Son Konu

Osmanlıca Hakkında Merak Edilenler

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Osmanlıca, içinde Farsça ve Arapça gibi birçok farklı kelime içeren Türkçe’dir. Osmanlı Türkçesi, Arap alfabesinin harflerini kullanır ancak kendine özgü bir alfabeye sahiptir. Osmanlıca hakkında merak edilenler, Osmanlıca’nın bir dil olup olmadığı, Osmanlıca’nın nasıl yazıldığı gibi merak edilen tüm soruları sizin için derledik.

Osmanlıca hakkında merak edilen birçok nokta vardır. Osmanlı Türkçesi, Osmanlı Devleti döneminde Farsça ve Arapça’nın etkilediği Türk dili olarak adlandırılır. Osmanlı Türkçesi, Arap alfabesinin Türkçe ve Farsça’ya uyarlanmış biçimini kullanmaktadır. Harflerin birleştirilmesi ile yazılan Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılan Türk dili çeşididir. Bunun yanı sıra Anadolu Türkçesine dayanan Osmanlı Türkçesi, 1299-1923 yılları arasında Osmanlı Döneminde edebi ve idari dil olarak kullanılmıştır. Osmanlı Türkçesi konuşulan bir dil olmamakla birlikte bir yazı dilidir. Edebiyatın ve resmi yazışmaların dili olan Osmanlı Türkçesi, yazılı olarak belgelerde, eski kitaplarda, mektuplarda ve süreli yayınlarda sıklıkla görülmektedir. Osmanlı Dönemi’nde Arapça ve Farsça, kelime dağarcığının %80'inden fazlasını oluşturduğu için Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça dilbilgisi sistemlerini kullanmıştır. Bununla birlikte Osmanlı Türkçesi için temel kural, Türkçe kelimelerin sadece Türkçe dil bilgisi kullanılarak yazılması ile Farsça kelimelerin Farsça ve Türkçe dil bilgisi ile Arapça kelimelerin ise Farsça, Arapça ve Türkçe dil bilgisi ile birlikte kullanılmasıdır. Farsça kelime alt yapısında Türkçe kelimelerin kullanılması ise istisnadır.

Osmanlıca Bir Dil Midir?

Osmanlıca bir dil değildir. Osmanlıca olarak bilinen kavramın asıl adı Osmanlı Türkçesi’dir. Osmanlı Türkçesi ise bir dil olarak kabul edilmektedir. Bu dil, Türkçe temel alınarak, Farsça ve Arapça’nın birlikte kullanılmasıdır.

Osmanlıca Nasıl Yazılır?

Osmanlıca, Arap alfabesi kullanılarak yazılır. Osmanlı Türkçesi’nde sayılar ve kelimeler Kuran alfabesiyle yazılır. Bununla birlikte yazıların sağdan sola doğru yazılması gerekirken sayıların Latin alfabesine göre soldan sağa doğru yazılması gerekir. Arapça, Farsça ve Türkçe’nin karışımı olarak bilinen Osmanlı Türkçesi, dil bilgisi açısından Türkçe’nin yapısını kullanmıştır. Bunun yanında sözcükler açısından ise Farsça ve Arapça’yı kullanmışlardır. Osmanlı Türkçesi’nde yer alan eylem kökenli kelimeler ve temel kelimelerin dışındaki neredeyse tüm kelimelerin tamamı, Fransızca, Farsça ve Arapça’dan oluşur.

Osmanlıca İle Kuran Okunur Mu?

Osmanlıca ile Kuran okumak olmaz. Osmanlı Türkçesi Arap alfabesini kendi kurallarına göre kullanmaktadır. Bu sebeple bazı kişilere göre edebi dil olarak Türkçe’yi, yazı dili olarak ise Kuran harflerini temsil eder.

Osmanlıca Öğrenmek İçin Arapça Bilmek Gerekli Mi?

Osmanlıca öğrenmek için Arapça bilmek gerekli değildir. Osmanlıca Arap alfabesi kullanılarak yazılır ancak Türkçedir. Osmanlıca’da bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Fransızca, Farsça, İtalyanca ve eski Yunanca gibi dillerden gelen birçok kelime vardır. Osmanlıca, Arap alfabesiyle yazılmaktadır ancak tam olarak Arap alfabesini kullanmaz. Bunun yanı sıra Osmanlıca, Arapça kurallarına göre de okunmamaktadır.
 
Üst Alt