Son Konu

Özdemir Asaf Kimdir Çalışma Hayatı ve Edebi Kişiliği

iltasyazilim

Yeni Üye
Tepkime
1
Credits
-2
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Özdemir Asaf

Doğum 11 Haziran 1923Ankara
Ölümü 28 Ocak 1981İstanbul
Iş Şair
Özdemir Asaf; Türk, Cumhuriyet dönemi şairlerindendir Gazetelerde çeviriler yaparak çalıştı Bir basımevi kurdu ve bu çatı altında Yuvarlak Masa Yayınları'nı kurarak kitap yayımlamaya başladı

HAYATI
AİLE, EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAYATI

Başlıca adı Halit Özdemir Arun ’dur Ankara doğumlu şairimizin babası Mehmet Asaf ’tır Babasının ölüm ettiği sene Galatasaray Lisesinde eğitime başlar 1941 yılında 11 sınıftayken bir sınava girerek Kabataş Erkek Lisesi'nde eğitimine devam eder ve bir yıl sonra mezun olur Mezun olduktan sonra hukuk ve iktisat fakültelerinde 3 yıl eğitim alır sonradan 1 yılda gazetecilik eğitimi alır Bu zaman kapsamında Tanin ve Süre gazetelerinde çalışır ve çeviriler yaparİlk yazıları Serveti Fünun ve Uyanış dergilerinde çıkar 1951 yılında yayıncılık hayatına atılır, Sanat Basımevi'ni kurar Kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları ile yayınlamaya başlar Özdemir Asaf ,28 Ocak 1981'de hayata veda eder Özdemir Asaf'ın birincil eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkili adında üç oğlu vardır

Kızı Seda okulda yaşadığı bir anısında:

‘ ’İlkokul yıllarında iken hocamızın şiir bilenler parmak kaldırsınlar demesine karşılık bende dâhil üç veya dört kişi parmak kaldırmıştık Cümbür Cemaat sırayla tahtaya çıkarak şiirlerini okudu Bunlar arasında anne veya öğretmenlerle alakalı şiirler varken sıra bana geldiğinde içimdeki keyifle kendimi tahtaya attım ve okumaya başladığım şiir karşısında herkes bir sessizlik içinde bana baktı

Şiir ise;

Ölebilirim genç yaşımda,

En güzel şiirlerimi söylemeden götürebilirim

Şu Anda kavak yelleri esiyorken başımda,

Sevgilim,

Seni bir akşamüstü düşündürebilirim…

Okuduğum şiirin arkasından oluşan sessizliği öğretmenimin bu şiiri nerden ezberledin ve kimin şiiri demesiyle bozuldu Bense şiirin babamın olduğu söyledim ve öğretmenimin bana babamın yarın okula gelsin demesinden sonradan yerime oturdum

Babamın Özdemir Asaf olduğu öğrenmem için birincil kitabının basılması gerektiği anlayamamıştım ’ ’ der

YAZINSAL YAŞAMSAL

İkilik ve dörtlükler halinde şiirler yazmıştır Konuları aralarında başlıca insan ilişkilerini işlemiştir Duygu ve hafıza yanında şiirlerinde alay ve taşlamada görülebilir Fazla kullandığı sevgi, ayrılık, vefat temaları son dönemde yerini gitgide artarak kaçış ve rahatsızlık duygusuna dönüşmüştür Yuvarlağın köşeleri kitabında şiirin ve yazarın işlevi konusundaki görüşlerini dile getirir Batı şiiri ve geleneksel Türk şiirinden yararlanıp verdiği sentez sanatı zenginleştirip geliştirmiştir *

Üst Alt