazırlanır? Beslenme çantası için hazırlanabilecek sağlıklı tarifler neler? Mektep periyodunda sağlıklı beslenme listesi önerisi nedir? Mektep devri için pratik beslenme çantası hazırlama...

CANAN KARATAY'DAN EVLATLARA JAPON MODELİ BESLENME TAVSİYESİ

y7fH0_1568284681_7685.png

İç Marazları ve Kardiyoloji Mütehassısı Prof. Dr. Karatay, sağlıklı bir hayat biçimi ve beslenme ile evlatların bahtiyar olabileceğine değindi. Evlat beslenmesinde Japonya'daki çok değerli bir tatbike işaret eden Canan Karatay, o devletteki evlatların beslenme çantasının olmadığına dikkat çekti. Mektepte kendi yiyeceklerini kendilerinin hazırlamalarına, bulaşıklarını dahi kendilerinin yıkamalarının sağlandığını belirtti.

Evlatların bu pratik sayesinde daha mesrur, yediklerinin sağlıklı olduğunu ekleyerek şu açıklamada bulundu: "Japonya'da iki öğün yiyorlar ve akşam kesinlikle deniz eseri yiyorlar. Bol protein ve bol yağ, o şık evlatların vücuduna girmesi lazım. Bizim en yararlı eserimiz yumurtadır, köy yumurtasıdır. Köy yumurtasını kesinlikle evlatlarımızın tüketmesi lazım. Japonya'da yedi yaşından sonra evlatlara günde kesinlikle iki yumurta yediriliyor. Japonya, bugün nasıl harika zeka evlatlarla dolu."

Şayet siz yinede Canan Karatay'ın bu açıklamalarına karşın çocuğunuzda sağlıklı bir beslenem çantası hazırlama taraftarıysanız sizlere rehber olacak malumatları de ayrıyeten sizler ve evlatlarınız için derledik. İşte mektep için beslenme rehberi...

MEKTEP İÇİN PRATİK BESLENME ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

v4LRB_1567675331_0288.jpg



Mektep devrindeki evlatların gerek zihinlerinin açık olması gerek de karınlarını şıkça doyurabilmesi bakımından sağlıklı ve doyurucu yiyeceklerle beslenmesi epey değerli bir bahistir. Topluluğumuzun yanlış beslenmeden kaynaklanan en büyük sıhhat problemlerinden biri olan obezite üzere tehlikeden korumak için ehil ve istikrarlı beslenmeye dikkat edilmelidir. Büyüme ve gelişmenin temellerinin atıldığı mektep periyodunda beslenme cinsiyet, yaş, fizikî aktivite üzere etkenlere bağlı olarak değişim göstermektedir.

Her evladın vücudunda alması gereken kuvvet, yağ, mineral, vitamin ve protein kaynakları göz önünde bulundurularak hazırlanan beslenme çantası gelişimlerini olumlu tarafta etkileyecektir. Evlat gelişiminde kıymetli bir rolü olan sağlıklı ve istikrarlı beslenmede kolay hazırlanabilir olması ve derhal bozulmaması değerlidir.

BESLENME ÇANTASINA NE KOYULUR?

Upx1t_1567675433_5618.png



1. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK YİYECEKLER

Velilerin beslenme çantası hazırlama sırasında öncelikli dikkat etmesi gereken öge evladının hangi saat aralığında mektepte bulunacağıdır. Sabahçı, öğlenci ya da tam gün olma durumu göz önünde bulundurularak hazırlanması gereken beslenme çantasında tam gün olunursa ara öğünlerde atıştırabileceği besinleri ihmal etmemekte yarar var.

2. SÜT VE SÜT ESERLERI

Gelişim çağındaki evlatların sağlıklı beslenebilmesi için çeşitli besin kümelerinden yararlanması gerekir. Bilhassa de kemiklerin gelişimi için yük verilmesi gereken süt ve süt eserleri muhakkak beslenme çantasında bulundurulmalıdır.

76s1j_1567675510_4773.jpg



3. MEYVELİ SÜT YA DA YOĞURT

Sıhhat açısından yararlı olmasının yoğurt ve peynir üzere yiyeceklerinde tüketilmesi gerekir. İçinde ne olduğundan emin olduğunuz ve konutta basitçe hazırlayabileceğiniz yoğurt kalsiyum bakımından epey güçlüdür. Şayet evladınız yoğurt sevmiyorsa içine birkaç adet meyve atarak tatlandırabilirsiniz. Meyveli sütler de bir gayri alternatiflerden...

4. HAZIR İÇECEK ALANINA...

İçerisinde ağır ölçüde şeker bulunduran ambalajlı hazır meyve suları tüketmek yanına doğal süt, ayran ya da su tüketimine öncelik vermelisiniz.

EK HABER: Ara öğünlerde; abur cubur, bisküvi, meyve, fındık, ceviz ve badem üzere vitaminli ve mineralli sağlıklı besinlerin yedirilmesi tavsiye edilir.

wJKGt_1567675549_5212.jpg

Ağız ve diş sıhhati bakımından beslenme çantasının olmazsa olmaz 4 yiyeceği:

1- Beyaz peynir: Çürüğü oluşturan bakterilere karşı savaşır.

2- Havuç: Sert yapısı ile dişlerin mekanik paklığına yardımcı olur.

3- Yumurta: Beyazındaki protein ve sarısındaki kalsiyum ve D vitamini ile diş ve kemiklerin daha dayanıklı olmasını sağlar.

4- Brokoli: Dişlere yapışmayan bu yararlı besin mineral ve vitamin bakımından tüketilmesi gereken besinlerdendir.

SAĞLIKLI ÖRNEK BESLENME ÇANTASI LİSTESİ

Pazartesi:

Mesken imalatı az yağlı börek yahut poğaça
Ayran
Meyve (elma, portakal yahut kuru üzüm)

Salı:

Haşlanmış yumurtalı sandviç
5 adet zeytin
Taze sıkılmış meyve suyu (şekersiz – en çokça 250 ml)

Çarşamba:

Peynirli tost yahut sandviç
Ayran
Çiğ sebzeler (domates, salatalık, havuç gibi)

ILuaX_1567675805_121.jpg

Perşembe:

Konut prodüksiyonu kek
Süt
Meyve (muz, kuru kayısı gibi)

Cuma:

1 kibrit kutusu peynir – tam buğday ekmeği
Çiğ zerzevat
Süt

Menü listesi 1
Tam tahıllı ekmek ile hazırlayabileceğiniz ton balıklı ya da tavuklu, bol yeşillikli sandviç
Ayran ya da doğal mesken imalatı meyve suyu
Kuru yemiş

Menü listesi 2
Az yağlı poğaça ya da börek (Bunların içine zerzevatları koyarak zenginleştirebilirsiniz.)
Küçük bir kase yoğurt
Sevdiği bir meyve ya da komposto

Menü listesi 3
Tam tahıllı ekmekle hazırlayabileceğiniz peynirli tost
Konuttaki meyvelerle hazırladığınız meyveli yoğurt
Kuruyemiş
 
Üst Alt