morfeus
Yeni Üye
Malatya Yordamı Analı Kızlı Tanımı İçin Gereçler
İç harcı için:
- 500 gram orta yağlı dana kıyma
- 3 adet büyük uzunluk soğan (Orta boysa 4 adet)
- Zeytinyağı
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Bardak ölçüsü: 200 ml
- 1 kg içlik köfteye özel bulgur (Yarma unu ile karışık olmalı)
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 400 gram yağsız iki defa çekilmiş dana kıyma
- 1 büyük yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı su (Hamur yoğrulurken eklenecek)
- Kıvamına bakılmalı sert bir hamur olmayacak kıvama getirebilmek için daha fazla da eklenebilir
- 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı domates sos
- 2 litre su
Malatya Yolu Analı Kızlı Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- İç harcı için zeytinyağı ve soğan kavrulur. Kıyma eklenir ve kaşığın zıddı ile ezerek topak kalmaması sağlanır ve güzelce kavrulur.
- Tuzu, karabiberi eklenir. Köfte hamuru için, su hariç tüm gereçler bir kaba alınır yoğrulmaya başlanır. Su azar azar eklenerek düzgünce yoğrulur.
- Ben birinci stand mikserinde düşük bölümde 15 dakika kadar yoğurdum. Akabinde tepsiye alıp elimde 5 dakika daha düzgünce yoğurdum.
- Avcunuza su alıp ortada ıslatılmalıdır, bir biçimde saha kolay yoğrulur kıvamı çok sert olmamalı, cıvık bir hamurda olmamalı.
- Denemek için bir kesim koparıp elde biçim verildiğinde dağılmıyorsa olmuş demektir birinci içli köfte yapılır.
- Cevizden biraz daha büyük kesimler koparılır, yuvarlak yapılır, işaret parmağı ile oyarak içi genişletilir. İnce kenarlar yapılmaya itina gösterilir (Bir kapta su bulundurup ortada parmak uçları suya batırılmalıdır)
- İç harç ile doldurulur, ağzı kapatılır ve yuvarlanır. Yemeğin anaları olunca kızları için minik kesimler koparılıp yuvarlanır. Bir tepside sertleşmesi için bekletilir.
- Bir tencerede yağ kızdırılır ve salçası eklenerek kaşığın zıddı ile ezilir. Domates sosu eklenir ve sıcak su eklemesi yapılır. Bir taşım kaynayınca köfteler içine atılır. Altı kısılarak 15-20 dakika kadar kaynatılarak pişirilir. Afiyet olsun.