Son Konu

Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?​

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte göz ameliyatlardaki teknolojilik gelişmeler oldukça arttı. Arama motorlarında Lazerli göz ameliyatı nasıl yapılır? sorusu da aratılmaya devam ediyor.

Lazerli Göz Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?​

Lazerli göz ameliyatı genellikle 30 dakika veya daha kısa sürede tamamlanıyor. İşlem sırasında, yatar bir sandalyede sırt üstü uzanılıyor ve bazı durumlarda doktorlar, rahatlamanıza yardımcı olması için ilaç verebiliyor. Uyuşturucu damlalar gözünüze damlatıldıktan sonra doktorunuz göz kapaklarını sabit olarak açık kalmasını sağlamak için bir alet kullanıyorlar.

Kornea flebi kesilmeden hemen önce gözünüze yerleştirilen bir emme halkası, basınç hissine neden olur ve görüşünüz biraz kararabilir. Göz cerrahları, gözünüzün önünden küçük bir kanadı kesmek için küçük bir bıçak veya kesme lazeri kullanıyor. Fleb geri katlanıyor ve doktorunuz korneanızın yeniden şekillendirilmek için başka bir aşamaya geçiyor.

Doktorlar programlanmış bir lazer kullanarak korneanızın bölümlerini yeniden şekillendiriyor. Lazer ışınının her darbesiyle küçük bir miktar kornea dokusu çıkartılıyor. Korneayı yeniden şekillendirdikten sonra cerrah flebi tekrar yerine koyuyor. Günümüz teknolojisi ile genellikle dikişsiz iyileşiyor.

Ameliyat sırasında bir ışık noktasına odaklanmanız isteniyor. Bu ışığa bakmak, lazer korneanızı yeniden şekillendirirken gözünüzü sabit tutmanıza yardımcı oluyor. Lazer kornea dokunuzu çıkarırken burnunuza yanan saç kokusuna benzer bir koku gelebelir. Her iki göze de lazerli göz ameliyatı gerekliyse genellikle iki işlem de aynı gün içinde gerçekleştiriliyor.

Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır

Lazerli Göz Ameliyatı Nedir? Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?​

Lazerli göz ameliyatı, görme sorunlarını düzeltmek için en çok bilinen ve en sık uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Lazerli göz ameliyatı sırasında, görmeyi iyileştirmek için gözümüzün önündeki kubbe şeklindeki olan şeffaf dokunun (kornea) şeklini hassas bir şekilde değiştirmek için özel bir kesme lazeri türü kullanılmaktadır.

Normal görüşe sahip gözlerde, kornea ışığı tam olarak gözün arkasındaki retinaya doğru büker (kırar). Ancak uzağı görememe yani miyopi hipermetrop veya astigmatizmde ışık yanlış bükülerek bulanık görmeye neden olur. Gözlük veya kontakt lensler görmeyi düzeltebilir, ancak korneanın yeniden şekillendirilmesi de gerekli kırılmayı sağlayacaktır.

Göz Lazer Ameliyatı Neden Yapılır?

Göz Lazer Ameliyatı Neden Yapılır?​

Lazerli göz ameliyatı bir çok görme sorununu ortadan kaldırmak için yapılıyor. Lazerli göz ameliyatı sayesinde aşağıdaki görme sorunlarından kurtulabilirsiniz.

Yakını Görememe (Miyop) Göz küreniz normalden biraz daha uzun olduğunda veya kornea çok keskin bir şekilde kıvrıldığında, ışık ışınları retinanın önüne gelir ve bu yüzden uzak görüşü bulanıklaşır. Yakınlardaki nesneleri oldukça net bir şekilde görebilirsiniz, ancak uzaktaki nesneleri net göremezsiniz.

Uzağı Görememe (Hipermetrop) Ortalamadan daha kısa bir göz küresine veya çok düz bir korneaya sahip olduğunuzda, ışık retinanın üzerine değil arkasına odaklanır. Bu nedenle yakın görüşü ve bazen de uzak görüşü bulanıklaştırır.

Astigmatizma Kornea düzensiz bir şekilde kıvrıldığında veya düzleştiğinde, astigmatizma oluşur bu da yakın ve uzak görüş odağını bozmaktadır. Lazerli göz ameliyatını düşünen kişilerin çoğu gözlük veya kontakt lens kullanmaktadırlar.

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri​

Lazerli göz ameliyatında görme kaybına neden olan komplikasyonlar çok nadirdir. Ancak bazı yan etkileri bulunmaktadır. Özellikle gözlerde kuruluk ve parlama gibi geçici görme sorunları oldukça yaygındır. Bunlar genellikle birkaç hafta veya ay sonra düzelir ve çok az kişide uzun vadeli bir sorun olarak görür.

Lazerli göz ameliyatının riskleri aşağıdaki gibidir:

Gözlerde Kuruluk: Lazerli göz ameliyatı sonrasında gözyaşı üretimi geçici olarak azalır. Ameliyattan sonraki 6 ay boyunca, gözleriniz iyileşirken alışılmadık şekilde kuruluk olabilir. Gözleriniz de kuruluk olması da görüş kalitenizi azaltabilir.

Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz doktorları göz kuruluğu için göz damlası öneriyorlar. Şiddetli göz kuruluğu yaşayan hastalar da gözyaşlarının göz yüzeyinden akmasını önlemek için gözyaşı kanallarına konulan özel tıkaçlar da verilebiliyor.

Parlama, Haleler ve Çift Görme: Ameliyattan sonra geceleri görmede zorluk çekebilirsiniz. Artan ışık hassasiyeti ile birlikte parlama, parlak ışıkların etrafında haleler veya çift görme gibi görme bozuklukları da görülebilmektedir.Görüş bozukluğu genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürmektedir.

Astigmatizma: Astigmatizma düzensiz doku çıkarılmasından kaynaklanabilir. Bu durum ek ameliyat, gözlük veya kontakt lens gerektirebilir.

Flep Sorunları :Ameliyat sırasında gözümüzün önündeki kapağı geriye doğru katlamak veya çıkarmak enfeksiyon ve aşırı gözyaşı gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. En dıştaki kornea dokusu tabakası iyileşme sürecinde flebin altında anormal şekilde büyüyebilir.

Gerileme :Gerileme, sorunların yavaş yavaş orjinal reçetenize doğru eski görme bozukluklarının tekrarlaması dır. Bu da çok nadir görülen komplikasyondur.

Görme Kaybı veya Değişiklikleri:Nadiren cerrahi komplikasyonlar görme kaybına neden olabilir. Bazı insanlar da daha önce olduğu kadar keskin veya net göremeyebilir.

Riskleri Artıran Durumlar​

Belirli sağlık koşulları, lazerli göze ameliyatı ile ilişkili riskleri artırabilir veya başarı oranını düşürebilmektedir.

Lazerli göz ameliyatı aşağıdaki durumlarda önerilmez:

  • Romatoid Artrit Gibi Otoimmün Bozukluklar
  • Bağışıklığı düşüren ilaçlar veya HIV’in neden olduğu zayıf bir bağışıklık sistemi
  • Kornea iltihabı, göz kapağı bozuklukları, göz yaralanmaları veya üveit, göz bölgesini etkileyen herpes simpleks, glokom veya katarakt gibi göz hastalıkları.
  • Korneanın incelmesine ve şişmesine neden olan bir göz hastalığınız varsa veya aile geçmişinizde olduysa.
  • Şiddetli miyop var ise
  • Yaşa bağlı göz bozukluklarına sahip olmak
Lazerli göz ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, sorularınız ve endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz ameliyat için uygun olup olmadığınızı belirtilecektir.

Lazer Göz Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler​

Ameliyata hazırlanmak için atabileceğiniz adımlar aşağıdaki gibidir;

Öncelikle ameliyatın tüm risklerini göze alın.​

Lazerli göz ameliyatı genellikle elektif ameliyat olarak kabul edilir, bu nedenle çoğu sigorta şirketi ameliyatın maliyetini karşılamaz. Ekstra ilaç masrafları için cebinizden ödemeye hazır olun.

Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Eve dönüş için bir yol arkadaşı ayarlayın​

Birinin sizi ameliyattan sonra eve götürmesi gerekecek. Ameliyattan sonra ve ameliyattan önce size verilen ilaçların etkileri devam eder ve görüşünüz bulanık olabilir.

Göz Makyajı Yapmayın​

Ameliyattan önceki gün ve ameliyat günü göz makyajı, krem, parfüm, losyon kullanmayın. Doktorlar ameliyattan önceki günlerde enfeksiyon riskinizi en aza indirmek için kirpiklerinizi günlük olarak daha sık temizlemenizi isteyebilir.



Lazer Göz Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler​



Korneanızın şeklini değiştirebilen kontakt lens kullanıyorsanız, değerlendirme ve ameliyattan en az birkaç hafta önce lensleri tamamen bırakmanız ve sadece gözlüklerinizi takmanız gerekir. Doktorlar, taktığınız kontak tipine ve ne kadar süredir kontakt lens kullanıcısı olduğunuza bağlı olarak sizi yönlendirirler.

Ameliyat öncesinde göz doktorları tıbbi ve cerrahi geçmişinizi sorarlar ve görüşünüzü değerlendirerek size kapsamlı bir göz muayenesi yaparlar.

Doktorlar aşağıdaki belirtilerin olup olmadığına dikkat ederler.

  • Göz enfeksiyonu
  • Enflamasyon
  • Gözlerde Kuruluk
  • Yüksek göz basıncı
Lazerli Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesi muayene de kornea ölçümü yapılır. Korneanın şekli, konturu, kalınlığı ve herhangi bir düzensizliği var ise not edilir. Göz doktorları korneanızın hangi bölgelerinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini değerlendirir ve korneanızdan çıkarılması gereken doku miktarını kesin olarak belirler.

Doktorlar lazerli göz ameliyatından önce gözünüzü ayrıntılı olarak değerlendirmek için genelde wavefront kılavuzlu bir teknolojiyi kullanırlar. Bu testte, bir tarayıcı, gözünüzün topografik haritasına benzer, oldukça ayrıntılı bir grafik çıkartılır. Ölçümler ne kadar ayrıntılı olursa, göz doktorunuz kornea dokusunu çıkarmada o kadar doğru bir yol izlerler. Ameliyattan önce doktorunuz lazerli göz ameliyatının risklerini, yararlarını, ameliyattan önce ve sonra nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini ve sizi neler beklediğini belirtecektir.

Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Sorunlar​

Ameliyattan hemen sonra gözde kaşınma olabilir, kumlu hissedebilir, yanma hissi olabilir ve sulanabilir. Çoğu kişide bulanık görüş olur. Genellikle çok az ağrı hissedilir ve görüşünüz hızlı bir şekilde normale döner. İşlemden sonra sizi birkaç saat rahat ettirmek için ağrı kesici ilaç veya göz damlası verilebilir. Bazı doktorlar, gözünüz iyileşene kadar geceleri bir göz kalkanı takmanızı isteyebilir.

Ameliyattan sonra görme devam eder, ancak görüşünüz net olmaz. Ameliyatınızdan sonra görüşünüzün normale dönmesi yaklaşık iki ila üç ay sürer. Daha iyi görme şansınız, ameliyattan önce görüşünüzün ne kadar iyi olduğuna bağlıdır.

Ameliyattan bir ila iki gün sonra göz doktorunuzla bir takip randevusu olur. Gözünüzde herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol eder. Ameliyattan sonraki ilk altı ay boyunca doktorunuzun önerdiği şekilde sonraki takip randevularını planlamasını yapabilirsiniz.

Göz çevresinde kozmetik ürünleri kullanmaya başlamanız birkaç haftayı bulabilir. Buna ek olarak yorucu temas sporlarına, yüzme veya jakuzi kullanmaya devam etmeden önce birkaç hafta daha beklemeniz gerekir.

Normal aktivitelere ne kadar süre daha devam etmeniz gerektiğini doktorunuzun siz en uygun zamanı söyleyecektir.

Lazerli Göz Ameliyatı Kısaca Özeti​

Lazerli göz ameliyatı, genellikle gözlük veya kontakt lens sıkıntısı olmadan daha iyi görüşe sahip olmak isteyen hastalar için uygundur. Ameliyat dan sonra, sonra %99 veya daha iyi bir görüş elde etme şansınız çok yüksektir.

Lazerli göz ameliyatı her geçiren 10 kişiden 8 inden fazlasının artık gözlük veya kontakt lens kullanması gerekmiyor. En fazla başarıya sahip olma ihtimali olan kişiler miyop derecesi düşük olan kişilerdir. Yüksek derecede miyop veya ileri görüş sorunları olan kişiler de daha başarı olanı daha düşüktür. Bazı durumlarda, ameliyat yetersiz olabilir. Bu olursa, uygun sonuçları elde etmek için başka bir ameliyata ihtiyacınız olabilir.

Bazı kişilerinde, ameliyattan önceki görme seviyesine dönmesi uzun sürer. Nadir görülen bu anormallik, hormonal dengesizlikler veya hamilelik gibi belirli sebepler nedeniyle olabilir. Bazen görmedeki bu değişiklik, katarakt gibi başka bir göz probleminden kaynaklanır. Herhangi bir görme değişikliği hakkında doktorunuzla konuşun.
 
Üst Alt