Son Konu

Probiyotikler Depresyona Karşı Kullanılabilir

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Hepimizin bildiği üzere depresyon, her yıl dünya çapında milyonlarca insanı etkilemesiyle çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olarak gösteriliyor. Bu nedenle de depresyona deva bulmaya ve tedavileri geliştirmeye yönelik yeni araştırmalar bilim insanları tarafından daima yapılıyor. Örneğin geçtiğimiz haftalarda depresyon ve tasaya tahlil arayanlara toplumsal medyaya orta vermenin uzmanlar tarafından önerildiğini sizlerle paylaşmıştık.

Şimdi ise İsviçre’de bulunan bilim insanları, tüketildiklerinde sıhhat üzerinde olumlu tesir yaptıkları düşünülen mikroorganizmalar olan probiyotiklerin depresyona karşı gayrette değerli bir rol oynayabileceğini açıkladı. Uzmanlara nazaran sıhhat konusunda değerli bir rol oynayan bağırsak florası (bağırsakta bulunan mikroorganizmalar), depresyonu etkileyebilir.

Probiyotiklerin belirtileri azalttığı gözlemlendi


0c01357254942076bb5b8cac4a778dc9557154cd.jpeg

Daha evvelki araştırmalar, depresyonu olan hastalarda sindirim ve bağırsak problemlerinin daha yaygın olduğunu ortaya koymuştu. Bu şahısların bağırsak florası farelere implante edildiğinde de farelerde depresif davranışın tesirinin arttığı gözlemlenmişti. Bu nedenle araştırmacılar, bağırsaklardaki bakteri topluluğunun bileşiminin depresif belirtilerde kıymetli olduğunu düşünmeye başladı.

Basel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geçtiğimiz haftalarda yayımlanan bu araştırma, probiyotiklerin depresyon tedavisine dayanak olabileceğini ortaya koydu. Yapılan çalışmada, 31 gün boyunca antidepresana ek olarak 21 hastaya probiyotik, 26 hastaya ise plasebo ilaç verildi. Bulgular incelendiğinde antidepresan kullananların genelinin depresyon belirtilerinin azaldığı; fakat probiyotik kümesinde bunun daha da ileri seviyede olduğu göze çarptı.

Ek olarak bağırsak florasında süreksiz bir değişiklik gözlemlendiği de aktarıldı. Buna nazaran probiyotik kümede, belirtilerin azalmasının yanı sıra laktik asit bakterilerinde artış yaşandı. Sıhhate olumlu tesirleri bulunan bu bakterilerin düzeyinde tedaviden sonraki dört haftada azalma görüldü. Araştırmanın muharrirleri da bununla ilgili “Bu, dört haftalık tedavinin yeterli olmayabileceğini ve bağırsak florasının yeni bileşiminin stabilize olmasının daha uzun sürebileceğini ortaya koyuyor” sözlerini kullandı.

Kısacası araştırma, probiyotiklerin depresyon tedavisinde ehemmiyet arz edebileceğini ortaya koydu. Lakin uzmanlar, her ne kadar faydalı olsalar da probiyotiklerin tek başına depresyona tahlil olmayacağını kelamlarına ekliyor.


 
Üst Alt