Son Konu

Mahkeme kararı olmaksızın isim değiştirilebilecek

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mahkeme%2DFETO%2Dden%2Dtutuklu%2Dis%2Dadamini%2Dtahliye%2Detti%2Dmal%2Dvarligina%2Del%2Dkoydu%2D%2D208176%2Ejpg

TBMM'de kabul edilen 4 kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna nazaran, Kimi Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Türkiye Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti Ortasında Toplumsal Güvenlik Muahedesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ve Kamulaştırma Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yer aldı.

İçişleri Bakanlığı’na ait yeni düzenlemelerin yer aldığı "Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da öne çıkan unsurlar şöyle:

-İhracatçılara verilen özel damgalı pasaport hakkı müddeti 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı.

-Ad ve soyad değişikliğiyle ilgili iş ve süreçler 3 yıl boyunca mahkeme kararı aranmaksızın vilayet ve ilçe yönetim heyetlerince yürütülmeye devam edilecek.

-Genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı bedellendirilen isimler mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilecek.

-Terörle uğraş misyonunda kaybolan, alıkonulan emniyet işçisinin aileleri, işçi hakkında gaiplik kararı verilinceye kadar işçinin aylıklarını alabilecek, her türlü toplumsal hak ve yardımlardan yararlanabilecek.

-2. sınıf emniyet müdürünün bir üst rütbeye terfi için en az bekleme mühleti 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı.

-Komiser yardımcılığına atanmak için gerekli olan "45 yaşından gün almama" kaidesi kaldırıldı.

-Bulundukları rütbede 5 yıl terfi edemeyen emniyet amiri ve emniyet müdürlerinin vazife müddeti 4 yıl uzatılabilecek.

-İhtiyaç halinde polis çevik kuvvet yanı sıra öteki emniyet işçisi de süreksiz olarak öbür vilayetlerde görevlendirilebilecek.

-Emniyet işçisi, para mükafatı, takdirname, muvaffakiyet evrakı, üstün muvaffakiyet evrakı yahut şerit rozet ödülleriyle taltif edilecek.



‘Şehit’ ve ‘gazi’ sözleri müsaadeyle kullanılabilecek’

-Denizli, Malatya, Elazığ ve Afyonkarahisar'daki sarsıntılardan ziyan gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi emeliyle düzenleme yapılacak.

-Dernekler Kanunu'nda yapılan değişiklikle "şehit" ve "gazi" sözleri müsaadeyle kullanılabilecek.

-Kumar oynayanlara verilecek idari para cezası bin Türk lirasına yükseltildi.

-Uyarıcı ve eğitici mahiyetteki yayınlar ortasına uyuşturucu ve ziyanlı alışkanlıklar ile çaba, trafik, yol ve yolcu güvenliği, hatanın önlenmesi, afet idaresi, nüfus hizmetleri ve sistemsiz göçle çaba üzere hususlar eklendi.

-Türk Silahlı Kuvvetleri İşçi Kanunu kararları kapsamında astsubaylıktan subaylığa geçenlerin rütbe yaş hadleri teğmen ve üsteğmen için 49, yüzbaşı için 55, binbaşı için 56, yarbay için 57, albay için 60 olarak belirlendi.

-Jandarma Genel Komutanlığı’nda birebir vazifesi ifa eden fakat toplumsal ve özlük hakları bakımından başka mevzuata tabi olan işçi ortasında müsaade hakkının kullanılması bakımından oluşan farklı uygulamalar ortadan kaldırıldı.

-Tevdi edilen vazifeleri fiilen hayatını hiçe sayarak üstün bir cüret, feragat ve kahramanlıkla yerine getirdiği tespit edilen jandarma işçisine İçişleri Bakanı tarafından "Üstün Yürek ve Feragat Madalyası" verilebilecek.

-Jandarma Genel Komutanlığı ve Kıyı Güvenlik Komutanlığı mensubu işçi ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu işçi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Kıyı Güvenlik Komutanlığı’na ilişkin tesisler ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilişkin tesis ve özel bakım merkezlerinden, kendi mevzuatlarında yer aldığı formda karşılıklı istifade edecek.

-Memurlar ve öbür kamu vazifelilerinin yargılanmasında müsaade yetkisi, vilayette ve merkez ilçede misyonlu memurlar ve öteki kamu vazifelileri ile kaymakamlar hakkında vali; Cumhurbaşkanı kararıyla atanan memurlar ve öteki kamu vazifelileri hakkında Cumhurbaşkanı yahut ilgili bakanda olacak.

 -Hakkında hudut dışı etme kararı alınanlardan; kaçma ve kaybolma riski bulunan, Türkiye'ye giriş yahut çıkış kurallarını ihlal eden, uydurma ya da temelsiz evrak kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan müddette çıkmayan, kamu tertibi, kamu güvenliği yahut kamu sıhhati açısından tehdit oluşturanlar hakkında valilik tarafından idari nezaret kararı alınacak ya da idari nezarete alternatif yükümlülükler getirilecek.

-İdari nezaret kararı alınan yabancılar, yakalamayı yapan kolluk ünitesince 48 saat içinde geri gönderme merkezlerine götürülecek.



Kamulaştırma Kanunu ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamulaştırma Kanunu ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ise esas şu düzenlemeleri içeriyor:

-Tabiat parkı ve ulusal parklarda 29 yıl mühletle yatırımcılara kiraya verilen alanların kira müddetleri 20 yıl olarak yine düzenlendi.

-Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sunulan kamu hizmetlerinde muhtaçlık duyulan taşınmaz mal alımları ile kültür yahut turizm yatırımlarına ait kamulaştırma bedelleri için takviye döner sermayeden sağlanabilecek.

-Sanayi sicil dokümanını haiz Katma Bedel Vergisi mükelleflerine yeni makine ve teçhizat teslimlerine ait KDV istisnası 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı.

-Cumhuriyet savcılarının asliye ceza mahkemelerinde duruşmaya çıkmaya başlayacağı tarih 1 Eylül 2020'ye ertelendi.

Libya ile askeri iş birliği mutabakatı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun'a nazaran, kelam konusu mutabakat muhtırası taraflar ortasında askeri iş birliğini kapsıyor.


Buna nazaran, Libya'da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, deneyim transferi, planlama ve materyal dayanağı verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya'da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, takviye, geliştirme, bakım, tamirat, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik takviyesi sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların hudutları içerisinde, Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, deneyim transferi, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi mevzuları yer alıyor.
Mutabakat muhtırası birebir vakitte, güvenlik ve askeri eğitim ile öğretim, tatbikat ve eğitimlere yahut ortak tatbikatlara iştirak, güvenlik ve savunma sanayi, terörizm ve yasa dışı göç ile çaba, kara, deniz ve hava hudutlarının güvenliği, narko terör ve kaçakçılık ile çaba, EYP/PMİ harekatları ve doğal afet yardım harekatları hususlarında eğitim, bilgi ile deneyim mübadelesi ve müşterek harekatlar yürütme, farklı alanlarda iş birliği ve taraflar ortasında temas ziyaretleri, savunma ve güvenlik kuvvetlerinin teşkilat yapısı, savunma ve güvenlik ünitelerinin yapısı ve teçhizatı, işçi idaresini içeriyor.
Kelam konusu muhtıra, istihbarat değişimi ve operasyonel ile lojistik iş birliğini, hibe ve lojistik sistemler, askeri tıp ve sıhhat hizmetleri, muhabere, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma, barışı müdafaa, insani yardım ve deniz haydutluğu ile gayret operasyonları, askeri hukuk ve deniz hukuku sistemleri konusunda bilgi değişimi, haritacılık ve hidrografi, mesleksel gelişim maksatlı işçi değişimi, konuk işçi, danışman yahut birlik değişimi, savunma ve güvenlik bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ait bilgi ve deneyim değişimi, toplumsal, sportif ve kültürel etkinlikler, askeri tarih, arşiv, yayım ve müzecilik ile Denizde Durumsal Farkındalık (DDF) alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımını kapsıyor.
Türkiye ile Moldova Ortasında Toplumsal Güvenlik Mutabakatı

Resmi Gazete'de yayımlanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti Ortasında Toplumsal Güvenlik Muahedesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun"da ise 5 Mayıs 2017 tarihinde Kişinev'de imzalanan kelam konusu mutabakatın onaylanmasının uygun bulunduğu belirtildi.
 
Üst Alt