Son Konu

Kurban eti nasıl saklanır, pişirilir, ne zaman buzdolabına konulur?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kurban bayramında en çık merak edilen kurban eti nasıl saklanır, poşete konur mu, nasıl pişirilir kavrulur

Kurban bayramında kurbanlık etlerinin bozulmasını engellemek ve tadını korumak için önlem alınması gereklidir. Kesimin ardından direkt olarak etlerin paketlenmesi ve daha et sıcakken buzdolabına kaldırılması, tadının istendiği kadar lezzetli olmasını engelleyecektir. Öncelikle kanın süzülmesini beklemek ve bu sürede de etin sıcaklığının geçmesini sağlamak gereklidir. Kurban eti nasıl saklanır? Kurban etinin saklanabilmesi ve pişirilmesiyle ilgili tüm süreç aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Kurban Eti Nasıl Saklanır?
Kurban etlerinin kesilmesiyle ilgili süreçte herhangi bir sorun yaşanmaması için öncelikle 5 ila 6 saat boyunca etin birbirine yapışmayacak şekilde leğende tutulması gerekiyor. İstifleme işlemlerinin doğru ve sorunsuz olarak yapılabilmesi amacıyla hayvanın et sıcaklığının geçmesi ve kanın süzülmüş olması son derece önemlidir. Kestikten yarım saat sonra etlerin birbirine yapışık ve üst üste geleceği bir biçimde sıkıca sarılması, etin yapısını olumsuz etkileyecektir. Kurban eti paketleme işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle parçaların birkaç gün boyunca bulundurulması amacıyla parçaların ayrılması ve çok sıkı olmayan biçimde bulundurulması gereklidir.
Buzdolabının ısısının düşürülmesi ve etlerin yeşillenmemesi, tadının bozulmaması ve çürümemesi için önlem alınması son derece önemli olacaktır. Kesim kalitesine de bağlı olarak etin dayanma süresi direkt olarak buzdolabının yapısına bağlı olarak açık ve paketlenmemiş halde ortalama 5 ila 7 gün olarak tanımlanabilir. Kıymanın açık bir halde tutulması durumunda ise ortalama 3 günlük süre boyunca bozulmadan durma olanağı bulunacaktır. Daha sonrasında ise mutlaka etlerin paketlenmesi ve buzdolabındaki orta kısım yerine buzluğa kaldırılmalıdır.

Etlerin kesilmesi ve ayrılmasıyla birlikte mutlaka üzerlerine her yerine gelecek şekilde su tutulması ve kanın akıtılması gereklidir. Bu sayede hem pişirildiğinde kan tadı alınmayacak hem de direkt olarak lezzetli yapısını koruyacaktır. Etin her yanının hava alabileceği şekilde birkaç saat boyunca istiflenmiş olması gerekiyor.
Kurban Eti Poşete Konulur Mu?
Etin doğrama ve temizleme işlemlerinin bitmesinin ardından dikkat edilmesi gereken en önemli durum, hangi malzemeler kullanılarak saklanacak olduğudur. Etlerin kesilmesi ve parçalar haline getirildikten sonra istiflenmeye hazır olması için dikkat edilmesi gereken en önemli durum, poşet kullanılmaması gerektiğidir. Kurban eti poşete konulur mu? Kurban etlerinin paketlenmesi için alüminyum folyoların ve özel paketleme ekipmanlarının kullanılması gereklidir.
Market poşetlerinde et paketlenmesi hem etin son derece kısa süre içerisinde bozulmasına yol açacaktır hem de çürüyecek olan etin çok kötü bir koku yaymaya başlamasına neden olur. Etin poşete sarılarak buzluğa konulması durumunda en fazla 5 gün içerisinde etin tadında değişimler görülür. Eğer bu süreden daha uzun süre sonra etin tüketileceği bir durum söz konusuysa mutlaka özel folyoların kullanılması gerekiyor. Su tutulduktan ve dinlendirildikten sonra etlerin özel paketleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Kurban Eti Ne Zaman Buzdolabına Konulur?
Etin buzdolabına koyulabilmesi için kurbanın kesilmesinin ardından tüm parçalarının leğenlere yerleştirilmesiyle birlikte, üzerlerine su tutulması ve kanın tamamının alınması şarttır. Kanın tam olarak alındığından emin olunduktan sonra ise ortalama 3 ila 6 saat aralığında etlerin açık havada durması ve hayvanın ısısının normalde dönmesi beklenmelidir. Ayrıca kan basıncının da bir an önce düşmesi sağlanacağı için, kan akışı duracak ve kanlı bir etle karşılaşılma ihtimali ortadan kalkmış olacaktır. Eğer leğenle veya poşetle, kesme işleminin ardından bir anda derin dondurucuya koyarsanız, etin tam olarak temizlenememiş olması nedeniyle tadı da kötü bir hale gelecektir.
Yıkanmasına ve bekletilmesine dikkat edilmesi şarttır. Bu sayede kendi lezzetini almaya başlayacaktır. Sadece her seferinde kullanacağınız miktarda eti çıkarmanız için de porsiyonlar halinde etleri bölmeniz gerekiyor. kurban eti ne zaman buzdolabına konulur? Sürekli olarak etlerin buzdolabına koyulması ve çıkarılması halinde özellikle çürüme, kokma ve tatta bozulma durumlarıyla karşılaşılmaya başlanacaktır. Hayvanın tüm etlerinin çöpe gitmesinin engellenebilmesi için doğrudan açık bir şekilde leğende koyulmaması, klasik poşetlerde istiflenmemesi ve özel alüminyum folyoların kullanılacak olması gerekiyor.
Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

Kurban etinin pişirilebilmesi için ilk kavurmalık ette direkt olarak koyun veya kuzu için kol ile but kısımlarından yararlanılması gerekiyor. Dana eti pişirilecekse de doğrudan sırt veya kol kısmından kavurma hazırlamak mümkün olacaktır. Kurban eti nasıl pişirilir? Etin pişirilebilmesi için öncelikle kendi yağının pişmesi, daha sonra ise 15 ila 20 dakika boyunca kendi etinin pişmesi yeterlidir.
On ila on beş dakikalık aralıklarla kapağı açmalı ve kısa bir karıştırmanın ardından tekrar kapatmalısınız. Ortalama 4 ila 5 kez bu işlemi yaptıktan sonra, adan geçen 1 saatin ardından tekrar açılmalı ve aynı işlem uygulanmalıdır. Bu süreçte karabiber, kekik, tuz ve isteğe göre diğer baharatlar eklenmelidir. Toplamda ise 80 ila 90 dakika boyunca piştikten sonra ağır ateşte kendi suyunu tam olarak almasıyla son derece leziz bir hale gelecektir.
Kurban Eti Nasıl Kavrulur?
Kurban etinin elde edilmesi ve temizliği yapıldıktan sonra tüketilmek amacıyla buzdolabına yerleştirilmesiyle birlikte, sadece her seferinde direkt olarak yenilebilecek miktarda kullanılması gereklidir. Bu nedenle çok fazla sayıda paketlemenin tek bir paket bünyesinde bulunması halinde, paket açıldıktan sonra tekrar tekrar bu işlemler gerçekleştirildiğinde sona kalan etlerde de farklı tat görülebilir. Donmuş etlerin çıkarılması ve erimesi beklendikten sonra pişirme işlemine geçilmesi için özellikle kurban etlerine yönelik kavurma sürecine dikkat edilmesi önemlidir. Kavurma öncesinde eti paketlerken çok miktarda tuz kullanmak yerine, biraz fazla tuz kullanılabilir veya yağın artırılması mümkün olabilir. Böylelikle hem tadını koruması sağlanacak hem de lezzetli bir hale gelmesi sağlanacaktır.

Kurbanlıkların kesilmesiyle birlikte en çok talep edilen yiyecekler arasında her zaman olduğu gibi kavurmalar geliyor. Kurban eti nasıl kavrulur? Kurban etinin kavrulması için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Kavurma işleminden önce eğer et 1 gün boyunca oda sıcaklığında durur veya 3 gün boyunca buzdolabında dinlendirilirse çok daha lezzetli olacaktır. Ülkemizde kurbanın kesildiği gün kavurmasının birkaç saat içerisinde yapılıyor olması nedeniyle ilk anda tam lezzet alınamayabiliyor.
Kavurmayı pişirirken öncelikle hayvanın kendi yağını 7 ila 10 dakika arasında ayrı bir şekilde pişirmeniz gerekiyor. Bu yağı kullanmanız durumunda çok daha leziz bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Sonrasında ise eğer isterseniz diğer yağ türlerini kullanarak kendi kavurma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kurban Eti Nasıl Dağıtılır, Paylaşılır?
Etlerin paylaştırılması ve sevap işlenmesi için özellikle eşit ve hak geçmeyecek şekilde olmasına dikkat edilmesi şarttır. Kurban eti nasıl dağıtılır, paylaşılır? Kurban etinin paylaştırılabilmesini sağlayan süreçte eğer deri satılırsa, geliri yoksullara verilmelidir. Her bir dağıtımda tartmak son derece önemlidir. 7 kişilik hisselerde birer bacak, beşinci kişiye ise et ve derinin verilmesi şarttır. Altıncı olan kişi tarafından özellikle et ve baş kısmının alınması gereklidir. Bu işlemler yapıldığı taktirde tartmadan paylaşılabilir. Yedinci kişi vekalet verek sadece kesilmesinde etki etmek isteyebileceği gibi, pay almayabilir veya almak istediğinde de eşit payın verilmesi şartı vardır.
Kurban Eti Kaç Günde Tüketilmeli?
Kurban etinin tüketilmesi için özellikle saklama koşullarına uygun hareket edilmesine bağlı olarak ortalama 6 ay boyunca derin dondurucuda saklanabilir hale gelmesi sağlanıyor. Yıllar boyunca derin dondurucuda tutulması doğru olmadığı gibi, ilk günkü lezzetinin elde edilmesi de mümkün olmayacaktır. Kurban eti kaç günde tüketilmeli? Kurban etinin tüketilmesi için dikkat edilmesi gereken durumların başında paketlemede alüminyum folyo kullanılıp kullanılmaması gerekiyor. Buzdolabının derin dondurucu olmayan bölümünde 3 ila 4 gün boyunca saklanabileceği gibi, -18 dereceli derin dondurucuda ize 6 ay saklanma olanağı bulunuyor.
 
Üst Alt