Son Konu

Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı? Ramazan da kalp hastaları nasıl beslenmeli?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
oruc_tutmanin_kalbe_faydalari_nedir_ramazan_ayinda_kalp_hastalari_ne_yapmali_1557493002_2219.png

Kalp hastaları Ramazan'da oruç tutma konusunda uzmanlarına müracaatında yarar var. Bilhassa yakın vakitte operasyon geçirmiş ya da rutin ilaç kullananların tutmaması gerektiğinin altı çizilir. Lakin hafif seviyede kalp hastası olanların ise bu süreçteki beslenmesi epey değerlidir. Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı? Ramazan da kalp hastaları nasıl beslenmeli?

Oruç tutmak bedene epeyce yararlı bir ibadettir. Lakin kimi hastalar için bu durum tehlikeye yol açar. Bunlardan biri de kalp hastalarıdır. Yakın vakitte kalp krizi geçirmiş, bypass ameliyatı olmuş, stent takılmış ya da kalp yetersizliği yüksek seviyede olanların rutin denetimleri için öncelikle tabiplerine müracaatı gerekir. Bu konuda  Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Bilal Boztosun, merak edilenleri bir bir anlattı:


  •  Bu aydan yaklaşık 3 ay evvel kalp operasyonu geçirmiş bireyler
     
  • Yakın vakitte panik atak, kırık kalp sendromu ve kalp ritim bozukluğu ortaya çıkmış bireylerin
     
  • Önemli boyutlarda böbrek yetmezliği, insülin dengesizliği ve kalp hastası olanlar
     
  • Tertipli tansiyon düşürücü kullananların yanı sıra sistemli ilaç tüketenlerin
     
  • Birdenbire göğüs ağrısı, nefes daralması, çarpıntı, baş dönmesi ve göz kararması yaşayanların oruç tutmadan evvel uzmanlarına müracaatında yarar var. 


RAMAZAN AYINDA KALP HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

- Kalp hastası olan kişinin Ramazan ayında orucu açarken iftar sofrasından tam doymadan kalkması gerekir. Ayrıyeten süratli yemek yemeden kaçınmalıdır. 

- İftar sonrası her yarım saatte bir sahur vaktine kadar su tüketilmelidir. Birebir vakitte iftar sofralarında yağlı ve karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalıdır. Tatlı olarak da şerbetli tatlılar yerine dondurma tüketilmelidir.

- Sahura kalkılmalı ve hafif yiyecekler tüketilmelidir. Kahvaltıda tüketilen yiyeceklerin çoğunlukta olduğu bir sofra olmalı, tuzlu peynir, sucuk ve kızartma üzere besinlerden uzak durulmalıdır.

- Oruç müddetinde gün içerisinde kesinlikle bir iki saat uyunmalıdır. Sık sık oksijen alınmalıdır. Yorucu işlerden uzak durulmalıdır. 

- İftar sonrası sigara, kahve ve çay tüketilmemelidir. En azından çay ve kahve için en az bir saat geçmesi beklenmelidir.



ORUCUN KALBE OLAN İNANILMAZ FAYDASI!

Kalple ilgili ABD'de yapılan bir araştırmada oruç tutan şahısların tutmayanlara nazaran damarlarının daha az sert olduğu tespit edilmiştir. Ayrıyeten bu ayda kandaki şeker oranı azaldığından damar tıkanıklığını önler. Kalp hastalarının en büyük riskleri damar sertliği, damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması ve makûs kolesteroldür. Araştırma sonucunda kalbi çevreleyen koroner arter damarların bu ayda nizamlı beslenmeye ve az yemeğe bağlı tıkanmanın yaşanmamasına bağlı risk durumunun azaldığı gözlemlenmiştir. Koroner arter damarlar sıhhatsiz beslenme ile tıkanır. Daha sonra kalp krizi gibisi belirtiler gösterir. Buda vakitle kalp kaslarının zayıflamasına neden olur. Fakat uzmanlar Ramazan ayında iki öğüne düşürülmesi ve daha istikrarlı beslenmeden ötürü bu durumun yaşanma mümkünlüğünün azaldığını vurguluyor.

 
Üst Alt