Son Konu

Obezite ameliyatları ve sigara alışkanlığı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
107680.jpg
107680.jpg
Obezite ve sigara tasarrufu, yerkürede ve memleketimizde en kıymetli halk sıhhati meselelerinin başında yan almaktadır. Sigara tasarrufu ve obezite gelişmiş devletlerde azalmakta iken bizim üzere gelişmekte olan memleketlerde çok daha ziyadedir. Her ikisinin de morbidite ve mortaliteyi artırıcı tesirleri bulunmaktadır. Obezite ve sigara tasarrufu bir araya geldiğinde akciğer, mide, gırtlak, yemek borusu kanseri üzere bir çok illetin oluşmasını arttırmaktadır.

Sigara içmeyi bırakan bireylerin iştahlarında ki artışa bağlı olarak geri kilo alabilecekleri ve sigara tasarrufunun zayıflama üzerine tesirli olduğu tasavvuru büsbütün yanlıştır. Sigara tasarrufunun kilo denetiminde tesirli bir metot olduğu düşünülmekteyse de kimi çalışmalar çok ölçüde sigara içenlerin az ölçüde içenlere nazaran daha kilolu olduklarını göstermiştir. Sigara ile vücuda alınan nikotin başlarda metabolizmayı hızlandırıcı tesir yaparken, bu tesir kısa bir vade sonra ortadan kalkarak bağımlığın yarattığı tesirle metabolizma suratının yavaşlamasına neden olmaktadır. Sigara tasarrufunun insülin hassaslığını azalttığı, abdominal ortamda yağ depolanmasını artırdığı bilinmektedir. Tüm bunlar gösteriyor ki sigara obezite için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Yapılan bir çalışmaya nazaran sigara içen obezlerde içmeyen sıradan kilolulara nazaran beklenen ortalama hayat müddeti 13 yıl daha azdır.

Obezite Ameliyatlarında Sigaranın Olumsuz Tesirleri

Obezite ameliyatı öncesi sigara içenlerin, az ölçüde içenlere ve hiç içmeyenlere nazaran ameliyat sonrası komplikasyon oluşması riski daha yüksek olmakta birlikte yaraların güzelleşme müddeti uzamaktadır.

Sigara tasarrufu ameliyat öncesi bırakılmadığı takdirde, hastalar öksürebilme ihtimalleri önünde mide içi yara iyileşmesin de önemli halde eza yaşayabilmektedirler.

Sigaranın içindeki nikotin ve sair 140 adet kimyasal unsur damarlarda daralmaya ve hasebiyle ameliyat yanında kanlanmanın azalması yolu ile yara uygunlaşmasını yavaşlamalara neden olmaktadır.

Ameliyat sonrası sigara içimine devam edildiği durumlarda nikotine bağlı olarak kanımızda ki oksijen ölçüsü azalır bu nedenle yaralar çok daha geç güzelleşmesine sebep olabilir.

Ameliyatın akabinde verilen anestezik ilaçlar nedeniyle ağır bir balgam oluşumu gerçekleşebilir. Sigaradan ötürü ciğerlerimizde biriken balgam ziyade olursa bu balgam ile birleşerek teneffüs yollarımızı külliyen tıkayarak nefes alıp vermede güçlükler yaşanabilir.

Ameliyatın sonrası içilen sigara midede asit salgısını arttırarak mide ve on iki parmak bağırsağında ülser gelişme riskini tetiklemektedir.

Obezite ameliyatı öncesinde alkol ve sigara alışkanlığınız var ise doktorunuza, tüm ekibe ve anestezi bilirkişisine muhakkak haber verilmelidir. Ameliyat kararı alındıktan bir ay öncesinde sigara içiminin azaltılması, bir hafta öncesinde ise külliyen bırakılması ameliyatın daha rahat geçmesini ve sonrasında sigaraya bağlı oluşabilecek komplikasyonların azalmasını sağlayacaktır. Ameliyat öncesinde sigarayı bırakmış bireyler asla hiç sigara içmemiş insanlar üzere olmayacaklardır. Yalnızca sigaranın zararlı tesirlerinden bir nebze olsun kurtulacaklar ve ameliyat risklerinin en aza indirilmesi mümkün olacaktır.

Elbette uzun yıllar sigara kullanan bağımlı bireyler için sigarayı bırakmak çok kolay olmayacaktır. Tahminen de ameliyatın sağladığı iştah denetimiyle birlikte sigarayla da baş edebileceksiniz. Yeni bir mideyle hayatınızda yeni bir sahife açtığınızı unutmayın…Yeter ki bu ameliyatı olmayı istediğiniz karalıkla bu işe odaklanın!

Bu yükün altından tek başınıza kalkamayacağınızı düşündüğünüz takdirde ameliyat olmaya karar verdiğiniz ekipte ki psikologtan ya da kompetan bir bireyden bahisle ilgili yardım almayı ihmal etmeyin.

 
Üst Alt