-
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?
-Görülme sıklığı dünyada % 7-10 olarak belirtilmektedir.Bazı çalışmalara göre ülkemizde PKOS sıklığı % 20’lere kadar ulaşmaktadır.
-PKOS’un temel olarak 3 etkisi olmaktadır:
1)Kozmetik :Akne(sivilce) , vücutta tüylenme artışı ( özellikle yüz , göğüs ve karında )
2)Üreme sistemi :Adetlerin düzensiz olması veya hiç adet görülememesi , kısırlık , rahim kanseri riskinde artış
3)Metabolik :Kan basıncı , kolesterol ve şeker metabolizmasındaki değişikliklere bağlı olarak kalp hastalığına , damar sertliğine ve diyabete yatkınlık
-
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
-Kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir.Yumurtalıkların insulin hormonuna yanıtında azalma ve genetik nedenler günümüzde en çok bilinen nedenlerdir.
-Tanı kriterleri:
1)Düzensiz adet görme veya hiç adet görememe
2)Hiperandrojenizm(erkeklik hormonu kan seviyesinin fazla olması veya kan seviyesi normal olmasına rağmen vücutta bu hormona aşırı yanıt olarak akne , tüylenme , erkek tipi saç dökülmesi ve kilo almada artış)
3)Hormon seviyelerini değiştirebilecek başka bir durum olmaması (gebelik,tiroid,yüksek prolaktin,menapoz vb...)
-
Ultrasonografide yumurtalıklarda klasik “polikistik yumurtalık” görünümünün olması kesin tanı için şart değildir.PKOS’lu kadınların % 25’inde yumurtalıklar normal görülebilmektedir.
-
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDEN OLUR?
-PKOS’taki anahtar etken “ insulin direnci “dir . İnsulin , pankreastan salgılanan şeker ve yağ metabolizmasını düzenleyen temel hormondur . Kısaca insulin hücrelere kandan şeker ve yağı içlerine alma komutunu verir . İnsuline karşı hücrelerde direnç olunca vücut bu dirence yanıt olarak daha fazla insulin üretir.Kandaki bu yüksek insulin seviyesi yumurtalıkları olumsuz etkilemekte ve adet düzenini bozmaktadır.Normal olarak çalışamayan yumurtalıkların sonucu olarak vücutta erkeklik hormonu üretimine kayma olmakta bu durum da akne , tüylenme artışı , saç dökülmesi ve kilo artışına neden olmaktadır.
-
POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİSİ NEDİR?
-
Yaşam tarzı değişiklikleri :
2)Spor : Hafta içinde en az 2 günde bir 30 dakika süreli hızlı yürüyüş , aerobik vb. spor yapmak...