Merhem ve çay olarak tüketilen ökse otunun insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Herkesin bilmediği lakin eczacılık yerinde sıklıkla tüketilen ökse otu hakkında merak edilenleri araştırdık. Manzarasıyla şaşırtan ökse otu, farklı ağaçlara bağlı yaşayan canlı bir asalak ya da parazittir. Pekala Ökse (Çekem) otunun yararları nelerdir? Ökse otu hangi illetlere uygun gelir? Soruların karşılıklarını haberin detayında bulabilirsiniz.
Elma, armut, kavak, söğüt ve meşe üzere ağaçlara bağlı yaşayan ökse otunun, yöreden yöreye ismi değişir. Burç ağacı, gökçe ağacı, ökse otu yahut çekem üzere isimlerle de bilinen ot, umumiyetle çay yapılarak tüketilir. Tohumu olamayan ot, beyaz yuvarlak meyveleri vardır. Bu meyveler patladığında yapışkan bir husus ortaya çıkar. Kısımların uçlarında bulunan bu toplar zeytinin birinci hallerine benzetilir. Kollar en çokça 100 cm'e kadar çıkar. Sonbahar ve İlkbahar aylarında açılır. Yıl uzunluğu kullanılır. Eski çağlardan beri alternatif tıpta ilaç imalatlarına eklenir. Çoğunluk olarak Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna ve Türkistan'da yetişir. Ökse otu ve taneleri; tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit üzere unsurlar içerir. Meyvesinin içindeki yapışkan da ise visin isminde bir husus bulunur. Lakin tüketimde bu tomurcuklar kullanılmaz. Tomurcukların tutuğu yapraklar çoğunlukta kurutularak içilir. Tomurcuk kısmı ise işlevlerden geçerek ilaç imalatlarına eklendiği bilinir.
ÖKSE (ÇEKEM) OTUNUN YARARLARI NELERDİR?
- Üst teneffüs yolu illetlerini sıklıkla yaşayan insanların nizamlı olarak tüketmesi gereken bir çaydır. İçerdiği ferhalatıcı ve anti bakteriyel hususlar sayesinde boğazdaki enfeksiyona neden olan zararlı hücrelerin sayısını azaltır. Bilhassa astım marazının tedavisinde bilirkişiler tarafından önerilir. Her gün bir fincan ökse (çekem) otu çayı içen astım illetine sahip birtakım kimseler de, marazın semptomlarının azaldığı gözlemlenmiştir.
- Yapılan araştırmalarda ökse (çekem) otunun kanserli hücrelerin yayılmasını engellediği ve bed huylu tümörlerin küçülmesini sağladığı gözlemlenmiştir. Ayrıyeten kanser ilaçlarının içeriğinde de ökse (çekem) otu vardır.
- Kuru öksürüğü olan şahıslarında iki günde bir bu ottan elde edilen çayı içmeleri yararlı olur.
- Malûm bir yaştan sonra menopoza giren hatunların yaşadığı hormon bozukluklarını düzenleyerek bu devri sıhhat sorunu olmadan atlatmalarını sağlar.
- Günümüzde yaygın olarak yaşanan ruhsal illetlerin başında olan depresyon ve gerilim üzere sıhhat problemlerine yeterli gelir. Hudutları yatıştırmada tesirli olduğundan uyumadan bir saat evvel içilmesi tavsiye edilir. Böylelikle uyku meselesini de çözer.
- Ödem atmada tesirlidir. Şimdi diyet için kullanılmasına dair malumat olmazsa da vücutta biriken iltihap ve ödemleri kolaylıkla atmaya yardımcı olur.
- Yapılan kimi araştırmalarda kandaki şekeri dengelediği gözlemlenmiştir. Diyabet hastaları için tavsiye edilir.
- Adet sırasında şiddetli sancılar yaşayan bayanların adet başlamadan iki gün evvel nizamlı olarak ökse (çekem) otu çayından tüketmeleri gerekir.
- Kimi besinlerin neden olduğu ishal rahatsızlığı sırasında da tüketilmesi hem likit kaybını önler hem de bağırsaklarda ishale neden olmuş hücrelerin sayısını azaltır.
ÖKSE (ÇEKEM) OTU MERHEMİ ve ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
- Çekem otu çiçeklerini ve bir yemek kaşığı tereyağı mikserde krem kıvamına getiriniz. Böcek sokmaları sonrasında, yaralarda ve uçuklarda kullanabilirsiniz.
- Bir su bardağı sıcak suyun içine bir tutam ökse otu atın. Bir gün boyunca oda sıcaklığında demlenmeye bırakın. Daha sonra süzüp külliyen otlardan arındırıp ısıtıp tüketin.
ÖKSE OTUNUN YAN TESIRI VAR MIDIR?
Meyveleri mutlaka tüketilmesi önerilmez. İçerdiği hususlar zehirleme tesiri gösterir. Başkaca sık sık tüketilmesi de tavsiye edilmez. Çiğ halde tüketildiğinde kusma ve bulantı tesiri yapar. Hamilelik ve emzirme periyodundaki bayanların tüketmeden eksperlerine başvurması gerekir. Ayrıyeten da önemli kronik rahatsızlığı olan şahısların de tüketmeden evvel bir ekspere başvurmasında yarar var.