Son Konu

Piyasalarda Durgunluk Endişesi Sürer mi? Petrol ve Dolar Yeniden Yükselişe Döndü: Borsada Tepki Gelir mi?

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier


Dün piyasalarda günün ikinci yarısında sakinlik kaygıları ağır basınca dünya, dolara yöneldi. Altın ve petrol fiyatlamalarında panik görülürken, borsalarda da satışlar hakim oldu. 

Bugün bir ölçü toparlanma görülen piyasalarda doların hakimiyeti sürüyor. Senaryoların ise sertleştiği ve berbata hazırlanmaya güzelce alıştığı piyasalarda ABD ve AB öncülüğünde bir sakinlik beklentisi ile bugün PMI ve Fed tutanakları, cuma günü de istihdam dataları yakından izlenecek.


BIST 100 endeksi güne yüzde 0,75 oranında 17,86 puan yükselişle 2.389,11 puandan başladı.




Dün, gün genelinde satıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi bilhassa global piyasalarda yaşanan sakinlik fiyatlaması ile gün sonunda sertleşen hareketlerle günü yüzde 1,44 oranında düşüşle 2.371,25 puandan tamamladı.

Uzmanlar, data gündeminin sakin olduğunu belirirken, yurt dışında gerçek daldan gelecek sipariş ve beklenti bilgilerine dikkat çekiyor. 

Teknik olarak aşağı taraflı güncellenen düzeylerde 2.300 düzeyi takviye, 2.390 düzeyi de direnç olarak görülüyor. Vadeli süreçlerde BIST30 endeksi güne yüzde 0,73 oranında yükselişle 2.706,50 puandan başlarken, BİST 100 endeksinde reaksiyon alımlarının hakim olması beklentisi öne çıkıyor.

ABD'de güçlenen resesyon tasaları ile dün datalar ışığında başlayan sert fiyatlamalarda enflasyon ve faizlerde artış öngörüldü.



Wall Street açılışında dün çöküşe geçen petrol fiyatları ile güç maliyetlerinde öngörülen azalış ve tahvil getirilerinde düşüşün şirket değerlemelerine olumlu tesir edeceği beklentisi kayıpları azalttı. S&P 500 endeksi dün günü yüzde 0,16 ve Nasdaq yüzde 1,75 oranında bedel yararıyla tamamlarken, Dow Jones endeksinde yüzde 0,42 oranında paha kaybı görüldü. Bugün ise vadeli süreçler yeni güne hudutlu düşüşle başladı.

Avrupa'da da artan resesyon korkusu ve güç sorunları risk iştahını olumsuz etkilerken, dün İngiltere siyasetinde hareketli saatler yaşandı. Sıhhat Bakanı Javid ve Maliye Bakanı Sunak, arka arda istifa ederken, belirsizlikler fiyatlamalarda oynaklığı artırdı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,91, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 2,86, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,68 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,99 oranında düşüşle günü tamamlarken, bugün vadelilerde yüzde 1'in zerinde yükseliş görüldü. 

Asya'da da ABD-Çin tarifelerindeki gündeme karşın borsalarda satış sürüyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi gün sonuna gerçek yüzde 1,17, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,23, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,78 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,65 oranında bedel kaybıyla süreç gördü.

Dolar/TL'de dün yüzde 1'in üzerinde yükseliş ile dolar endeksindeki düzeylerle doların dünya çapında pahalandığı görüldü.



Dün, günü bankalararası piyasada 17,0012'den tamamlayan dolar/TL kuru bugün piyasa açılışında yüzde 1'e yakın yükselişle 17,12 düzeyinden karşılık buldu. Pariteye paralel gerileme ile euro/TL'de ise dün düşüş görülürken, bugün 17,61 düzeylerinde yüzde1'e yakın paha çıkarı izleniyor. 

Dolara olan talep ile dolar endeksinin 106,8'le Ekim 2002'den bu yana doruğa çıkması bu kaygıların sürexeği ve talebin de desteklenceği öngörülüyor. Dolar endeksi son 20 yılın tepe düzeyine ulaşırken, euro/dolar paritesi 1,0235 düzeyi ile Aralık 2002 sonrası en düşük düzeyini gördü. Uzmanlar Fed'in yüksek faiz artırımlarına devam etmesi halinde euroda zayıflamanın sürmesini ve en makûs senaryoda 80'lerdeki üzere bir stagflasyon ile 2023 sonuna kadar paritenin 0,85 düzeyine gerileyebileceğini vurguladı.

Sterlin/dolar paritesi de 1,1898'le 26 Mart 2020'den bu yana en düşük düzeye gerilerken, tahvil piyasalarında da satış yüklü bir seyir izlendi.

ABD tahvil piyasalarında ise alış yüklü bir seyir görülürken, swap piyasalarındaki fiyatlamalarda ise 6 ila 18 ay içinde resesyona beklentisi fiyatlaması sürüyor. 

Japonya 10 yıllık tahvil faizi Merkez Bankası BoJ'un getiri eğrisi denetiminde düşünce yaşayabileceği kaygısını beslerken, yüzde 0,243 düzeyine yükseldi.

Emtia fiyatları dünya genelinde ekonomik aktivitenin sakinleşeceğine yönelik kaygılarla dün sert satıcılı bir seyir izledi.



Altın, resesyon kaygılarındaki panik fiyatlaması ile inançlı liman algısını dolara devrederken, son 6 ayın en düşük düzeyine yaklaştı. Merkez bankaları tarafında enflasyonla uğraşta yaşanan sıkılaşmanın resesyon ve stagflasyon tasalarına yol açması ile ons altın dün sert düşüşle 1.807 dolardan 1.764 dolara geriledi. 

ABD iktisadında görünümün bozulduğuna dair sinyaller ile tahvil yatırımcıları Fed’in gelecek yıllarda projeksiyonlarını değişmesinde telaş ediyor. 

Haftanın gündeminde kıymetli bir yeri olan bugün yayımlanacak Fed toplantı tutanakları sıkılaşma siyaseti ve ay sonundaki faiz kararına ait fikir vermesi bekleniyor. Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam ve işsizlik dataları de yakından izlenecek. 

Bugün ons altın 1.769 düzeylerinden süreç görürken, gram altın ise yurt içinde dolardan güç bularak 977 liradan süreç görüyor.

Petrol fiyatları dünkü sert düşüşe reaksiyon vermeye çalışıyor



Özellikle emtia tarafında dün görülen fiyatlamalar sakinlik mu enflasyon mu ikilemini ateşledi. Brent petrol varili yüzde 9,6 oranında 10 dolardan fazla düşerek 101,9 dolara indi. 

Avrupa Birliği ve ABD ekonomilerinde resesyon öngörüsü, global iktisatta büyümenin önemli formda yavaşlayacağı ile petrole talebin azalacağı telaşlarıyla dün keskin düşen petrol fiyatları bugün toparlanmaya çalışıyor.

Dün 9-10 dolar düşüş yaşayan Brent petrolü bu sabah 105,85 dolar/varil düzeyine kadar toparlandı, düne nazaran yüzde 2'nin üzerinde yükselişle 105,24 dolar/varil düzeyinde bulunuyor.

Batı Teksas petrolü de 99,54 dolar/varil düzeylerinden 102,14 dolara kadar bir toparlanma denedi, lakin şu sıralarda düne nazaran 0,55 dolar artışla 100,05 dolar düzeyinde.

Norveç hükümetinin petrol ve gaz bölümündeki greve müdahale ederek grevi durdurması, emekçilerin en kısa vakitte işbaşı yapacaklarının açıklanması da petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.

Analistler, 'Kısa durumlarda birtakım kapatmaların olduğu, sert düşüşe reaksiyon için alımlar geldiği açık. Global petrol arz sıkışıklığına yönelik datalar de ortada. Dün yaşanan düşüşün çoka kaçtığı değerlendirmesi yapılıyor' tabirlerini kullanıyorlar. 

Norveç'te petrol emekçileri grevi ise hükümet müdahalesiyle sona erdi. Temmuz vadeli doğal gaz kontratları ise 165 euro düzeyinde yüksek seyretmeye devam ediyor.
 
Üst Alt