Son Konu

Marangozluk nedir Marangozluk hakkında bilgi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Marangozluk nedir Marangozluk hakkında bilgi

Marangozluk Nedir
Marangozluk, ağac işleme zanaatıdır Ağacın doğal haliyle ya da makinalarca işlenmiş haliyle alınıp, kesme, bicme, zımparalama gibi işlemlerden gecirilerek nesnelerin ortaya cıkartılması işidir Bu işi yapanlara marangoz denir

Marangozluk mesleği hakkında bilgi

Marangozluk Ağac işleri ile uğraşan sanatkarların yaptığı iş Ağac işleriyle uğraşan ve ağactan ceşitli eşya yapan sanatkara “marangoz bu sanata da “marangozluk denir Marangozluk ayrıldığı kollara gore mobilyacı, doğramacı, dulger, modelci, ağac tornacısı, arabacı, fıcıcı gibi isimler alır Mobilyacılık halk arasında “ince marangozluk diye de adlandırılır Oturma odası, yatak odası, yemek odası, salon, hol, antre gibi butun yerlerin mobilyaları mobilyacılar tarafından yapılır Halk arasında “kaba marangoz denilen doğramacı, kapı, pencere, pancur, lambri gibi işleri; dulger, bina yapımında, binanın catı, tavan, taban ve meren gibi ağac işlerini; modelci, dokumu yapılacak kulp, tutamak, ceşitli makina ve motor parcalarının yumuşak ağactan modelini yapar Ağac tornacısı, ceşitli mobilyaların ayak veya kayıtlarını, meren kupeştelerini, tepe susleri gibi parcalarını ağac tornadan gecirir

Marangozluk, onceleri bir ustanın yanında cırak olarak calışmak suretiyle oğrenilirdi Zamanımızda bu şekilde de sanat oğrenilmekte ise de daha cok ağac işleri uzerine acılmış olan Endustri Meslek liselerinde oğretilmektedir Bu okullarda marangozluk mesleğinin inceliklerini, tekniğini oğreten dersler vardır İster cıraklıktan, ister sanat okullarından yetişmiş olsun, marangozun bilmesi gerekli temel bilgiler vardır Bunlardan başta geleni, “malzeme bilgisidir Hangi cins ağacın hangi işlerde kullanılacağı okuldan veya ustadan oğrenilir İkincisi ise “alet bilgisidir Avadan denilen marangoz takımlarındaki 100'e yakın aletin ne işe yarayacağını ancak okulda gorerek, calışarak veya cıraklıkla oğrenmekle mumkun olur

Bu mesleğin esas ustalığı, bu aletlerin gereği gibi kullanılmasındadır Butun aletlerin her birinin ayrı ayrı ne işe yaradığını, kullanılan melzemeye gore hangi aletin kullanılacağı uzun tecrubelerle oğrenilen bir bilgidir Marangozlukta bilinmesi gerekli ucuncu esas bilgi de, marangozluk, mobilyacılık ve yapı işleri tarihidir Bu bilgi usta bir marangozun daha guzel işler yapmasına yardımcı olur

Amator olarak marangozluk işleriyle uğraşmak, boş vakitleri değerlendirmek bakımından cok faydalıdır Bazı aletlerle evde bircok işler yapılabilir Bu işler cok zevkli olduğu gibi bu sayede evin ihtiyacı olan ufak tefek bircok marangozluk işi de yapılmış olur Osmanlı Sultanlarından İkinci Abdulhamid Hanın yaptığı mobilyalar birer şaheserdir

Vurma ve carpmalara karşı dayanıklı olabilmesi icin marangozlukta kullanılan tezgahların, gurgen, dişbudak gibi mukavim ağaclardan, kalın olarak yapılması lazımdır Normal marangoz tezgahının, boyu 180 cm genişliği 65 cm yuksekliği ise 8090 cm'dir Bu olculerin değiştirilerek yapıldığı tezgahlar da soz konusudur Tezgahın başlıca kısımları; kalın ağactan yapılmış tabla, tezgahın sağ ve sol tarafındaki sıkma (mengene) duzeni, tabla arkasındaki boşluk (alet koyma yeri, cekmece ve ayaklardır)

On mengenede yapılan değişikliğe gore tezgahlar; Alman ve Fransız tipi tezgah olarak ikiye ayrılır Bu iki tip tezgahtaki tek fark, on sıkma (mengene aletinde olup, diğer kısımlar aynıdır Yerden kazanmak icin dort koşe bir tablanın her koşesine birer arka mengene (sıkma duzeni) konularak yapılan tezgahlar da vardır Bunlara “dortlu marangoz tezgahı denir Bu tezgahlarda; ortada bir takım (aletler) boşluğu, dort adet cekmece ve tablanın oturduğu ayaklar vardır İkili tezgahlarda olduğu gibi dortlu tezgahta da, tabla uzerinde, tezgah demirini takma delikleri bulunur

Belli başlı marangoz aletlerinin isimleri şunlardır: Rende, testere, kerpeten, gonye, bileyi taşı, burgu, eğe, tokmak, cekic, tornavida, matkap, mengene, pergel vb

Teknolojinin gelişmesiyle elektrikli makinalar marangozlukta da kullanılmaya başlanmış, el aletleriyle yapılan pekcok iş planya matkap, bıckı, kalınlık, pres vb gibi elektrikli marangoz tezgahlarında yapılır hale gelmiştir

Marangozluk eğitimi nasıl alınır

Mesleğin eğitimi yeterli muracaat olması durumunda tum mesleki eğitim merkezlerinin “Doğramacılık bolumunde Endustri pratik sanat okulları ve yetişkinler eğitim merkezlerinin “Doğramacılık bolumlerinde, Teknik lise, endustri meslek lisesi, cok programlı liselerin mobilya ve dekorasyon bolumunde verilmektedir

Cıraklık eğitimine başlayabilmek icin; En az ilkoğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gun almamış olmak, ancak, 19 yaşından gun almış olanlardan daha once cıraklık eğitimden gecmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak duzenlenecek mesleki eğitim programlarına gore cıraklık eğitimine alınabilir Bunyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim gormek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile cıraklık sozleşmesi imzalamak gereklidir Endustri pratik sanat okulları ve yetişkinler teknik eğitim merkezleri tarafından sunulan mesleki eğitimden en az ilkoğretim okulu mezunu olanlar faydalanabilir

Üst Alt