Son Konu

Misofonya Nedir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
31
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Misofonya Nedir?
Misofonya, Eminim daha önce bir çoğunuzun duymadığı bir hastalık. Psikolojik bir hastalık olan bu misofonya’dan muzdarip olan insanlar sürekli kulak tıkacı ile dolaşıyor, bütün gün stres yaşıyor. Peki bu nasıl bir hastalık?
Misofonya, seslere karşı aşırı duyarlılık halidir. Evet hepimiz kimi zaman seslerden rahatsız olabiliriz, ama misofonya hastaları en ufak bir sesten bile aşırı derecede sinirlenebiliyor. Çekirdek çitleme, çorba içme, çay kahve içme sesleri gibi tekrarlayıcı seslerden aşırı derecede rahatsız oluyorlar. Bu rahatsız olma genellikle kendini sinir ve stres ile gösteriyor. Yani bir nevi çılgına çeviriyor. Bu kişiler sık sık çevresindeki insanları ses konusunda uyarırlar ve çevresindeki insanlar da onlara genellikle “Duymamazlıktan gel, Şımarıklık seninki de” gibi tepkiler verirler. Misofonik kişi bu sesleri çıkaranları dışlarken, insanlar da misofonya hastasını verdiği tepkilerden dolayı dışlar. Dolayısıyla çevredeki insanlarla ilişkileri bozulur. Hatta bazı hastalar hiç duyma yetisine sahip olmamayı diliyorlar. Böylesine vahim bir durum bu.
Misofonya Sebepleri Nelerdir ?
Hastalığın sebepleri arasında ise çok uzun süre gürültülü veya sessiz ortamda durmak olarak gösteriliyor. Hastalığın ise ilaçla tedavisi henüz yok, araştırmacılar hala üzerinde çalışmaktadır. Ama bir psikiyatri veya psikolog eşliğinde tedavisi büyük ölçüde mümkün olabilmektedir. Genellikle kişiden bu misofonya baş gösterdiği anda neler hissettiğini o an bir deftere yazması ve bir sonraki randevuda getirmesi istenir. Defterde anlattıklarına göre sözlü bir tedavi yöntemi uygulanarak hasta iyileştirilebilir.
Misofonya duyma bozukluğu mudur?
Misofonya bir duyma bozukluğu değildir, Tamamen beyinde bitmektedir. Fakat araştırmaların sonucunda Misofonya hastalarının beyinlerinin sesleri normal insanlara göre farklı işlediği gözlemlenmiştir.
Hastalığın insanlar arasında yaygın olduğu fakat adı bilinmediği tahmin edilmektedir, Genellikle bu hastalık ergenlikte başlar fakat 30’lu yaşlarda tanısı konulur. Bu hastalık hakkında fazla bir şey bilinmemektedir ve araştırmalar halen daha devam etmektedir.
Bu hastalığın ses takıntısı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Zira takıntı basit bir hastalıktır ve ilaçlarla tedavisi vardır. Eğer sizde misofonya mı ses takıntısı mı olduğu konusunda kararsızsanız, bu kararı kendiniz vermemelisiniz. Bir psikiyatri doktoruna danışmalı ve ondan hastalığınızın ne olduğunu öğrenmelisiniz.
 
Üst Alt