Son Konu

Kurdaki artış ile zam korkusuyla tüketici ürünlere hücum etti

elektronikci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,387
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bakanlik%2Dposetten%2Dzengin%2Doldu%2D228995%2Ejpg

Kurdaki süratli yükseliş, artırım beklentisini artırdı, tüketici alışverişi öne çekti. Kur artışının birinci olarak yansıtıldığı otomotiv dalındaki yüzde 10’a varan fiyat artışından sonra, ithal yüklü teknoloji, kozmetik ve süratli tüketim eserlerinde de artırım beklentisi oluştu.

Hafta sonu bu eserlerin satışında önemli bir hareketlilik yaşandı. Beyaz eşya ve teknolojide artırım gelmesini bekleyen tüketici ertelediği talebini harekete geçirirken, tuvalet kağıdı, saç boyası, bakım kremleri, deterjan ve şampuan üzere eserlerde ise stok yaptı. Beyaz eşyada yüzde 20’lere varan haftalık artış yaşanırken, teknolojide bu artışlar yüzde 30’ları buldu. En çok satışı yapılan eserlerden biri de cep telefonları oldu.

Televizyon satışları hızlandı



Kur artışı ile birlikte taleplerin öne çekildiğini söz eden Teknosa CEO’su Bülent Gürcan ise “Pandeminin akabinde daima birlikte teknolojinin gündelik ömrün içinde ne kadar kıymetli bir muhtaçlık haline geldiğini deneyimledik. Bunun da tesiriyle teknoloji eserlerine olan talep bir müddettir artıyor. Tüketiciler, döviz kurundaki yükselişin kısa vadede eser fiyatlarına yansıyacağını düşünerek kritik teknoloji muhtaçlıklarını karşılamaya başladılar. Kur artışı sonrası, bir evvelki haftaya nazaran tüm ana kategorilerde ortalama yüzde 30 satışlar arttı. Artışın en yüksek olduğu kategoriler TV, notebook ve tablet oldu. Stoklarımızdaki eserlerle ve sunduğumuz avantajlı kampanyalarla müşterilerimize hayli uygun seçenekler sunuyoruz” diye konuştu.

En fazla ciro cepten geldi

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, tüketicilerin elektronik eser alışverişlerinde daha süratli aksiyon almalarına yol açtı. MediaMarkt Türkiye İcra Heyeti Lideri Yenal Gökyıldırım, MediaMarkt Türkiye’de bir evvelki haftaya kıyasla ciro bazında kıymetli bir muvaffakiyet kaydettiklerini tabir etti. Akıllı saatler dışında tüm kategorilerde büyüme yaşandığını tabir eden Gökyıldırım, şunları söyledi: “Bu yoğunluğun da bilhassa süpürge, televizyon ve elektrikli küçük konut aletleri kategorilerinden geldiğini söyleyebilirim. Bu alanlar ülke büyüme ortalamasının üzerinde büyüyen alanlarımız. Tekrar en fazla ciro getiren departmanımız ise akıllı telefonlar oldu. Mağazalarımızda durum böyleyken mediamarkt.com.tr’de de çok büyük büyümeler gerçekleşti. Burada tüm departmanlarımızda bir artış görülürken elektrikli küçük mesken aletleri, televizyon, süpürge ve bilgisayar bileşenleri kategorilerimiz ortalama online büyüme suratımızın da üzerinde büyüdü.”

Beyaz eşya da hareketlendi



Tüketicinin beyaz eşyada da muhtaçlıklarını öne çektiğini belirten Güçlü Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Ali Yıldız, evvelki haftaya kıyasla yüzde 20’lik artış olduğunu söyledi. Yıldız “Özellikle pazartesi hareketlilik çok daha fazlaydı. Bu haftanın kur tesiriyle hareketli geçeceğini düşünüyoruz. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabı en çok alınan eserler oldu. Kur artışı fiyatları yüzde 5-10 etkileyebilir. Tüketici bundan kaçınmak için aklındaki ya da ertelediği alışverişi yapıyor” diye konuştu.

Kozmetik ve şahsî bakım

Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş, kesim olarak kurlardaki önemli artışı yakından takip ettiklerine dikkat çekti. Yurddaş, “Şu an mutlaklaşan bir artırım durumu gündemimizde değil ancak Türkiye iktisadının gidişatına bağlı olarak perakende kozmetik ve ferdî bakım kesiminde de fiyat artışlarını görmek mümkün olabilir. Watsons Türkiye olarak muhtemel fiyat değişikliklerinde müşterilerimizi mağdur etmemek ismine da sık sık kampanya ve indirimler düzenliyoruz. Pandemi devrinde hijyen ve ferdî bakım eserlerine talep çok fazlaydı lakin yeni olağan ile birlikte kozmetik satışlarımız da artış göstermeye başladı” dedi.

Tuvalet kağıdına atak

Dünya’dan Selenay Yağcı'nın görüşlerine başvurduğu perakende mağazası sorumluları, son birkaç gündür bilhassa tıpkı eserden iki ve üzeri alışverişlerin arttığını kaydetti. Çalışanlara nazaran, tüketicilerin stoklamayı en çok tercih ettiği eserlerden biri artırım şampiyonu tuvalet kağıdı, deterjan ve salça gibisi konserve eserlerinden oluşuyor. Tüketiciler en çok bu eserlere artırım geleceğini düşünüyor.

Çifter çifter şampuan aldılar



Kozmetik zincir marketlerinde de saç boyası, deodorant, şampuan üzere acil eserlere olan ilgi dikkat çekiyor. Birtakım tüketicilerin 4’er adet şampuan aldıklarına şahit olduklarını söyleyen bir kozmetik zinciri mağaza yetkilisi, “Aslında toplumsal medyada dolar ya da Euro ne vakit en çok konuşulan bahis olsa satışlarımızda ya da mağaza ziyaretlerimizde hissedilen artışlar oluyor. Fakat salgında daha az mağazaya uğrayan müşteri hafta sonu ve akşam üstü daha fazla alışverişe geldi” dedi. Öbür bir kozmetik mağazası çalışanı ise bakım kremleri başta olmak üzere kimi eserlere şimdiden yüzde 20 artırım yansıdığını belirtti.

Araba bayilerinde telefon hareketliliği

Döviz kurundaki süratli yükseliş, araba almayı planlayan kimi tüketicileri de harekete geçirdi. İthal araçlara geçen hafta yüzde 10'a yakın artırım yapılırken, yerli araçlarda bu oran şimdi yüzde 4'ler civarında. Lakin yerli arabalarda önümüzdeki günlerde artırım oranının yüzde 7'lere kadar çıkması bekleniyor. İTO Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Lideri Ziya Alp Gülan, "Otomobil ve hafif ticaride çok yüksek bir talep vardı. Artırım tasası çok büyük bir panik yaratmasa da en azından kur artışı nedeniyle satışlar bıçak üzere kesilmedi” dedi. Otomol CEO'su Uğur Sakarya, şimdi asıl artırımların yapılmadığı, yerli arabalara bu hafta ilginin artabileceğini söyledi. EBS Danışmanlık yöneticisi Erol Şahin de "Tüketicide daha çok ne olacak paniği yaşanıyor. Lakin sıfır araç siparişi verenler sık sık bayileri arayarak araçların durumunu soruyor. Malum vergisi yatmayan aracın fiyatı her vakit değişebilir” dedi.

Selenay Yağcı/Dünya
 
Üst Alt