Oğretmen Olma Şartları Değişiyor
2019 Oğretmen Olma Şartları
2019 Oğretmen olabilmenin şartları yeniden duzenleniyor Milli Eğitim Bakanı Omer Dincer oğretmen atamalarında değişen şartları ilk kez acıkladı İşte yeni Oğretmen Olma Şartları;
Milli Eğitim Bakanı Dincer, uygulanan oğretmen secme sisteminin nitelikli oğretmenlik icin yeterli olmadığını soyledi Dincer, oğretmenlerin KPSS'den sonra kendi branşlarında da secme sınavına alınacağını, ayrıca 3 aşamalı yeterlilik eğitiminden gececeklerini acıkladı
Oğretmen olabilmenin şartları yeniden duzenleniyor Oğretmen atamalarını değiştirecek sistemi ilk kez acıklayan Bakan Dincer, eğitim sisteminde tespit ettiği en onemli sorunun nitelikli oğretmen yetiştirmek olduğunu kaydetti Oğretmen alımının ilgili universiteden mezun olmuş diploma sahiplerinin KPSS puanı ve kura sistemiyle gercekleştiğini belirterek, Mevcut sistem objektif ama oğretmenlik mesleği icin yeterli değildedi Yeterlilik kazanan oğretmenlerin atamalarının ardından da mutlaka oryantasyon eğitimi alacaklarını belirten Bakan Dincer, şunları kaydetti:
İLK ORYANTASYON EYLULDE
Biz pilot olarak oryantasyon eğitimini bu yıl ataması yapılacak 11 bin 544 oğretmen adayına vereceğiz Gonul isterdi ki 40 bin oğretmenimize verelim ancak zaman yeterli değil Atanacak olan oğretmenlerimiz okullar acılmadan once Eylul ayında 3 hafta boyunca mesleki eğitim alacaklar Eğitimler atandıkları illerde verilecek Oryantasyon eğitiminde genc oğretmenlere hem mesleki hem de atandıkları ilin eğitim şartları ve ozelliklerine ilişkin bilgi verilecek Bu uygulama bundan sonraki yıllarda yeni atanan her oğretmene yapılacakEğitim Teknolojileri Genel Mudurluğu'nun hazırladığı oğretmen yeterlilik sınavı tasarısına gore, KPSS'de Genel Kultur ve Genel Yetenek sınavlarında başarılı olan oğretmen adayları kendi branşlarında secme sınavına katılacak Soruları universitelerden hazırlanacak uygulamayı EĞİTEK yapacak Henuz tasarı halindeki bu uygulama icin onumuzdeki yasama doneminde devlet personel alımıyla ilgili yasada değişiklik yapılması ongoruluyor Milli Eğitim Bakanı Dincer, mevcut gorev yapmakta olan oğretmenlerin de gelecek yıldan itibaren Mesleki Yenilikeğitiminden gecirileceğini belirterek, Tecrubeli oğretmenlerimiz de yeni mevzuat ve gelişen teknoloji ile yenilikler konusunda surekli bir eğitimden gecirilecekdiye konuştu
84 ayrı alanda branş sınavı
2019 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda kopya ve soru sızdırma iddialarının ardından gundeme gelen MEB'in yeterlilik Sınavı, Milli Eğitim Şura kararları arasında yer almıştı Buna gore, orneğin resim oğretmenliği icin resim alanında, matematik oğretmenliği icin Matematik alanında olmak uzere toplam 84 alanda sınav yapılacak Yeterlilik branş sınavlarının MEB bunyesinde yapılması ongoruluyor Turkce oğretmeni olmak isteyen bir aday, bu alanda lisans eğitimin tamamladıktan sonra gireceği yeterlilik sınavında, Matematik, Fizik soruları cozmek zorunda kalmayacak Sadece Turkce soruları ile yeterliliği olculecek Bu sınavların altyapısını da Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğu geliştiriyor