Son Konu

Ramazan ayına özel beslenme önerileri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
117585.jpg
117585.jpg
Memleketimizde bu yıl ortalama oruç tutma müddeti 16 saat olarak belirtiliyor. 16 saat açlık için epey uzun bir vade ve herkesin aklında doğal olarak ''ne tarafsak tok fiyat?'' sorusu var. Tüm sorulara yanıt, Ramazan ayına kişisel beslenme tavsiyelerine bakalım:

1- Sahursuz Oruç Tutmayın! : Sahurda hiç birşey yemeden , yalnızca su içerek oruç tutmak yanlıştır. Sahur menünüz besleyici olmanın yanı sıra tok tutucu olmalıdır. Kahvaltı tertibinde bir öğün yaparak sonraki gün orucuna hazırlık yapabilirsiniz.

2- Istikrarlı Beslenin! : Sahurda yahut iftarda tek çeşit beslenmekten kaçının. Örneğin İftarda yalnızca bir tabak dolusu makarna yemek bölgesine; çorba, etli zerzevat / baklagil yemeği, yoğurt/ayran/cacık, pilav/makarna ve şekersiz komposto ile oluşturduğunuz bir menü daha besleyici olacaktır. Sahurda bir su bardağı süt, bir adet yumurta, iki adet küçük hurma, iki dilim tambuğday ekmeği, mevsim zerzevatları ve yeşillikler ile bir menü oluşturabilirsiniz. Değerli olan tüm besin öbeklerinden ehil ve istikrarlı olacak halde beslenme aksiyonunu sürdürmektir.

3- Günlük En Az 12 Bardak Su! : Oruçlu geçen bir günün ahir su gereksinimi enyüksek seviyeye çıkıyor. Münasebetiyle bu muhtaçlığı en az 12 bardak su ile (yaklaşık 2.5lt) karşılamak şart! İftardan sahura kadar 12 – 15 su bardağı kadar suyu kesinlikle tüketin!

4- İftar ve Sahurdan Sonra Hareketli Olun! : Öğünlerinizi tükettikten 1 saat sonra hafif tempolu kısa yürüyüşlerinizi kesinlikle yapın. Mutlaka hareketsiz kalmayın!

5- Hafif Bir Ara Öğün Ekleyin! : İftardan 2 saat sonra bir kaç adet ceviz yahut badem, 1 çay bardağı kadar süt ve1 porsiyon meyveden oluşan küçük bir ara öğün istikrarlı beslenmenize yardımcı olacaktır.

5- Tuz ve Şekerden Kaçının! : Öğünlerinize tuz ek etmeyin ve tuz içeren besinlerden bu periyotta kaçının. Salamura, turşu ve konserve besinlerden uzak durun. Birebir vakitte şeker, tatlılar ve şekerli eserlerden uzak durmanız iştah denetimi sağlamanıza yardımcı olacaktır.

6- Ramazanda Kilo Denetiminizi Sağlayın! : ''Ben her ramazanda en az 5 kilo alırım'' yahut '' oruç devrinde en az 3 kilo verenlerdenim'' diyorsanız bu ramazanda beslenmeye dair yanlışlarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sıhhatsiz kilo kayıpları kilo almak kadar dikkate bedeldir.

7- Kızartmalar ve Yağlı Besinlerden Kaçının! : Yalnızca ramazan ayında değil, hayatınızın her periyodunda uzak durmanız gereken bu öbeğe dikkat edin.

Sağlıklı günler dilerim...

 
Üst Alt