Şişmiş bir göbek yalnızca estetik bir sorun değildir. İmgenin ötesinde, muazzam bir fizikî rahatsızlık hissi verir. Göbek şişkinliği sorunu her vakit kilo alımıyla kontaklı değildir ve durumu çözmek için öncelikle kilo alımıyla temaslı olmayan şişkinlik nedenlerinin ne olduğu bilinmelidir.
Peki karın şişkinliğine ve bu rahatsızlık hissine nasıl veda edebilirsiniz? Yanıt: Karın şişkinliğinin nedenleri ile başlamaktır.
Bunlar, çok fazla yahut çok süratli yemek üzere önemsiz faktörlerden daha karmaşık durumlara, sindirim sistemi bozuklukları yahut farklı hastalıklara kadar uzanır. Sorun devam ederse kesinlikle bir uzmana başvurulmalıdır.
Laktoz intoleransı, irritabl bağırsak sendromu, gastroenterit ve safra taşı üzere hastalıkların yokluğunda sorunu çözmek ve süratli bir formda daha yeterli hissetmek için kolay doğal tahliller vardır.
Karın şişkinliğinin nedenleri
Karın şişkinliği birçok farklı nedenden kaynaklanabilir zira şişkinlik laktoz intoleransından irritabl bağırsak sendromuna, viral gastroenteritten peritonite, safra kesesi taşlarından kistik fibrozise kadar birçok hastalığın ortak belirtisidir.
Karın şişkinliğinin en yaygın nedenleri şunlardır:
- Yanlış beslenmek, sindirimi tehlikeye atan çok yağlı, fermente olabilen ve baharatlı yiyecekler yemek,
- Makus çiğneme ve çok süratli yemek,
- Çok hava yutmak, sakız çiğnemek, sigara içmek yahut gazlı içecekler içmek,
- Adet öncesi sendromu,
- Gerilim ve anksiyete,
- Dinlenme eksikliği,
- Hareketsiz hayat üslubu.
Kötü şeker metabolizması da karın şişkinliğine neden olabilir. Bu, insülin reseptörlerinin bedene dağılmak yerine göbek etrafında ağırlaştığının bir işaretidir. Bu, bilhassa çok fazla karbonhidrat yerseniz olur.
Karın şişkinliği için doğal ilaçlar
Belirli hastalıkların yokluğunda, karın şişmesiyle gayret etmek için büsbütün doğal ilaçları deneyebilirsiniz.
Masadayken yapılacak birinci şey, kolay lakin çok yeterli olan üç alışkanlığı edinmektir:
- Sakince yemek yemek, orta öğünlerle birlikte günde 5-6 öğün yemek yemek ve yatmadan evvel akşam yemeğini geç yemekten kaçınmak,
- Yavaş çiğnemek,
- Öğünlerde ve gün boyunca bol su içmek.
Ayrıca tabağınıza koyduğunuz yemeğin tipine de dikkat edin. Mayalı eserlerden kaçının, sindirilebilir ve hafif yiyecekleri seçin. Hareket de destekleyici olabilir, şişkinliği azaltmak için çeşitli antrenmanlar yapın.
Bunlar dışında özellikleriyle karın şişliğiyle büsbütün doğal bir biçimde savaşmaya yardımcı olan yiyecekler de vardır.
Acı biber
Acı biber sindirime yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır ve besinlerin emilim süreçlerinin yanı sıra gaz ve toksinlerin ortadan kaldırılmasını sağlar ve tüm bunlar karın şişkinliğini önlemek için mükemmeldir. Bu yararlı özellikler, acı biberin içeriğinde bulunan kapsaisin sayesinde gerçekleşir.
Rezene
Rezene ve rezene tohumlarından yapılan bitki çayı, karın şişkinliğinin önlenmesinde iki kıymetli yardımcıdır. Rezene ve rezene tohumu bitki çaylarını tüketmek düzgün bir alışkanlıktır, sindirime yardımcı olur ve şişkinliği önlemek ve yenmek için uygundur. Rezene hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilebilirken, bitki çayı sıcak, ılık yahut soğuk olarak içilebilir.
Elma
Diyetinizi elma üzere lif açısından varlıklı meyvelerle zenginleştirmek, bağırsak sıhhatini artırmanıza, sindirimi iyileştirmenize ve karın şişkinliğini önlemenize imkan tanır. Sıhhat için gerçek bir yardımcıdır.
Anason bitki çayı
Anason bitki çayı, zayıf sindirim nedeniyle ortaya çıkan karın şişliğini yatıştırmak için eksiksiz bir doğal deva olarak kabul edilir. Olağandan daha fazla yediğiniz bir öğünden sonra anason bitki çayı almak, şişliği kısa müddette ortadan kaldırmaya ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Aktif bitkisel kömür
Aktif bitkisel kömür, kalıcı karın şişmesi durumunda sıklıkla önerilen doğal bir tahlildir. Çoklukla bol su eşliğinde alınması gereken kapsül yahut tablet formunda satılır. Bu tahlilin sizin durumunuza uygun olup olmadığını öğrenmek için bir uzmana danışmak faydalıdır.
Su
Bazı durumlarda karın şişmesi su tutulmasından kaynaklanabilir. Gün içinde gereğince su içmemeniz göbek bölgesinde birikebilen toksinler ve fazla sıvılar bedenden atılamayabilir. Bu nedenle yetersiz sıvı alımına karşı dikkatli olun ve her gün 8-10 bardak su içmeye çalışın.
Mayalı yiyeceklerden kaçının
Karın şişmesi birtakım durumlarda besin intoleransından kaynaklanabilir. Endüstriyel seviyede maya içeren birtakım besinler şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabilir. Özel testlerle, karın şişmesinin bir besin intoleransından kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek mümkündür. Maya, glüten yahut süt eserleri intoleranslarının semptomları ortasında karın şişkinliği vardır. Kuşkunuz varsa, bir uzmana danışın. Genel olarak, karın şişmesi varlığında sindirimi zorlamamak için kızartılmış, çok baharatlı yahut ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
Zencefil
Zencefil yalnızca öksürük, soğuk algınlığı yahut boğaz ağrısı durumlarında değil, birebir vakitte karın şişmesini önlemek için de faydalı olan doğal bir ilaçtır. Zencefil kökü kullanılarak hazırlanan bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Toz yahut rendelenmiş zencefil, sindirilebilirliklerini artırmak için baklagiller üzere yemeklerin baharatlanmasında kullanılabilir.
Hareket edin
Karın şişkinliği, zayıf sindirim, sistemsiz bağırsak çalışması ve hareketsiz bir ömür usulü üzere durumlarla tetiklenebilir. Sindirim, bağırsak düzenliliği için çok kıymetli kabul edilen hareketle desteklenir. Sistemli yapılan tempolu yürüyüşler yardımcı olabilir.
Yavaş çiğneyin
Bu birçok vakit unutulur, lakin yiyeceklerin sindirimi ağızda, yiyeceklerin tükürükte bulunan enzimlerle teması ve çiğneme sayesinde başlar. Yavaş ve uzun mühlet çiğnemek, yiyeceklerin midede ve bağırsaklarda sindiriminin kolaylaşmasını sağlar. Karın şişkinliği, süratli yeme ve yetersiz çiğneme nedeniyle olabilir. Çiğneme biçiminizi yavaşlatmaya ve düzgünleştirmeye çalışmak mutlaka sıhhatinize ziyan vermez ve karın şişkinliği meselesini çözmenize yardımcı olabilir.