Son Konu

Psikolog Mesleği ve Özellikleri

nicebayan

Yeni Üye
Tepkime
2
Web
nicebayan.com
Credits
-1
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Psikolog Mesleği ve Özellikleri hakkında data

İnsan ve hayvan davranışlarının inşa ve süreçlerini, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak inceleyen, tutum bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde yer alan kişidir

GÖREVLER

İnsanlarda görülen normal ve olağan dışı davranışları; düşünme, öğrenme, duygu ve coşku gibi insanın psikolojik süreçlerini inceler,

İnsan ve hayvan davranışlarının fizyolojik nedenleri konusunda araştırmalar yapar,

İleri derecede davranış bozukluklarının tanı ve tedavisine karşın çalışmalarda (psikoterapi) bulunur Hafif harmoni sorunlarının çözümlenmesine yönelik danışmanlık yapar,

çoğunlukla psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar Çözüm yollarını araştırır,

Bireylerin mesleki uyumlarının, kişiler arası irtibat becerilerinin geliştirilmesine çalışır

KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER

Dağıtılmış tipte zeka, yetenek, karakter testleri, ilgi envanterleri, davranış ölçekleri, mülâkat, tescil tutanakları ve formlar, istatistik bilimi tabloları ve anketler

PSİKOLOG MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Psikolog almak isteyenlerin;

Üstteki düzeyde genel ve sözel yeteneğe,

Aritmetik zihin yürütebilme,

Mantıksal bağlantıları kurabilme,

Soyut düşünebilme ve düşünceleri laf ve yazı ile açıklama edebilme yeteneğine sahip,

Başkalarının duygularını anlayabilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen,

Sürekli, sabırlı, ,

İşbirliğine açık

kimseler olmaları gerekir

PSİKOLOG ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Psikologlar büro, hastane, mektep gibi kapalı ortamlarda çalışırlar Çalışırken ilk kez danışanla (hasta, sorunlu kimseler, öğrenci, işçi, işveren vb) ve bu kimselerin yakınlarıyla iletişimde bulunurlar İletişimde bulundukları öteki meslek elemanları çalıştıkları kuruma kadar değişir

PSİKOLOG ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULMA OLANAKLARI

Keza, “Psikoloji Bölümü bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Ulusal Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan açılacak pedagojik Formasyon programını galibiyet ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Psikoloji Öğretmeni olabilirler

Psikologlar; hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde çalışabilirler Psikoloji Bölümünü bitirenlerden “Ortaöğretim Bölge Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya “Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar öğretmenlik yapabilirler

öğretmenliği yapabilirler

PSİKOLOG IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; değişik üniversitelere emrindeki edebiyat, fenedebiyat fakülteleri ve benzeri fakültelerin “Psikoloji bölümlerinde verilmektedir

PSİKOLOG IŞ EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI

İlgili bölüme lise ve dengi mektep mezunlarının katılabildiği, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) “Eşit Yük (EA2) puanı ile öğrenci alınmaktadır

PSİKOLOG EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi 4 yıldır

Eğitim boyunca; İstatistiğe Giriş, Modern Psikoloji Akımları, Ruh Sağlığına Giriş, Eğitim Psikolojisi, Motivasyon ve Heyecan, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikolojiye Antre, Ruh Sağlığı, Akıl ve Dikkat, Öğrenme Psikolojisi, Araştırma Usul ve Teknikleri ve Psikosomatik Hastalıklar gibi dersler verilmektedir

PSİKOLOG MESLEKTE İLERLEME

Psikologlar, eğitimlerine devam ederek akademik kariyer edinmeye yönelebilirler,

Psikologlar, lisansüstü eğitim yaparak klinik ya da denek danışmanlık, eğitimsel, endüstriyel psikoloji vbalanlardan birinde uzmanlaşabilirler,

Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler

PSİKOLOG AYNI MESLEKLER:

Psikiyatristlik (ruh tıp doktorluğu), psikolojik danışmanlık

PSİKOLOG BURS, KREDİ VE AIDAT DURUMU

Öğrenciler eğitimleri boyunca değişik kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan kullanma olanaklarına sahiptirler

Psikologlar, işe ilk başladıklarında millet sektörüne ait kurum ve kuruluşlarda 8dereceden göreve başlarlar ve sağlık hizmetleri sınıfından ücret alırlar Tecrübeleri, uzmanlık alanları, işteki pozisyonları ve işletmelerin yapısına göre bu ücrette çoğaltma olabilmektedir

DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

İlgili Eğitim Kurumları,

Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,

Bünyesinde Iş Danışma Merkezi Yer Alan Türkiye Meslek Kurumu İl Müdürlükleri *

Üst Alt