Son Konu

Prof. Dr. Doğan Yaşar: '2023 Yılına Kadar Türkiye'de Yıkıcı Hortumlar Görebiliriz'

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-a997eec7e91f6bbad4c6e60c387660ca410a0b22.jpg


İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Çeşme ilçesinde yaşanan hortum felaketine global ısınmanın neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "2023 yılına kadar ülkede hortum görebiliriz. 2023 yılından sonra ise dünya soğuma sürecine gireceği için yıkıcı hortumlar yaşanmayabilir” dedi.






İzmir'de, geçen 11 Şubat Perşembe günü saat 21.30 sıralarında gök gürültülü sağanak yağış ile başlayan fırtına kentte ziyana neden oldu. Çeşme ilçesinde ise, hortum felaketi yaşandı.

İlçenin turizm merkezi Alaçatı'ya saat 21.30 sıralarında ulaşan hortum, yarım saatte Alaçatı Port'ta büyük hasar meydana getirdi. Tekneler battı, arabalar devrildi, konutların çatıları ve eşyalar uçtu, bir inşaatın kule vinci emekçilerin kaldığı barakaların üzerine devrildi. Yaralanan 9'u personel 18 kişi, hastanelere kaldırılarak tedavi edildi. Hortumun akabinde gruplar, ziyan tespit çalışması ile durum değerlendirmesi yaptı; bir kısım yazlıkçının İzmir merkezdeki konutlarına döndüğü saptandı.


“Türkiye'de bilinenin tersine hortum oluyor, yabancı değiliz"



Türkiye’de çok sık görülmediği için fazla bilinmeyen hortumlarla ilgili Demirören Haber Ajansı’na (DHA) DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar bilgi verdi:

“Türkiye'de bilinenin bilakis hortum oluyor, yabancı değiliz. Lakin geçtiğimiz günlerde Çeşme Alaçatı'da meydana geldiği üzere ‘yıkıcı hortumlara’ pek alışkın değiliz. Türkiye'de küçük hortumlar olur. Alaçatı'da bu durum, yıkıcı bir tabiat felaketine dönüştü. Zira dünyada bin yılın en sıcak periyotları yaşanıyor.1960 yılından sonra en şiddetli global ısınmayı yaşıyoruz. Artık ‘pik’ yaptığı süreçteyiz. Bundan ötürü ekstrem hava olaylarını sık göreceğiz. Daha fazla hortum, kasırga, yağmur, sel felaketi üzere tabiat olayları gerçekleşecektir.”

Türkiye’yi şaşırtan hortumun ana nedeninin global ısınma olduğunun altını çizen Prof.Dr. Yaşar, “Deniz suyu çok ısınıyor. Üstten ise soğuk bir atmosfer tesir ediyor. Bir anda yaşanan karşılıklı etkileşimin sonunda sert bir hortum olayı gerçekleşti. Bundan ötürü Alaçatı'da 2 tonluk otomobilleri kaldırıp, yere vuran bir hortuma tanıklık ettik. Daha evvel ekseriyetle denizlerde oluştuğu için dikkat etmedik. Birinci kere Ege kıyılarında bu oranda bir tabiat olayını yaşadık” dedi.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, önümüzdeki 2 yıl boyunca ülkenin değişik yerlerinde yıkıcı hortumlar görebileceğimizi söyledi. 2023 yılından sonra ise dünyanın farklı bir soğuma periyoduna girebileceğini savunan Prof.Dr. Yaşar, “Soğuma devirlerinde de hortum olabilir. Hortumun asıl çoğaldığı ve yıkıcı tesirler gösterdiği vakitler global ısınmanın olduğu devirlerdir. Bana nazaran 2023’ten sonra hortumların yıkıcı tesirleri olmayacak” diye konuştu.
 
Üst Alt