Malatya Yolu Yumurtalı Banık Köfte Tanımı İçin Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
1,5 su bardağı sıcak su
2 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
Köfteleri haşlamak için;
Göz kararı su
Sosu için;
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma
Kızartmak için;
Sıvı yağı
Malatya Adabı Yumurtalı Banık Köfte Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle bir yoğurma kabına bulguru koyup üzerine sıcak suyu döküp üzerini kapatıp şişmesi için 15 dakika bekleyelim.
Suyunu çeken bulgura unu, yumurtayı tuzu koyup macun kıvamına gelene kadar düzgünce yoğuralım.
Bir yandan tencereye göz kararı su koyup kaynatalım.
Kıvama gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde kesimler alarak elimizde avuç içinde yuvarlayalım.
Sonra elimizi hafif bastırıp köfteyi yassı hal yapalım fotoğrafta de göreceksiniz sonra tepsiye dizelim.
Hamurlar bitene kadar bu sürece devam edelim.
Biten köfteleri tencerede kaynayan suya tek tek atalım.
Dikkat edelim üst üste gelmesin. Köfteler suyun yüzeyine hafif çıkıyorsa pişmiş demektir.
1 yandan sosu için bir kapta yumurtaları kırıp sütü ve unu, kabartma tozunu ve tuzunu koyup çırpalım.
İsterseniz sade yumurtada kırabilirsiniz öylede çok lezzetli oluyor pişen köfteleri bu sosa bulayıp tavada kızdırılmış yağa atın artlı önlü nar üzere kızarana kadar pişsin.
Kızartılan köfteleri tabağa dizerek yanında yanında hafif zeytinyağlı dereotu yoğurtla afiyetle tüketebilirsiniz.
Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun.
Bir sonraki tanımda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın
Not;orijinal tarifle sade yumurtalar kırılır ve tuz eklenir. Lakin ben tadında değişik olsun diye alternatif bu sosu yaptım olarak.
Not; ben hamuru genelde memleketimize ilişkin yamalık bulgurla yoğuruyoruz fakat bu bulgur her yerde kolay bulunamadığı için bu tanımda herkesin yapabileceği materyallerle yaptım.