Son Konu

NBA - Allen IVERSON

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
NBA Allen IVERSON YENİ JENERASYONUN ASİ İDOLÜ; ALLEN IVERSON O, bir kurşun değin çabuk, çelik değin sert, treni durdurabilecek dek kuvvetli Lakin O Süpermen değil Onun adı Allen Iverson!! Ve yaşamı her tarafında kriponitten uzak kalmaktan çok daha manâlı sorunları oldu Birazdan son yıllarda NBA’i derinden sarsan Allen Iverson fenomeni hakkında anlamak isteyeceğiniz hemen hemen her şeye ulaşacaksınız fakat başta bir konuda itirafta bulunmak istiyorum Aslına bakarsanız Grant Hill tarzı beyefendi oyunculara daha fazla sempati ile bakan biri olarak geçen yıla değin Iverson hakkında pek olumlu görüşlere sahip değildim Jordan ve diğer veteran NBA yıldızlarına saygı duymadığını, Jordan’ın fazla abartıldığını söylemesi, takım arkadaşlarını yumruklaması ve coach’u ile ilgili olarak densiz demeçler vermesi tüm yeteneklerine rağmen beni giderek Iverson’dan soğutmuştu Tamam hazır sahiden bunun temel nedeni o dönemdeki kız arkadaşımın fanatik bir Iverson hayranı olmasıydı Yok Iverson şöyle muhteşem oynuyormuş, yok saç stili böyleymiş yok dövmeleri fazla karizmatik duruyormuş Tabii ama ben de bu durumda her normal erkeğin vereceği tepkiyi vermiştim: “Kim Iverson mı?? Değil daha neler!! Kızım adam mı o be?? Stackhouse olmasa Sixers da takım mı?? gibi şeyler söyledim İşte benim Iverson’a karşısında Stackhouse sevgim de o gün başladı NBA DEĞERLERİNİ SARSAN ASİ OYUNCU Kim ne derse desin Iverson NBA’e adım attığı andan itibaren bir çok taşı yerinden oynattı Bir De bu yalnızca oyun tarzını kapsayan bir değişim değildi Dövmeleri, saç modelleri, giysileri, konuşması, geçmişi ve daha bir fazla özelliği ile geçmişte genç oyuncuların önüne konulan örneklerden adamakıllı ters bir kişilik yapısına sahipti Iverson yaptığı her hareketiyle, verdiği her demeciyle adi NBA değerlerini adamakıllı sarsmaktaydı Eğer Iverson karşısında olduğu bu değerlerin yerine yeni alternatifler sunmasa bu kadar ciddiye alınmazdı fakat NBA yetkililerini korkutan Iverson’la birlikte yeni bir basketbol kültürünün ve yaşam tarzının tüm şatafatıyla karşılarında belirmesiydi Bunu KoRn’un numetalle 1990’ların ortasında müzik dünyasında yaptığı değişime benzetebiliriz Nasıl ki KoRn ayrıca müzik tarzıyla ayrıca de imajıyla yepyeni bir stil meydana getirerek benim de dahil olduğum jenerasyonu içten etkilediyse, Iverson da NBA üstünde bu cins bir etki yarattı Gerçekte NBA daha önce basketbolun çılgın çocuğu Dennis Rodman gibi bir tecrübe yaşamıştı fakat günümüzde bir kült haline gelen Rodman fazlasıyla marjinal ve alışılmadık hatta kimilerine tarafından biraz psikopat olduğu için bu derecede yeni nesli etkilememişti Corn Rows adı bahşedilen ve hemen bir çok oyuncu tarafından kullanılan saç modeli şöhretini Iverson’a borçlu Reebok “The Answer adıyla çıkarttığı ürünleriyle en fazla kar payını beklemekte ve Iverson şirketin en önemli yatırımlarından biri bundan başka Universal etiketiyle az kalsın müzik dünyasına bomba etkisi yapacak Iverson, Jewels lakabını kullanarak Nasıl oysa reel adı Marshall Mathews olan kardeş, Eminem, Slim Shady gibi isimler kullanıyor Bizimki de takı merakı yüzünden Jewels’ı seçmiş Misunderstood adıyla bir kaset çıkartacaktı oysa Allah’tan çıkartmadı Niye Allah’tan diyorum Çünkü kaseti dinlediğim kadarı ile bütün bir facia eğer müzik kariyeri konusunda yoğunlaşsaydı sanırım aç kalma ihtimali bir hayli yüksek olurdu Albümünün basımının durdurulmasının nedeni ise, fazlasıyla saldırgan ve küfürlü sözler taşıyan kaset bir süre sonra bundan böyle olgunlaştığını ve topluma daha iyi misal olması gerektiğini düşünen Iverson göre yayınlanmak istenmemesi Peki Amerika’nın arkadaki sokaklarda suç ve uyuşturucu içinde kaybolan gençliğini Iverson nasıl oldu da bu dek etkileyebildi? Yanıt bence fazlasıyla basit: Çünkü Allen birader de o gençlerden biriydi ve “dibe vurduğu anda birçok kişinin yaptığı gibi kendini hayatının akışına bırakmadı yeteneklerini kullanarak savaşını sürdürdü IVERSON’IN ÇOCUKLUĞU Iverson’ın geçmişine baktığımızda “baba punkrock gruplarından The Offspring’in “Way Down The Line şarkısında anlatılan derecede fena bir aile yapısına sahip olduğunu görüyoruz Daha çocuk yaşta ona hamile olan bir anne, babasız, yoksul, yokluk içinde geçen ve ailesinin aldığı tüm hatalı kararların yaşamını aracısız olarak etkilediği bir yaşam Allen, 6 Temmuz 1975 tarihinde Hampton, Virginia’da doğdu Allen doğduğunda annesi Ann sadece 15 yaşındaydı!! Ve Allen’ı kimsesiz yetiştirmek zorundaydı Hampton’ da yaşadıkları ev ise kanalizasyon şebekesinin derhal üstünde olduğu için sık sık lağım taşkınlarına maruz kalmaktaydı Iverson’ın hakiki babasını merak edenleriniz varsa, Iverson’ın hayatıyla biyoloji ile ilgili olarak onun babası olması dışarıda hiçbir ilgisi olmadı diğer taraftan geçen yıl eski bir sevgilisini bıçaklayarak “Iverson’ın babası kız arkadaşını yaraladı şeklinde manşetlere geçmesini saymazsak Iverson’ların evinde ödenmeyen faturalardan nedeniyle çoğunlukla su ve elektrik olmazdı fakat minik Allen yine de annesine dargın değildi çünkü mevcut duruma göre annesin zaten elinden gelenin en iyisini yapmakta olduğunu düşünmekteydi Allen sonradan kendi başının çaresine zorlama bakarken yaşamına giren iki kızın da sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldı: Kardeşleri Brandy ve Iliesha Bilhassa minik Iliesha’nın lağım suyu baskınların getirdiği sağlıksız şartlar nedeniyle sıkça hastalanması zaten mali problemler yaşamış aileyi daha da büyük bir krize sürükler Bu sırada Allen’ın annesinin erkek arkadaşı olan Michael Freeman isimli kişi ise müzmin bir işsizdir ve kelimenin tam anlamıyla bir cezaevi kuşudur Daima hapse girip meydana çıkan Freeman, 1991 yılında uyuşturucu satmaya teşebbüsten tekrar hapse geri döner Söylenenlere tarafından bir gün Allen, Freeman’ı ziyarete gittiğinde onun ayaklarının halini görünce ona o kadar acımıştır ancak, kendi ayakkabılarını ona verir ve eve değin çıplak ayaklarıyla yürür Allen’ın Freeman hakkındaki düşünceleri sorulduğunda çoğu kişinin beklediğinin aksine Iverson kesintisiz onu savunmuştur: “Michael en azından bize benim hakiki babamdan daha fazla sahip çıktı, keza o kimseyi öldürmedi ya da kimseyi soymadı yalnızca ailesi olarak kabul ettiği insanlara bakmaya çalışıyordu Aslında çarpıcı bir ifade, her hâlükarda Amerikalı sosyologlar toplumsal suç psikolojisini incelerken Iverson’un hayatına da bir göz atıyordur Iverson’ın yaşamındaki dönüm noktalarından ola ki de en önemlisi, annesinin o daha fazla minik yaşlardayken oğlunun spora yetenekli olduğunu keşfederek onu bu yönde desteklemesi Zaten bu dönemde annesinin daha iyi bir hayat için kurduğu tüm hayallerin merkezinde Allen’ın spor konusundaki yeteneği bulunmaktadır Belki inanmayacaksınız fakat, Iverson çocukluğunda basketbola aleyhinde o kadar de artı ilgili değildir Annesi onu cebren basketbol oynamaya yollar Çoğu zaman ise Iverson evin bir köşesine kaçarak antrenmana gitmemek için ağlar Bence Iverson’ın antrenmanlar hakkındaki düşünceleri günümüzde de öyle değişmemişe benziyor Annesi ise ona bu oyunu sevdirmek için maddesel bakımdan zorlanarak da olsa Jordan ayakkabıları ve buna aynı basketbol malzemeleri alır Bu sırada Iverson başka bir spora daha artı alaka duymaktadır: Amerikan Futbolu!! Iverson’ın çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir özelliği mükemmel hızı baştan sona lise yıllarında onun aslında bir Amerikan futbolu oyuncusu olduğudur Hatta Allen önceleri Amerikan futboluna daha düşkündür Iverson kardeşin yıldızı ise her iki sporda da gün geçtikçe parlamaktadır Bethel Lisesi’ni ayrıca Amerikan futbolunda ayrıca de basketbolda Virginia Eyalet şampiyonluğuna taşıyıp her iki branşta da yılın oyuncusu ödülüne kavuşunca tüm üniversiteleri peşinden koşturmaya başlar Özellikle de çizgi romanlardaki süper kahramanları aratmayacak derecede çabuk oluşu herkesin dikkatini çeken temel etkendir Bu dönemde “kankası Maryland’li Joe Smith, (Şu Anda Minesota Timberwolves’da oynuyor), Allen’ın üniversiteye alınması için takımdaki herkesin beynini yer Benzer şekilde Iverson da birkaç bin kez Joe Smith’deri Maryland’in cennetin bir köşesi olduğunu dinler Zaten keza basketbol hem de futbol programlarında gösterişli olan Maryland, Iverson için biçilmez kaftandır Fakat Iverson birader için o günlerde belli başlı önemli olan NBA veya NFL (Milli Futbol Ligi) farkı gözetmeksizin kapağı profesyonel klüplerden birine atarak gettolardan ve onun temsilcilik ettiği fakir hayattan kendisini ve ailesini kurtarmaktır Fakat tâlihsiz kardeşimiz Allen’ın aksilik peşini bir türlü bırakmaz Bir akşam arkadaşları ile gittiği bir bowling salonunda meydana çıkan olaylar ona hayatının en zor günlerini yaşatacaktır YAŞAM GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİREN HAPISHANE GÜNLERİ Gelen şampiyonluklarla şehirde adeta yerel kahraman haline gelmesine rağmen Iverson bir siyahtır ve Amerika’nın genel problemlerinden biri olan ırkçılık meşhur yada ünsüz ayırt etmeden her an karşınıza çıkabilir Iverson’ın karşısına da bir bowling salonunda çıkar Olay şu şekilde gelişir; Allen ve arkadaşları salonda biraz pozitif şamata çıkartınca uyarılırlar bu sırada içerideki diğer bir grup Allen ve arkadaşlarına sataşır ve onların zenci olmaları ile ilgili hakaret etmeye başlar aniden kimse ne olduğunu anlamadan içeride bir beyazsiyah meydan savaşı çıkar Mahkemeye çıkartılan 17 yaşındaki Iverson, adam zarar vermek suçundan 5 sene hapis cezasına çarptırılır Lakin Amerika’daki sivil toplum örgütleri hemencecik harekete geçerek Amerika’yı ayağa kaldırırlar güya, Iverson kavga sırasında bir kıza önemli şekilde kırmak maksadıyla kafasına sandalye ile vurmuştur Mahkemede kanıt olarak sunulan bantta Iverson bir kez bile görülemez Tartışma dolayısıyla polis göre tutuklanan 4 kişi de meşhur siyahlardır Onlarca kişinin kavgaya karışmasına karşın sadece 4 siyahın tutuklanması skandal olarak nitelendirilir Dava sonrası yargıcın mağdur beyazlardan birinin aile dostu olduğu ortaya çıkar Ve olayla ilgili hiçbir tanığın söylediği birbirini tutmaz Kimi şahitlere kadar Iverson elinde sandalye ile içeride çılgın gibi koşuşturarak kadınerkek gözetmeden bulabildiği bütün beyazların kafasına vurmuştur Kimi şahitlere tarafından salona sonra giren bir grubun temel maksadı Iverson’ı pataklamaktır ve kavga Iverson’ın etrafında gerçekleşmiştir Kimi şahitler ise Allen’ın kavga başladıktan daha sonra bowling salonuna geldiğini ve olayların çıktığını gördüğü an hiçbir şeye karışmadan salonu terk ettiğini söylemiştir En mantıklı ifadeler ise Iverson’ın sadece içeride azıcık dayılandığı ve sadece birkaç kişiyle itiştiği şeklindedir Mahkeme sonrasında medya iki kutba ayrılır Bir kısım medya Iverson’ın sadece siyah olmasından nedeniyle sisteme kurban olduğunu yazarken diğer bir kesim ise Iverson’ın şımarık ırkçı bir çocuk olduğunu ve en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini yazan Siyahi dernekler ayaklanır Sonuçta Allen 4,5 ay hapiste kaldıktan sonradan Virginia Eyaleti Valiliği’ne seçilen ilk siyah olan Doug Wilder kadar yanlış şart değerlendirilmesi yapıldığı ve iyi halinden dolayı hür bıraktırılır Olur Ya Iverson sahiden suçluydu şayet de yalnızca renginin kurbanı oldu Bunu hiçbir vakit kimse bilemeyecek ama bu olaylar ve hapiste geçirdiği 4,5 ayın Iverson’ın üstünde derin etkiler bıraktığı bir hakiki Allen’a göre bu olaylar ve hapiste geçirdi vakit onun hayata bakışını böylece değiştirmişti fakat eğer o olay meydana gelmeseydi şu anda bulunduğu yere katiyen gelemezdi: “Hampton’da başıma gelenleri asla unutamayacağım, çünkü büyük bir haksızlığa uğradım Fakat olanlar beni güçlü bir insan yaptı Bu olay meydana gelmeseydi hemen olduğum benzer insan olabileceğimi hiç sanmıyorum Düşünsenize daha yalnızca 17 yaşında bir çocuktum İçeride her türden reel suçlu vardı İçeriye girdiğimde herkes bana olağandışı olağandışı baktı Kanım donmuştu, aralıksız olarak tanrıya dua ediyordum Daha Sonra yaşlı mahkumlar yanıma geldiler ve beni tanıdıklarını, merak etmememi, beni her türlü beladan koruyacaklarını, içerideki bütün pisliklerden uzaktan tutacaklarını söylediler Tanrım korkuyordum Hapse atılmadan bir gece önce büyük anneme niye tanrı bana bunun yapılmasına izin veriyor diye sormuştum O da “Asla tanrının ne yaptığını sorgulama dedi Ben de bir daha asla sorgulamadım Hapiste benim yaşıtlarımın kaldığı Jungle isminde bir kısım vardı büyük mahkumlar katiyen orda kalmama müsade vermediler ve beni hafif egzersiz cezası almış önemsiz suçlar işlemiş yaşlıların yanına koydular Bazen bizim koğuşa gitmem için Jungle’ın önünden geçmem gerekirdi Tanrı biliyor ancak küçüklüğümden beri hem kendimin keza de ailemin başının çaresine görmek zorunda kaldığım için korkusuz biriyimdir lakin o Jungle denen yerde öyle şeyler oluyordu ancak içeride cezaevi filmlerinde seyredebileceğiniz en mide bulandırıcı ve korkutucu sahnelerden birkaç kat daha fazlası vardı GEORGETOWN GÜNLERİ Iverson hapishaneden çıktığı vakit gelecekle ilgili gerçekleştirebileceğini düşündüğü fazla eksik gerçek dışı kalmıştı Not ortalamaları düşüktü Bir De Kentucky kendisine verdiği burs teklifini de geri çekmişti Meydana gelen olaylar insanların zihninde sportif başarılarından daha pozitif ön plana çıkmıştı Ne NBA ümidi kalmıştı ne de NCAA Lakin Iverson tam bu sırada kendisini her tarafta kanıtlaması için iyi bir fırsat olan Nike ve Reebok kamplarına ağırlama edildi ve eline geçen şansı kullandı Bu sırada Georgetown coach’u John Thompson da önemli şekilde Allen’ı takip etmektedir Allen’ın annesi Ann, daima coach Thompson ile oğlu hakkında görüşür ve ondan oğluna her tüm olanaklarıyla kol kanat germesini rica eder Georgetown, Iverson için kayda değer bir adımdır Coach Thompson ise bundan sonra Iverson için hem bir baba figürü hem de Beyaz Gölgede’oysa Coach Reeves gibi defalarca onu kollayacak, başını belaya sokmasına engel olacaktır Iverson profesyonel olma kararı almadan önce Georgetown’da geçirdiği iki yılın sonunda peşinde bir çok ödül bırakır 204 sayı ve 45 asist ortalamaları ile oynadığı 199495 sezonunda Big East Ligi’nin en iyi çaylağı ve savunmacısı ödülüne ulaşır 250 sayı, 47 asist, 335 top çalma ortalamalarıyla oynadığı 199596 sezonunda ise ismi Big East’in en iyi ilk beşindedir ve her tarafta yılın en iyi savunmacısı olarak ödüllendirilir Ayrıca bir NCAA oyuncusunun alabileceği en prestijli ödüllerden biri olan Associated Press All American takımına seçilir NCAA turnuvasında ondan sonra yüz rakam barajını geçebilen ilk oyuncu ise ancak 5 sezon sonradan Duke’ten Jay Williams olacaktır (Bu sezon da Maryland’li Juan Dixon geçti) NBA YENİ NESIL SÜPER YILDIZINA, KAVUŞUYOR!! Aslına bakarsanız Allen draft edilmeden önce Philadephia’nın durumu hiç de iç açıcı değildi Wilt Chamberlain’li, Dr J’li ve Moses Malone’lu günler çok eskilerde kalmıştı Ayrıca de son 67 sezonda sürekli gerileyen bir performansları vardı Sixers bir yıl önce birinci tur üçüncü bayağı süper kabiliyet North Carolina mezunu Jerry Stackhouse’u kadroya kattı Takım Stackhouse’un çaylak sezonunda gösterdiği 192 rakam ve 38 asistlik performansla biraz kıpırdanma gösterdiyse de bu böylece tatmin edici olmadı İşte bu günlerde draft lottery’den gelen bir numaralı seçim hakkı tekrar yapılanmaya giren Sixers için ilaç gibi geldi 1996 yılının drafta seçilen bir numaralı ismi açıklandığında herkes NBA’deki en iyi genç guard ikilisine Sixers’ın sahip olduğu konusunda hemfikirdi: Allen Iverson ve Jerry Stackhouse Iverson daha birincil sezonunda küçüklüğümden beri favorim olan NBA Action Countdown 10 listelerini oldukça çok işgal etti Evet bu çocuk hızlıydı Gerçekte eşi görünmeyen bir şekilde hızlıydı Ayrıca de sıçrayabiliyordu Lakin onun en çok konuşulan hareketi o enfes crossover’larıydı Bir arkadaşını seyrederken ne değin etkin olduğunu keşfettiği ve oysa saatler süren çalışmalar sonucunda bugünkü şekline gelen bu hareket, bundan böyle Iverson’la özdeşleştirilmiş durumda Ihtiyar kurt Tim Hardaway de etkili crossover’lara sahip ama elbette estetik bakımdan Iverson ile kıyaslanamaz Her ne kadar Iverson, hakemler göre Kobe dek korunmasa da sanırım hakemlerin Iverson’la ilgili verdiği en yanlış kararlar da yine meşhur crossover’larıyla ilgili Hakemlik eğitimi almış ailenizin naçizane yazarı bendenize kadar Iverson CrossOver sırasında topu kavrıyor ve driplingini kesmiş oluyor bu yüzden alışılagelmiş koşullar altında bu topla yürüme hatası Ama dediğim gibi ama adi şartlar aşağıda bu kuralı uygulayabilirsiniz Adam öyle estetik bir şekilde bu hareketi icra etmekte ancak hakemler de ellerinde olmadan “Yaradan ne hoş de crossover yaptırıyor bu çocuğa, tüm stepsler sana kurban olsun diye düşünüyor olmalı Asıl konumuza geri dönersek, Iverson rookie sezonunda ortalığı toz duman etti NBA tarihinde rookie sezonunda 5 maç tekrar tekrar 40 sayı barajını geçen birincil oyuncu oldu ve 237 sayı ile 75 asist ortalamaları ile oynadığı bu sezonda haliyle yılın çaylağı ödülüne rahatça ulaştı Stackhouse ise Iverson’a 207 sayı ortalamasıyla destek olmaktaydı Belirttiğim gibi bu ikili en NBA’in en etkili duo’larından biriydi ama sezon içinde şimdiden kendini emin eden bazı sorunlar kendini her geçen gün daha fazla muhakkak edecekti bir takım düşünün oysa elinde şu lahza NBA’in en iyi oyuncuların ikisini bulundurmasına karşın ama 22 galibiyet alabilsin İşte bu koşul Sixers Antrenörü John Davis’in takımdaki sonunu hazırladı Yerine ise Iverson’ın ilerleyen zamanda çok seveceği (?!) NCAA’in ve NBA’in en iyi antrenörlerinden Larry Brown getirilecekti Brown sorunu görmekte çok gecikmedi Elindeki en kayda değer iki silahı birbirinden egoistti! Bir De bunlardan biri takımın oyun kurucusuydu Iverson başına buyruk, artı dikte almayı sevmeyen ve geçmişinin niçin olduğu bir şart olarak düşünebileceğimiz herkese kendini kanıtlamaya çalışan, sahada çok konuşan ve arkadaşlarına olur olmadık sataşan bir oyuncuydu Stackhouse ise takımın reel yıldızının kendisi olduğunu düşüyordu Medya şimdiden sonradan bütün North Carolina mezunu vasatın üzeri guardlara yakıştırmaya meraklı olduğu hatta 20 rakam ortalamasını geçen her guarda “Yeni Michael Jordan yaftasını yapıştırmıştı Bu cins unvanların verdiği siklet ise Stackhouse için şu hemen olan daha fazla ağırdı Kendilerini kanıtlama kavgasındaki, öncelikle “Ben diyen bu iki oyuncunun rekabeti bir idman esnasında adeta cadde kavgasına dönünce ikisinden birinin takımdan gönderilmesi artık koşul olmuştu Sixers ve Brown da tercihini Iverson’dan yanlamasına kullanınca Stackhouse NBA’in bir başka süper yıldızı olan Grant Hill’in Detroit’ine Theo Ratliff ve Aaron McKie karşılığında sezon ortasında gönderildi Larry Brown takımı aklındaki oyun sistemine tarafından yavaşça temizledi sezon sonuna gelindiğinde ise sezona başladığı kadrodan sadece 5 kişi takımda kalmıştı 199697 sezonu yılın çaylağı ve AllStar haftasonu çaylak maçının en değerli oyuncusu Iverson için 199798 sezonu da parlak geçmişti Her ne kadar takım ama 31 başarı alsa da Iverson ligi 220 rakam, 62 asist ve 220 top çalma ortalamalarıyla tamamladı Dahası sezon içinde iki defa Jordan’ın Chicago’sunu da daha alçak etmeyi başarmışlardı bu vesileyle Iverson medyadaki sansasyonel açıklamalarına tamamen sürat verdi Ne Michael Jordan ne de Charles Barkley gibi eski oyunculara saygı duymadığını dahası de Jordan’ın biraz fazla abartıldığını söylemesi tepki topladı Irk zaten geçmişi hatırlamaya meyillidirler Iverson da bu cins tepkilere alışıktı Georgetown’daki iki sezonu boyunca karşı taraf okullar onlarla hep Mahpushane kaçkınları diye dalga geçmiş, taraftarlar da Iverson’a sandalye ile ilgili oldukça çok mizah yapmıştı Zamane üniversite gençliği işte ne yapacaksınız Geçmişini bir kenara bıraktığınızda bile Stackhouse ile aralarında geçen olaylar ve Coach Larry Brown’ı öyle takmaması insanların Iverson’a ön hak ile bakmasına neden oluyor Azıcık evvel de belirttiğim üzere bunlara Crossover’la Jordan’ın “belini kırdığı birkaç pozisyonun ve gelen iki galibiyetin verdiği gazla Jordan hakkında verdiği demeçler de eklenince yetenekli ama az sevilen oyuncu kategorisinde kendisine en üstteki sıralardan bir yer edindi 8 YIL SONRA GELEN PLAYOFF BAŞARISI 199899 sezonunda Sixers bütün 8 sezon sonra ilk kez playoff’lara katılma hakkı elde ederken Iverson 268 sayı ortalamasıyla uzun yıllar sonradan rakam krallığına ulaşan birincil Philadelphia oyuncusu oluyordu Playoff birincil turunda karşılarına çıkan Orlando’yu rahatça 31’lik skorla saf dışı eden Sixers, ikinci turda yüce insan, büyük şutör ve son saniye canavarı Reggie Miller’ın Indiana Pacers’ı karşısındaydı Her ne dek Pacers seriyi 40 ile süpürerek geçse de oynanan üç maçın skoru 4 sayı ve aşağıda bir farkla sonuçlandı Fakat asıl önemlisi bu küçük macera hem Iverson keza de Sixers için gelecek NBA finalinde bir deneyim olacaktı Bu sırada NBA kariyerine point guard olarak başlayan Iverson, aşırı derecede şut kullanması ve fazla az sayıda asist yapması sebebiyle çoktan offguard olarak oynatılmaya başlanmıştı Birçok birey için önceleri maddi özellikleri dolayısıyla kafalarda hafif soru işaretleri yaratan bu şart bir vakit sonunda gerçekte taktik bir başarı olarak sonuçlandı Iverson MVP oylamasını 4 sırada tamamladı fakat çoktan beri hakkettiği NBA’in en iyi ilk beşinde kendine yer bulmuştu Iverson 199900 sezonunda 284 sayı ortalaması ile bitmiş skor gücünü ortaya koyar ve NBA’in en iyi ikinci takımına seçilir ama Larry Brown artık beklediği verimi alamadığı oyuncusundan bilhassa Indiana karşısında alınan sonuçlardan sonradan rahatsızlık duymaktadır Iverson kimi vakit verilen taktikleri dinlemez kenara geldiğinde Brown’a konuşma alır, durmadan basın yoluyla Brown’ı eleştirir ve Brown’ın takımdan ayrılacağı yolundaki söylentilere çanak tutar Brown da benzer şekilde Iverson’a medya üzerinden aralıksız açıklamalarda bulunur ve muhtemel bir takasın sinyallerini verir Iverson da çıktığı az sayıdaki idman sayısını iyice azaltır Koşul anlatılanlara kadar böylece bir ayla gelmiştir ama Iverson, Fenerbahçe’de futbolun yanı sıra basketbol da oynadığı yıllarda sadece bir ya da iki kez basketbol antrenmanına çıkmış efsanevi futbolcu Can Bartu’yla çıktığı idman sayısı itibariyle az daha yarışacak ülkü gelmiştir! Ola Ki gösterişli da olsa sezon baştan başa sadece15 antrenmana tam saatinde gelerek kendisine bahşedilen programın hepsini tamamiyle uyguladığı şeklinde bir rivayet var içten olup olmadığını bilemiyorum fakat birazcık abartılı da olsa idman sayısının sıradan düşük olması ihtimal dahilinde Özellikle bahsettiğim kişi Iverson olunca Hele Sixers’la 6 yıllığına da 71 milyon dolarlık bir kontrat yenilemesine gittikten sonradan bu cins olayların devam etmesi Larry Brown’dan da onayı bölge Sixers yönetimi Iverson’ı çağırarak bu koşullar aşağıda kendisini takas etmeye karar verdiklerini bildirir Iverson ise Philadelpia’dan gitmemek için elinden geleni yapar Toplantıda üyelere bundan sonra tüm idmanlara vaktinde ve eksiksiz katılacağına, takımda liderliği daha artı üstleneceğine ve ekip arkadaşları ve toplumla daha iyi geçineceği konusunda sözler verir Iverson’a son bir talih atamak isteyen yönetim onu değiş tokuş etmekten vazgeçer Değişmez tek şeyin her şeyin değiştiği olduğunu söylerler IVERSON’DAKİ ANİ BAŞKALAŞIM Verdiği sözlerin gerisinde Iverson da bu değişim felsefesine uyarak yeni sezonda herkesi şaşırtan bir görüntü sergiler Vaktiyle kesintisiz söz dalaşı yaptığı ekip arkadaşlarına artık daha insancıl ve hoşgörülüdür Onları daha fazla onure etmeye çalışır, kızdığı zaman bile bunları mizah yaparak emin eder Coach Brown’a daha pozitif saygılıdır Medya ile arasındaki ilişkiler de birazcık daha düzelmiştir üstüne üstlük sahada da fırtına gibi esen ve rakiplerini ezen de bir Iverson vardır Washington da düzenlenen 50 NBA All Star maçında Doğu’nun son dakikalarda farkı kapatarak maçı kazanmasında önemli pay sahibi olan Iverson, attığı 25 sayıyla AllStar maçının MVP’si seçiliyordu 5626 biten sıradan sezonun gerisinde Philadephia 11 yıl daha sonra ilk kez Atlantik Konferans’ını ve Doğu yakasını kazanan olarak tamamladı Ilk turda karşı taraf bir kere daha Reggie Miller’ın Indiana’sıydı Ama bu kere Sixers geçen senelere oranla çok daha kuvvetliydi ve Pacers’ı 31 gibi kuytu bir skorla saf dışı ederek playoff’larda yoluna devam etti JORDAN’IN VELİAHTLARININ SAVAŞI Bir üstteki turda Michael Jordan’ın veliahtlarından ikisi karşısında karşıya geldi: Vince Carter ve Allen Iverson Tamamen Vince Carter ve Allen Iverson düellosu şeklinde geçen seride Carter iyi de oynasa üstünlük kuran taraf 43’le az kalsın Allen Iverson ve Sixers oldu Bu kez Iverson karşısında bir başka Allen ve Bucks’ı buldu lakin Sixers bir önceki turda Toronto karşısında olduğu gibi zorlansa da turu geçmesini bildi (43) Kimilerine tarafından majesteleri Michael Jordan’ın tahtının gerçek sahibini belirleyecek eşleşmede Lakers ve Sixers kozlarını paylaşacaktı Hepinizin bildiği üzere Bryant, Shaq gibi bir devin de desteğini alarak Sixers’ı saf dışı bıraktı ama yıl her tarafında ortaya koyduğu performansla Iverson insanları saygısını ve sevgisini her yerde kazanmıştı 1996 Jordan’dan daha sonra 30 rakam ortalamasını ilk geçen oyuncu olarak sayı krallığına ulaşan Iverson, keza MVP ödülünü de kazanarak Moses Malone’dan 20 yıl sonra bu ödüle ulaşan ilk Philadelpia oyuncusu oldu Bu ödülü kazanan öteki iki Philadelpia’lı oyuncunun DrJ ve Wilt Chamberlain olduğunu söylersem sanırım Iverson’ın Phialdelpia için ne derecede manâlı bir ad olduğunu anlatabilirim Iverson playoff’un anında sonrasında 7 yaşındaki kızı Tiaura ve 4 yaşındaki oğlu Allen II‘nin annesi ve kendisinin de uzatmalı nişanlısı olan Tawanna Turner ile dünya evine girdi Ama nikahtan iki ay daha sonra en yakın arkadaşının bir cinayete kurban gitmesi onu içten etkileyecekti Sezon başında yaşadığı sakatlıklar sonucunda Iverson’sız Sixers, otoriteleri hayal kırıklığına uğratmadı sezona 5 mağlubiyetle başladı Bunu takiben Iverson’ın sakatlığının düzelmesi sonucunda Philadelpia 70’lık bir galibiyet serisi yakaladı Sanırım bu istatistikler Iverson’ın Sixers için ne değin kayda değer olduğunu anlatmaya yeter de artar Iverson’ın 314 rakam ortalamasıyla rakam krallığı kazandığı bir sezonda daha ilk turda Boston’a 32 elenmek gerçekte acı bir durum fakat bu sene şanssızlıklarla başladı ve benzer şekilde de sona erdi LARRY BROWN’IN STRATEJI TAHTASI SAVUNMA+RİBAUND+IVERSON BAŞARI Sezonun en çok konuşulan olayı ise natürel oysa kraliyet tahtının sahibinin geri dönüşüydü Peki veliahtlar bu durumda nasıl davrandılar? Eskiden yaramaz olan, kralla sürekli tartışan prens onun önünde eğilerek her zaman ona hürmet duyduğunu bildirdi ve herkesin ölümsüz sevgisini kazandı Öteki prens ise taht kavgasını sürdürdü, kralın onurunu kırıcı sözler söyledi (“Karşıma çıktığında pişman olacak çünkü ona sayı bile attırmayacağım, o artık fazla çok ihtiyar bir adam imza Kobe Bryant ) ve bu tutumuyla tahtı kazandığı zaman bile halk müziği onu sevmeyecektir Hazır kabul ediyorum Machiavelli’nin Hükümdar kitabına döndü bu yazı ama insanın branşı siyaset bilimi olunca kendinizi bu cins benzetmelerden uzaktan tutamıyorsunuz Konumuza geri dönersek yukarıda belirttiğim şart özellikle Philadelpia’da düzenlenen AllStar Haftasonu’nda doruğa ulaştı Jordan’la barışan Iverson bu kez de efsanevi DrJulius Erwing’in formasıyla maça çıkınca tüm basketbol severleri kendisine bir defa daha aşık etti Öteki tarafta ise maçtan evvel Jordan’ın gidip “Bu bir gösteri maçı sakın işi kişiselliğe dökme biz buraya insanları eğlendirmeye geldik kişisel hesaplar gütmeye yok!! şeklinde konuşmak zorunda kaldığı Kobe vardı Kobe her ne değin MVP seçildiyse de kendi evinde onur kırıcı bir şekilde yuhalandı Kobe lige ilk adım attığında herkesin sevgisini şampiyon biriydi lakin insanlara kendisini kabul ettirmek için kendini hiç olmadığı sert, ağzı bozuk konuşan birine dönüştürmeye çalışınca insanların sevgisini ağır ağır kaybetmeye başladı Bunun bütün tersi olarak hırçın, asi Iverson gitti ve yerine aile sahibi olduğunun farkında daha olgunlaşmış bir Iverson geldi İki oyuncu da tanrı vergisi süper yeteneklere sahip lakin tahtı kim gerçekte hakkediyor? İsterseniz Hidayet’in şu sözlerini hatırlatarak cevabı size bırakalım: “Kobe bence çok iyi bir oyuncu lakin şu esas değin savunmakta maksimum zorlandığım oyuncu Iverson nbatrcom  

Üst Alt