Sanal galerilerin gerçekliğe dönüştüğü bir çağda yaşıyoruz. Dijital sanat giderek daha tanınan oluyor ve Nitelikli Fikri Tapu (NFT) sanatkarlar için daha fazla gelir getiren bir alan haline geliyor. Buna rağmen siber güvenlik ihmal edilebiliyor. Siber güvenlik şirketi ESET, dijital dünyada yaratıcılığın güvenlik olmadan kıymete dönüşemeyeceğini, NFT’lerin de çalınabileceğini paylaşarak hem yaratıcıları hem de yatırım yapanları uyardı.
2022 yılında, NFT alanında birkaç siber güvenlik ihlali hadisesi yaşandı. En son taarruzlardan biri, Şubat 2022’de OpenSea’ye (bir NFT ticaret platformu) yapılan bir kimlik avı saldırısı yoluyla gerçekleşti. Bir siber hatalı, kullanıcılara bir kontrat imzalamaları ve cüzdanına kripto varlık göndermeleri için bir e-posta gönderdi. Çalınan toplam ölçü 1,7 milyon ABD dolarıydı. Ticaret platformlarından biri olan OpenSea’de de bir güvenlik açığı bulundu. Güvenlik açığı, NFT sanat yapıtlarının taban fiyatının %1’inden daha azına satılmasına imkan sağladı ve bu da yaratıcılar için problemlere neden oldu.
NFT’ler son vakitlerde popülerlik kazandı. Son birkaç aydır NFT’ler hakkında çok şey duyuyoruz. NFT sırf o kesim için eşsiz olan bir belgeye gömülü bir dijital bilgi kesimidir. Tıpkı fizikî bir sanat yapıtı üzere, NFT’li dijital bir eser de kopyalanamaz. Kendi çeşidinden yalnızca bir tane olması ona kıymet katan özelliğidir. Bu modüller değiştirilemez. Tıpkı fizikî sanatın birebir kıymete sahip benzeri bir yapıtla değiştirilemeyeceği üzere.
Bu yeni gelişme, sanat dünyasında ihtilal yaratma potansiyeline sahip. NFT’ler, bir sanat yapıtının dijital sahip olma sertifikası misyonu görür. Bir NFT sanat yapıtı oluşturulduktan sonra, bir blokzincir üzerinde jetona dönüştürülür. Bu, sanatkarın yarattığı modülün yasal olarak sahibi olduğunu deliller. Blokzincir inançlı olduğundan ve bu zincirin bilgisayar korsanlarının eline geçmesi sıkıntı olduğundan, sahipliğin takibi epeyce kolaydır. Bu, sanatkarın popülerlik kazanmasına ve sanatını dünyaya yaymasına yardımcı olur. Çevrim içi olan herkes, sanat yapıtını görüntüleyebilir, hatta paylaşabilir ve kopyalayabilir. Bu durumun gayeye aykırı düştüğünü düşünebilirsiniz.
İşin püf noktası, NFT’yi satın almadığınız sürece, sahip olamazsınız. Tıpkı fizikî sanatta olduğu üzere, fotoğrafını çekebilir, hatta bir kopyasını bile yapabilirsiniz. Lakin orjinal kesime sertifika ile sahip değilseniz, kopyanız/fotoğrafınız orijinaliyle birebir pahada değildir.
Bir NFT satın aldığınızda, o sanat yapıtına sahip olur ve onunla istediğinizi yapabilirsiniz. Lakin alıcı, uyarlama yahut çoğaltma hakkı üzere rastgele bir Fikri Mülkiyet Hakkına sahip değildir. Bu, yaratıcının münhasır hakkıdır. Dijital sanat yaratmak, sanatkarların bağlı olduğu sonları ortadan kaldırır. Sanatkarlar artık daha özgür ve bağımsız çalışabilir. Modüllerini hak ettiğine inandıkları fiyattan satma, satmadan evvel kaideleri belirleme ve çok daha fazlası üzere haklara sahiptirler. Ayrıyeten sanatlarını istedikleri üzere kiralama ve sergileme yetkisine de sahip olurlar. Ayrıyeten, sanatlarını pozisyon sınırlaması olmaksızın global olarak dağıtmaları da kolaylaşır.
Ancak her dijital gelişme riskleri de beraberinde getirir. NFT’ler dijital ticaret platformlarında satılıyor. Bunlar çevrim içi mağazalara benzeri halde çalışır. Bu platformlardaki güvenlik açıkları, çoklukla geliştirme basamaklarında yetersiz güvenlik konularından kaynaklanır. Bu ihmaller, bir sefer fark edildiğinde hatalıların maksadı haline gelir. Makus maksatlı kod içeren bir sanat yapıtı yükleyebilir, insanların hesaplarını çalabilir yahut NFT’leri düşük bir fiyata alıp satarak kâr elde edebilirler.
Günümüzde yenilik ve yaratıcılığın sonu kalmadı. NFT’ler ve dijital sanat, ilerlemenin durdurulamayacağını kanıtlıyor. İlerleme var olmaya ve gelişmeye devam edecek. İlerlemenin olduğu yerde riskler de var. ESET, kuruluşundan bu yana 30 yılı aşkın bir müddettir ilerlemeyi ve gelişmeyi koruyor. Dijital kullanıcıların güvenliği bir numaralı önceliktir; bu, geleceğe itimatla adım atabilmemiz için kaydettiğimiz ilerlemenin korunduğundan emin olmak manasına gelir.