Son Konu

Okula giden çocuklar nasıl beslenmeli?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Beslenme, çocuklarda büyüme ve gelişmenin yanında mektep muvaffakiyetinde da büyük rol oynar. Yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır ki sağlıklı beslenen ve münhasıran kahvaltı yapan evlatların mektep muvaffakiyet orantıları daha yüksektir.

Evlatların beslenmesini şekillendiren en büyük faktör ailedir. Evlat küçük yaşlardan itibaren ailesinde ne görürse gözlemler ve birebirini yapmaya çalışır. Bu nedenle hanede beslenme tertipli olmalıdır. Aile bireylerinin bir araya toplandığı sofralara çocuklarda oturtulmalıdır.

Günün başlangıcı olmazsa olmaz dediğimiz kahvaltı mektebe giden evlatlara kesinlikle yaptırılmalıdır. Tüm gece aç kalan vücudun muhtaçlıkları karşılanmalıdır. Mümkünse sabah tüm aile toplanarak kahvaltıya oturulmalı, 3-4 zeytin, 1 dilim peynir, 1 adet yumurta, salatalık, domates, 1-2 dilim tahıllı ekmek, çay tercihe nazaran ıhlamur üzere besin çeşitliliği sağlanmış bir kahvaltı yaptırılmalıdır. Mütemadi tıpkı şeyi yemek istemeyen evlatlar için yumurtalı sandviç, hanede taze meyve eklenmiş kahvaltılık gevrekler de haftanın günlerine bölüştürülerek tercih edilebilir. Hafta sonları meskende evlatlarınız ile birlikte mutfakta sefalı tabaklar hazırlayabilirsiniz.

Mektepteki yemek listesi aile tarafından kesinlikle denetim edilmeli. Listenin diyetisyen tarafından hazırlanmış olması gerekir. Protein, karbonhidrat, zerzevat açısından istikrarsız, sıhhatsiz bir liste olduğunu düşünürseniz mektep mutfağı yetkilisi yahut evladınızın muallimi ile durumu konuşabilirsiniz.

Evlatların günde 3 ana 3 ara öğün tüketmesini isteriz. Kahvaltıdan sonra mektebe giden evlat öğlen yemeğine kadar aç kalmamalı, mektep kantinindeki sıhhatsiz seçenekler alanına 1 porsiyon meyve, 1 avuç fındık-badem-ceviz üzere bir ara öğün seçeneği çantasına koyulmalıdır.

Mektep evlatları “içeceğini de kantinden alırsın” formunda yönlendirilmemelidir. Mektep kantinlerinde bulunan çok çeşit ve arkadaş ortamı ile evlatlar sıhhatsiz tercihler yapabilir. Bu nedenle asitli içecekler, şekerli meyve suları yanına konutta sıkılmış taze meyve suyu kapaklı şişeye doldurularak, kutu süt, kutu ayran üzere örtük içecekler evladın çantasına koyulmalıdır.

Öğlenden sonra haneye aç gelen evlatlara sağlıklı alternatifler hazırlanmalı. Örneğin, ton balıklı yahut peynirli sandviç, 2-3 adet konut kurabiyesi + 1 bardak süt, 1 meyve + 1 kase yoğurt ile hazırlanmış meyveli yoğurt, sebzeli krep + kefir, simit + ayran üzere evlatların severek yiyebileceği öğünler hazırlanmalıdır.

Akşam yemekleri ise mektepteki liste ile dengelenerek yapılmalı. Örneğin öğlen yemeği et yüklü ise akşam yemeği zerzevat yüklü olarak hazırlanabilir, yanına yoğurt ve tahıllı ekmek eklenebilir. Mektepte tatlı yemiş ise kilo denetimi sağlamak açısından hanede meyve tercih edilebilir.

Tüm bunların yanında mektebe giden evlatların günde 1,5 litre su içmesine itina gösterilmelidir.

 
Üst Alt