Son Konu

Meteor Yağmuru Nedir ?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Son senelerde bilim ve de teknolojinin büyümesiyle, geçmişten günümüze dek hep merak edilen mevzular arasında yer alan uzayla alakalı çalışmalar sürat kazanmış ve edinilen bilgiler de çoğalmıştır.

Son senelerde bilim ve de teknolojinin büyümesiyle, geçmişten günümüze dek hep merak edilen mevzular arasında yer alan uzayla alakalı çalışmalar sürat kazanmış ve edinilen bilgiler de çoğalmıştır. Araştırmalarla beraber, uzayın gizemleri çözülmeye çalışılmış ve de uzay boşluğunda yer alan cisimlerle bu cisimlerin neden olduğu hadiseler hakkında ayrıntılı bilgilere erişilmiştir.
Meteor ve meteorların neden olduğu meteor yağmurları ise, büyüyen bilimin ayrıntılı bilgiye sahip olduğu bir olgu haline gelmiştir. Meteor, kısaca semanda yer alan gök cisimlerinden kopmuş ufak parçalardır. Meteorun değişik bir ismi de, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin tesirine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan ufak göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Bütün de bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir süratle ilerlerken ışıklı izler vazgeçer ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Semanda hakikatleşen bu vakaya “meteor yağmuru” ismi verilmektedir. Bu hadise aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden üryan gözle de izlenebilmektedir. Millet arasında bu hadise yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde vazgeçmiş olduğu besbelli ışık çizgilerine denilmektedir.

Güneş sisteminde yer alan dünyanın atmosferinde muhtelif tabakalar bulunmaktadır. Bu tabakalar, belli mesafelerle sıralanmaktadır. Meteor yağmuru da atmosferin Termosfer ismi verilen katında asıllaşmaktadır. Termosfer katının mesafesi yeryüzünden 80 ile 640 kilometre kadar uzaklıktadır. Dünya atmosferinde alana gelen meteor yağmurlarının oluşma hududu ise yeryüzünden 80 ile 110 kilometre uzaklıktadır. Meteorların kimileri oldukça parlak ve de ışıklı olabilmektedir. Bu cins meteorlara ise ateş topu ismi verilmektedir. Yeryüzüne bazen meteor düşebilmektedir. Yeryüzüne düşen bu meteorlar, ateş topu ismi verilen meteorlardır ve bunların da yalnızca çok az kısmı yeryüzüne kadar erişebilmektedir. Yapılan uzay gözlemleri neticesinde, bir senede atmosfere düşen meteor rakamının binlerce olduğu tespit etilmiştir. Bu meteorlardan kimileri buğulaşmaz ve yeryüzüne göktaşı olarak iner. Kimileri ise sürtünmeden dolayı buğulaşır ve toz halinde yeryüzüne iner. Güneş sistemi içerisinde yer alan gök cisimlerinden kopan göktaşlarının, uzay boşluğundaki hareketi tek ve de belli bir güzergahta görülmektedir. Uzayda yer alan böyle bir görüntü, hakikatinde binlerce meteorun görüntüsüdür. Yeryüzünde ise bu görüntü, meteorların tek bir noktadan geliyormuş biçiminde görülmektedir.

Uzay bilimiyle uğraşan bilim insanlarının en çok incelediği cisimlerden biri olan kuyruklu yıldızlar da meteor yağmuruna neden olabilmektedir. Her kuyruklu yıldızın kendine ait bir yörüngesi bulunur ve kuyruklu yıldızlar kendilerine ait bu yörünge çevresinde hareket etmektedir. Bu hareket sırasında ise, bu yıldızların artta bir enkaz kalır. Dünyanın da kendine ait bir yörüngesi bulunmaktadır. Şayet Dünyanın yörüngesi ile kuyruklu yıldızın yörüngesi kesişirse, kuyruklu yıldızın artta vazgeçmiş olduğu enkaz, Dünyanın yörüngesi tarafından kendine doğru çekilir. Bu hadise meteor yağmurudur ve de yağmurun gelmiş olduğu güzergahta yer alan takımyıldızının ismiyle anılmaktadır. Bu cins meteor yağmurlarlarına misal verilecek olunursa şayet, karşımıza Perseidler, Leonidler ve de Germinidler çıkmaktadır. Kuyruklu yıldızlar bazen Güneş Sistemine girebilmektedir. Bu cins gidişatlarda ise, alana gelen meteor yağmuru zaman geçtikçe şiddetini daha da fazla artırmaktadır.

Meteor yağmurları, uzayda hakikatleşen en sık uzay hadiseleri arasında yer almaktadır. Bunun sebebi ise, cihanda bir hayli gök cisminin yer alması ve bu gök cisimlerinden muhtelif hadiseler sebebiyle parçaların kopmasıdır. Kopan bu minik gök cisimleri, dünya atmosferine girdiklerinde yüksek süratin neden olduğu sürtünmeden dolayı artta ışık vazgeçer ve böylece meteor yağmuru ismi verilen hadise hakikatleşmiş olur. Meteor yağmurları, görüntü itibariyle zaman zaman ışık yağmuru olarak da adlandırılabilmektedir.
 
Üst Alt