Son Konu

Mutfaklarda ve Gıdalarda Bulunan 10 Tehlikeli Bakteri Türü

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
mutfaklarda-ve-gidalarda-bulunan-10-tehlikeli-bakteri-turu-1555329530.jpg

Nerede ve nasıl yemek yediğimize sahiden de dikkat etmemiz gerekiyor. Hanemizde ya da dışarıda hijyenin ne kadar kıymetli olduğunu biliyor, görüyoruz. Gerçekten mahsusen dışarıda besin tüketmek, bizi birtakım tehlikelere karşı açık bir maksat haline getirebiliyor.

Bakteriler, konak olarak seçtikleri vücutlarda kısa müddet içerisinde tesirli olabiliyor. Pekala, ya mutfaklarımızda bulunabilen, bilhassa restoran mutfaklarında daha sık rastlanan tehlikeli bakteri çeşitleri neler? Küçük bir araştırmayla bu hususta epey ziyade menşe bulduk ve sizin için bir derleme yaptık.

1. Kampilobakter:


f4519b2dbf744970e1bd33f09c38fe85c891c429.jpeg

Birçok azık zehirlenmesinin ardında olan kampilobakter, ekseriyetle yiyeceklerin berrak formda tüketilmesiyle ortaya çıkıyor. Hayvanların ve kişilerin bağırsak kesiminde bulunan bu bakteri tipi, umumiyetle hayvan dışkısı bulaşmış olan yiyeceklerin temizlenmeden tüketilmesiyle yaygınlaşıyor.

Tavuk ve yumurtaların bu bakteriyi yoğun ölçüde içerdiği konusunda ikazlar var. Kısaca söylemek gerekirse aldığınız besinlerin hijyen durumlarına dikkat etmelisiniz.
  • Bulaştığında ne oluyor?
3 ila 5 gün içerisinde semptomlar kendisini göstermeye başlayabiliyor. Yayın olarak ateşli bir rahatsızlığa neden olsa da bağırsak dertlerine, nadir olarak gözlemlenen Guillain-Barre sendromuna neden olabilir.
  • Nasıl engelleyebiliriz?
Yiyeceklerimizi 70 kademe ve üzerindeki sıcaklıkta pişirerek kampilobakterleri öldürebilirsiniz.

2. Salmonella:

8f058ecc99727a1109745bc9397ab266d59cdc35.jpeg

Yemek endüstrisinin tahminen de en ünlü bakterilerinden olan salmonella, medyada da kendisine sık sık bölge buluyor. İnsan ya da hayvanların bağırsak yollarında yaşayabiliyor. Kirli su ya da besinlerle konaktan konağa geçiş yapabiliyor.

Çiğ azıkların istenilmeyen halde korunmaları da salmonella bakterilerinin yaygınlaşmasına yol açabiliyor. En dikkat cazibeli özelliği ise ürediği azığın tadında, renginde ya da kokusunda bir değişime neden olmaması. Zati onu bu denli ünlü kılan en değerli özelliği de bu.
  • Bulaştığında ne oluyor?
Kirli su ya da besinlere hayvan bağırsaklarından bulaşabiliyor. İlk 12 ila 72 saat arasında ateş, baş ağrısı, kramplarla kendisini muayyen ediyor. Bilhassa evlat ve yaşlıları ziyadesiyle etkileyebiliyor, velev vücut direnci düşükse mevte bile neden olabiliyor.
  • Nasıl engelleyebiliriz?
Yiyeceklerinizin 70 aşamada 2 dakika yahut daha çokça vadeyle pişirilmiş olması gerekiyor. Bu süreç bakteriyi öldürse de şayet soğuk bir ortamdaysanız, daha yüksek aşamada ve daha uzun vadelerle pişirme süreci yapabilirsiniz.

3. Staphylococcus Aureus:

dbfbcaa15120a6bf11f6ca8101252a6bed9fe705.jpeg

Azık bakterileri arasında en süratli çoğalan cinslerden olan Staphylococcus Aureus, başkaca marazlara neden olabilecek zehirli toksinler salgılayabiliyor. Her 4 kişiden 1’i bu bakteriyi cildinde, saç diplerinde, yemek borusunda ya da teneffüs yolunda taşıyor. Ekseriyetle ciltten cilde temasla bulaşsa da azıklar üzerinden de konak değiştirebiliyor.

Bilhassa salata, soğuk sandviç üzere pişirilmeden servis edilen yemeklerde çok sık rastlanabilen Staphylococcus Aureus, pastorize edilmemiş süt ve süt eserlerinde de bulunabiliyor. 4 ila 46 santigrat aşama arasında yaşayabilen bakteri yemek pişirilirken ölebiliyor. Hakikaten salgıladığı toksinler varlığını sürdürüyor.
  • Bulaştığında ne oluyor?
Epeyce yaygın lakin kısa süren semptomlara neden oluyor. Belirtiler ekseriyetle 1 ila 6 saat arasında değişebiliyor. Kusma, karın ağrısı ya da diyare ise en sık görülen şikayetler arasında yan alıyor.
  • Nasıl engelleyebiliriz?
Satın aldığımız zerzevatları, pak ellerimizle itinayla yıkayarak, hayvansal azıkları güzel bir formda koruyarak beis olabiliriz.

4. Clostridium Perfringens:

3ca0fa4361ae27a2667e48e8d8ac1b8fab275b58.jpeg

Pişmemiş etler, hazır biçimde satılan paketlenmiş et türevi besinler, bu bakteriye sahip olabilir. Yaşarken ürettiği sporlar, yüksek sıcaklıkta bakteri öldükten sonra etkin kalmaya devam eder. Clostridium Perfringens, çok az oksijene sahip ortamlarda da etkin halde üreyebilir.
  • Bulaştığında ne oluyor?
Bu bakteriye sahip bir besini tükettikten 8 ila 24 saat sonra mide bulantısı, ağrısı ve diyare yaşamanız çok olağan. Nadiren kusma ve yüksek ateşe de neden olabiliyor. En kıymetli menşesi ise pişmemiş etler olarak belirtiliyor.
  • Nasıl engelleyebiliriz?
Çoğalmasını engellemek için 5 santigrat aşamanın altındaki bir sıcaklıkta saklamalı, 63 aşamanın üzerinde pişirilmelidir. Sporlar bu sıcaklarda da yaşadıkları için süreci en başından denetim altına almak gerekir.

5. Clostridium Botulinum:

b06c35870839e2d7876e0915602cf8df9f559c2f.jpeg

Çok çok nadir görülse de Clostridium Botulinum bakterilerinin azık hususlarını sevdikleri biliniyor. En yaygın asılları arasında konserve et, balık ve konserve zerzevat yemekleri bulunuyor.
  • Bulaştığında ne oluyor?
Kişilere bulaştıktan sonra görme bozukluklarına neden olabiliyor, görüşü etkiliyor, felce neden olabilecek kadar ileri gidebiliyor. Nadir de olsa toksinleri ölümcül noktada şiddetli olabiliyor.
  • Nasıl engelleyebiliriz?
Son kullanma tarihi geçmiş konserve yiyecekleri tüketmemek en değerli detaylardan birisidir. Almış olduğunuz konservelerin iç basınçtan ötürü şişmemiş olduklarına dikkat edin. Bu türlü bir konserveyi atarken iki kat poşete koymayı da unutmayın.

6. Listeria:

02e2b8e0886c73ff91aaa4d8eac96d9e9746747c.jpeg

Listeria bakterisi, sağlıklı olan hayvanların vücutlarında bulunan bakterilerden birisidir. Hayvanlara zarar vermez ancak hayvansal azıklar ile kişilere geçtiğinde enfeksiyona neden olabilir.
  • Bulaştığında ne olur?
Gebe bayanlar ve zayıf bağışıklık sistemine sahip beşerler için son kademe zararlı olabilir. Hengam vakit bu enfeksiyonların mevtle sonuçlandığı da gözlemlenmiştir. Konak vücutta semptomlarını göstermesi 30 günü bulabilir. Ateş, baş ağrısı, menenjit üzere belirtileri görülür.
  • Nasıl engelleyebiliriz?
Hayvansal azıkların 75 santigrat ve üzerinde bir sıcaklıkta pişirilmesiyle ölürler. Gerçekten yumuşak peynirler, pişmemiş yumurtalar ve kimi işlenmiş et eserlerinde listeria bakterisinin çoğalabildiği gözlemlenmiş durumda.

Gebeler ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin listeria bakterisi binaenaleyh bozulmuş besinlerle temas etmemeleri de tavsiyeler arasında bulunuyor.

7. E-Coli:

652de41ea03f35e411c28014223a8a49e1201228.jpeg

Bilhassa öğütülmüş ve işlenmiş etlerde bulunan e-coli bakterileri, başkaca pastörize edilmiş süt, yumuşak peynirde de bulunabilir. Yumuşamış meyve ve sebzelere, kirli meyvelerden elde edilen meyve sularında da bulunduğu görülmüştür.
  • Bulaştığında ne oluyor?
E-Coli, umumide beşerler için zararsızdır ancak kimi e-coli çeşitlerinin zararlı olduğu söylenebilir. Bu zarar ise kendisini yüksek ateş, kanlı diyare yahut böbrek rahatsızlığına kadar götürebilir. Nadiren de olsa e-colilerin vefata neden oldukları gözlemlenmiştir. E-coli içeren yiyecekler tüketildikten 1 ila 10 gün sonra bağırsakta enfekte olmaya başlayabilir.
  • Nasıl engelleriz?
Az pişmiş yiyecekler, e-coli bakterisinin ağır olarak bulunduğu mahaller olabilir. Münhasıran pişirme anında ve pişirmeden evvel yiyecekleri saklarken çok dikkat etmek gerekir.

8. Bacillus Cereus:

bfaa67ab740338aad236cf431bfd1647c9fe478b.jpeg

Bu bakteri, listenin üst sıralarında mekan alan salmonella ve campylobacter bakterilerine karşı koyan bir tiptir. Tehlikeli bakterilere baskın geldiği için hayvanların yemine dahil edilir. Bitkisel asıllı olduğu için toprakta ve bitkisel besinlerde da bulunabilir.
  • Bulaştığında ne olur?
Beşere zarar veren 2 çeşidi bulunur. İki çeşitten birincisi 1 ila 5 saat içerisinde istifraya, oburu de 6 ila 15 saat içinde sindirim sistemi dertlerine neden olabilir. Bir çeşit besin zehirlenmesi olan bu semptomların tesiri ise kısa periyodiktir.
  • Nasıl engelleriz?
Bu bakterinin bilhassa salgıladığı toksinler ısıya ve tuza karşı dayanıklıdır. Yüksek noktalarda yemek pişirmek, üremesine mani olmaya bilir. Pişen yiyeceklerin saklanması durumunda süratli halde üreyebilir. Bunu engellemek için pişmiş yiyeceğin hava ile temasını olabildiğince az tutmak gerekir. Pişmiş yiyecekleri dar kaplarda saklamak tesirli bir tahlildir.

9. Shigella:

3fc3455d9c060f34d8b86d76a9aa238d9f448237.jpeg

Shigella bakterisi en çok pişirilmeye gereksinim duymayan besin eserlerinde, sandviçlerde ve salatalarda bulunabilir. Gayrı bakterilerden çok daha kısa vadede tesir edebilir.
  • Bulaştığında ne olur?
1 ila 3 gün içerisinde kramp, ateş, mide bulantısı ve diyare tesirleri görülebilir. Bu tesir umumiyetle 1 haftadan daha uzun sürmez. Bünyesi hassas olanlarda tesiri bir aya kadar uzarken eklem şişmesi, ağrılı idrar yapmaya kadar ilerleyen semptomlara neden olur.
  • Nasıl engelleriz?
Mutfak ortamında hijyen kurallarına önemli halde dikkat etmek gerekir. Zatî hijyen hususları, bilhassa açık sahalarla büyük kıymet taşır. Ellerinizi sık sık yıkayarak bu bakterinin muhtemel tesirlerinden kaçınabilirsiniz.

10. Vibrio parahaemolyticus:

0f9051f122568463e92406f5228f6f37cc30b113.jpeg

Vibrio yalnızca azık tüketimiyle değil, açık yaraların kirli su ile temasıyla da bulaşabilir. En sık deniz mahsüllerinde, mahsusen istiridye ve sair kabuklu deniz hayvanlarında karşılaşılır.
  • Bulaştığında ne olur?
2 ila 8 gün arasında değişen mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlarda septik şoklara ve cilt kabarmalarına neden olabilir.
  • Nasıl engelleriz?
Deniz mahsullerini tüketmeden evvel uygun pişirmek, kabuklu deniz canlılarının da minimum 191 santigrat aşamada kızarmasını sağlamak gerekiyor.

Sonuç: Yemek pişirmek, depolamak ya da işlemek epeyce dikkat edilmesi gereken kurallara sahip. En tasdikli tedbir sağlıklı restoranlardan yemek yemek, materyalleri de emniyetli alanlardan satın almaktır. Hijyen kurallarının yalnızca sizin için değil, muhitinizdeki herkes için olduğunu unutmamak gerekir.

EatingWell, Food Safety




 
Üst Alt