Son Konu

KYC Nedir? KYC Ne İşe Yarar?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
kyc-.jpg

“Know Your Customer” (KYC), “Müşterini Tanı” anlamına gelir. Online işlemlerde kurumla ilk defa etkileşime geçen bireye uygulanan kimlik, doküman ve biyometrik tanıma işlemlerinin bütününe verilen isimdir. KYC, bugün mali suç, kara para aklama ile mücadelede ve kripto varlık işlem platformlarında önemli ve gerekli bir unsurdur. Kurumun müşteri doğrulama ve dijital hizmet verme gibi diğer aşamalarında daha iyi performans göstermenin ilk adımı olduğu için de hayli kritiktir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter
ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.


KYC veya KYC kontrolü, bir hesap açarken, zaman içinde periyodik olarak müşterinin kimliğini tanımlamak ve doğrulamak için uygulanan zorunlu bir süreçtir. Başka bir deyişle, platformlar müşterilerinin gerçekte iddia ettikleri kişiler olduğundan emin olmalıdır.

Müşteri minimum KYC gereksinimlerini karşılayamazsa, bankalar hesap açmayı reddedebilir veya iş ilişkisini durdurabilir.

Kripto varlık işlem platformlarında güven içerisinde işlem yapabilmek için çeşitli onay mekanizmaları oluşturulmuştur. Bu doğrultuda, çalışanlar alanlarında uzmanlaştırılmış ve ekipler kurulmuştur. Böylelikle, kimlik hırsızlığı yoluyla işlem yapmak isteyen kötü niyetli kişilerin eylemlerinin yolu kesilmeye çalışılmıştır. Alanı genişletmek için farklı yöntemler ve teknolojik altyapılar geliştirilmiştir.

Müşteriden dilekçeli özçekim, kimlik bilgisi ve ikametgah bilgisini istemek, kontrol sürecinde kullanılan veriler arasındadır. Üyelik sırasında, form niteliğinde doldurulan bilgilerin dijital olarak gönderilen belgelerle uyumluluğu tespit edilebilir; kişinin bilgilerinin doğruluğunu teyit etmesi için ise kimlikle birlikte çekilmiş özçekimi talep edilebilir. Böylelikle, tehlikeli işlem riski ortadan kaldırılmış olur. Öyle ki, üyelik sonrası süreçte herhangi bir değişiklik talep edildiğinde kanıt süreci tekrar başlar ve bunun sebebi, sonradan gerçekleşmiş olabilecek riskli durumların tahlilidir. Yapılan işlemlerin öncesinde, müşteri her giriş çıkışında, kendisinin de tercih ettiği, kimlik ve hesap doğrulama adımlarını takip eder.

Kripto varlık işlem platformlarının bu özel ve kişisel bilgileri özenle korumaları gerekiyor. Ne yazık ki bazı siber saldırılardan etkilenen kripto varlık işlem platformları müşterilerinin bu tür bilgilerini deepweb hatta açık ağ üzerindeki satışına engel olamamıştır. Bu yüzden kripto varlık kullanıcıları güvenilir kripto varlık işlem platformları dışındakilerle işlem yapmamayı tercih ederse bu tür sorunlarla karşılaşma oranı daha düşük olabilir. İnternetteki herhangi bir şeye ya da şirkete %100 güvenmemek gerekiyor. Bu yüzden kişisel güvenliğinizi de sağlamak oldukça önemli.

Her kripto varlık işlem platformunun KYC süreci farklılık gösterebilir. Bu farklılıkları birçok noktada görmemiz mümkün. Örneğin bazı kripto varlık işlem platformu müşterilerinden kimlikleriyle birlikte bir özçekim isterken bazı kripto varlık işlem platformu ise sadece kimliğin önlü/arkalı fotoğrafını istiyor ve herhangi bir özçekime gerek duymuyor.


 
Üst Alt