Son Konu

Köpekler Depresyona Girer mi? Köpeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
"Köpekler depresyona girer mi?" sorusu, köpeklerle yaşayan birçok kişinin merak ettikleri arasında yer alıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar köpeklerin depresyona girebileceğini ortaya koyuyor. Köpekler, insanlarla aynı zihinsel süreçlere ve kapasiteye sahip olmasalar da, bazı durumlar sonucunda depresyon belirtileri gösterebiliyor. Köpeklerde depresyon insanlardakiyle aynı karmaşık klinik nitelikleri taşımasa da belirtilerinin fark edilmesi ve köpeklerde depresyon nasıl geçer? konusunda bilgi sahibi olunması önem taşıyor. Bu yazımızda köpeklerde depresyon belirtileri ve depresyon nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?​

Köpeklerde depresyon belirtileri ile insanlardaki depresyon belirtileri benzer nitelik taşır. Depresyona giren köpeklerin büyük çoğunluğunda uyku alışkanlıkları değişmeye başlar. Normalde sahipleri evden çıktığında uyuma, eve döndüklerinde ise uyanma eğiliminde olan köpekler depresyona girdiklerinde sahipleri eve döndüğünde de uyumaya devam ederler. İnsanların seslenmelerine ve varlıklarına tepki vermeyebilirler, eski heyecanlarını yansıtmazlar. Köpeklerde depresyon belirtileri arasında patilerini her zamankinden sık yalama ve çiğneme gibi davranışlar da yer alır. Patilerini yalayarak ve çiğneyerek kendilerini sakinleştirmeye çalışmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. En belirgin depresyon semptomlarından bir tanesi de köpeklerin hayata karşı ilgilerini kaybetmeleridir. Oyun peşinde koşan, dışarı çıkmak için sabırsızlanan ve heyecanlı halleri ile neşemize neşe katan dostlarımız bu süreçte heyecanlarını ve isteklerini kaybedebilirler. Köpeklerde depresyon belirtileri iştahlarındaki ve yeme alışkanlıklarındaki değişime de yansıyabilir. Depresyona giren köpekler her zamankinden çok ya da az yemek yiyebilir, kilo alıp verebilir.

Köpeklerde depresyon belirtileri ile hastalık belirtileri büyük oranda örtüşmektedir. Bu nedenle depresyon belirtileri gösteren köpeklerin yakından gözlemlenmesi ve fiziksel bir sağlık sorunlarının olup olmadığının belirlenmesi için veteriner hekimlerden yardım alınması gerekmektedir.



Köpeklerde Depresyon Nedenleri​

Köpekler neden depresyona girer? Keşke bu sorunun kesin bir yanıtı olsa... Köpeklerde depresyon birçok farklı neden sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Köpeklerde depresyona neden olabilen unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

Fiziksel Rahatsızlıklar: Birçok sağlık sorunu köpeklerin depresif davranmasına yol açabilir. Az önce de belirtildiği gibi köpeklerde depresyon belirtileri ile hastalık belirtileri benzer nitelik taşıdığı için davranışları değişen köpeklerin veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi önemlidir. Hastalıklar nedeniyle depresyon belirtileri gözlemlenen köpekler tedavi sürecinden sonra eski neşeli ve hareketli günlerine döneceklerdir.

Kayıplar: Köpekler insanlarla da diğer evcillerle de derin bağlar kurabilirler. Aile bireylerinden birinin artık hayatlarında olmaması köpeklerin depresyona girmesine neden olabilir. Çok bariz bir şekilde gözlemlenemese de köpeklerin kendine has bir yas tutma şekilleri olduğu düşünülmektedir. Oyun arkadaşlarının artık onlarla ilgilenmemesi, sevdikleri kişilerin eve gelmemesi vb. durum onların psikolojilerinde dönemsel değişiklikler yaratabilir.

Çevresel Değişiklikler: Yeni bir eve taşınmak, alıştıkları düzende belirgin farklılıklar yaratmak ve hatta iklim değişiklikleri dahi normal şartlarda mutlu bir köpeğin depresif davranışlar sergilemesine neden olabilir. Dramatik değişikliklere uyum sağlamaları için köpeklere zaman tanınması gerekir. Hayatlarında belirgin değişimler olduysa ve bu değişimlerin ardından davranışları her zamankinden farklı bir hal aldıysa veteriner hekimlerin önerilerinin değerlendirilmesi, sürece alışmalarının kolaylaştırılması tavsiye edilir.

Sahiplerinin Psikolojisi: Köpeklerde depresyon nedenleri arasında sahiplerinin psikolojilerinin etkisi olduğu da düşünülmektedir. Bazı köpekler sahiplerinin üzüntülerinden etkilenebilirler. Hatta insanların stresinin köpekleri de strese soktuğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır. Sahipleri uzun süreli streste olan köpeklerde de kortizol seviyesinin yükseldiği bulguları elde edilmiştir. Tüm buna ek olarak sahipleri ile etkili bir iletişim kuramayan, onlarla yeterince zaman geçirmeyen, gördükleri ilgide azalma olan köpeklerde de depresyon belirtilerinin gözlemlenebileceği bilinmektedir.

Köpeklerde depresyon nedenleri her zaman belirli olmayabilir. Sahiplerinden uzun süre ayrı kalmaları, kendilerine yeterince ilgi gösterilmemesi, farklı bir evcille rekabet içerisine girmeleri, eve yeni bir aile üyesinin katılması, rutinlerinin bozulması gibi birçok unsur dostlarımızın depresif bir ruh haline girmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda öncelik, veteriner hekimlere danışılmasıdır. Yine de "köpeklerde depresyon nasıl geçer?" sorusuna verilebilecek bazı yanıtlar da bulunmaktadır.



Köpeklerde Depresyon Nasıl Geçer?​

Her zaman ilgi duydukları aktivitelere kayıtsız kalmaya başlayan ve alışılagelmişin dışında davranan köpeklerde belli sorunların olduğu düşünülmelidir. Depresyon belirtileri görüldüğünde ilk yapılması gereken veteriner hekimlere danışmak, köpeklerin genel sağlık durumlarını kontrol ettirmektir. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa onları mutlu edecek çeşitli adımların atılması harika bir tercih olacaktır.

Rutinlere bağlı kalmak kaydıyla onlarla daha çok zaman geçirilmesi gerekir. Sevgi dolu konuşmalar ve oyunlar için ayrılan daha çok zaman onları yeniden neşeli bir ruh haline kavuşturabilir. Bu süreçte egzersiz sürelerinin artırılması, birlikte yürüyüşlerin yapılıp aktivitelere katılım sağlanması da oldukça faydalı olacaktır. Gerek zamansızlık gerekse gün içerisindeki yorgunluk nedeniyle köpeklerin günlük yürüyüşleri tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları ile sınırlı tutuluyor. Sahipleri ile etkileşim ihtiyaçlarının karşılanmaması, oldukça duygusal yapıdaki köpekleri depresyona sokabiliyor. Dolayısıyla onların daha enerjik ve mutlu olabilmesi adına atılması gereken en önemli adımların başında da insan etkileşimlerini artırmak geliyor.

Son olarak küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Köpekler insanlara hızlı bir şekilde bağlanırlar. Yavruluk döneminde de olsalar yetişkin de olsalar deneyimledikleri davranışların devamlılığını beklerler. Devamlılığını göremedikleri davranışlar karşısında da üzülebilirler. Bu nedenle köpek sahiplenenlerin dostları için sınırları doğru çizmesi, zaman içerisinde izin vermeyecekleri davranışları deneyimlemelerine izin vermemesi ve köpek bakımı sorumluluklarının farkında olmadan sahiplenme için harekete geçmemeleri gerekiyor.
 
Üst Alt