bilgiliadam
Yeni Üye
Bana noktalı virgulle iki nokta arasındaki farkı acılayabilir misiniz ?
Cevap: noktalı virgulle iki nokta arasındaki fark
Noktalı virgul ve iki nokta birbirinden oldukca farklıdır Kullanım yerlerini anlatarak bu farkı daha iyi belirtebiliriz
Noktalı virgul;
Birden fazla sıralı cumleyi ayırmada kullanılır
Orneğin: Yeldim yeldim, yele verdim; ekmeğimi sele verdim
Bunun yanında noktalı virgul; Nitelik farkı bulunan sozcuklerin arasında kullanılır
Bağlaclarla bağlanan cumlelerde, bağlactan once kullanılabilir
Bağlac olan sozcuklerin yerine kullanılabilir
İki nokta ise tamamen farklıdır İki nokta ise:
Kendisinden sonra ornek verilecek cumlenin sonuna konur:Yeni harfler alındıktan sonra eski yazı ile bir tek kelime bile yazmayan iki kişi gormuşumdur: Ataturk ve İnonu!
(Falih Rıfkı Atay)
Kendisinden sonra acıklama yapılacak cumlenin sonuna konur:Kendimi takdim edeyim: Meclis katiplerindenim
(Falih Rıfkı Atay)
Edebi eserlerdeki karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişinin adından sonra konur: Bilge Kağan: Turklerim, işitin!
Cevap: noktalı virgulle iki nokta arasındaki fark
Noktalı virgul ve iki nokta birbirinden oldukca farklıdır Kullanım yerlerini anlatarak bu farkı daha iyi belirtebiliriz
Noktalı virgul;
Birden fazla sıralı cumleyi ayırmada kullanılır
Orneğin: Yeldim yeldim, yele verdim; ekmeğimi sele verdim
Bunun yanında noktalı virgul; Nitelik farkı bulunan sozcuklerin arasında kullanılır
Bağlaclarla bağlanan cumlelerde, bağlactan once kullanılabilir
Bağlac olan sozcuklerin yerine kullanılabilir
İki nokta ise tamamen farklıdır İki nokta ise:
Kendisinden sonra ornek verilecek cumlenin sonuna konur:Yeni harfler alındıktan sonra eski yazı ile bir tek kelime bile yazmayan iki kişi gormuşumdur: Ataturk ve İnonu!
(Falih Rıfkı Atay)
Kendisinden sonra acıklama yapılacak cumlenin sonuna konur:Kendimi takdim edeyim: Meclis katiplerindenim
(Falih Rıfkı Atay)
Edebi eserlerdeki karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişinin adından sonra konur: Bilge Kağan: Turklerim, işitin!