Son Konu

Sabiha Gökçen'de pist dışına çıkan Pegasus pilotuyla kulenin konuşma kaydı ortaya çıktı

elektronikci

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sabiha%2DGokcen%2Dde%2Dpist%2Ddisina%2Dcikan%2DPegaus%2Dpilotuyla%2Dve%2Dkulenin%2Dkonusma%2Dkaydi%2Dortaya%2Dcikti%2D230158%2Ejpg

Sabiha Gökçen Havalimanı'na inişte pist dışına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sharjah kentinden gelen Pegasus havayolları şirketine ilişkin Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pilotu ile kule ortasındaki konuşmalar da ortaya çıktı. Pist dışına çıktığı sırada kule ile görüşen pilot, "İnişte pistten toprağa çıktık, şu an uygun gözüküyoruz" anonsu yaptı. 

Sharjah-İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda saat 09.08'de inişte pist dışına çıktı. Pist dışına çıkan uçağın pilotu ile kule ortasındaki o anlar an be an konuşmalara da yansıdı.

Bilhassa ses kayıtlarına pilot ile kule vazifelisi ortasındaki diyalog da iki tarafın da sakinliğini koruyarak olaya müdahale etmeleri dikkat çekti. Pilotun pist dışına çıkar çıkmaz hava trafik denetim merkezine anında durumu bildirirken, kontrolör de havada ve yerdeki uçakların iniş ve kalkışını koordine etmek için uğraş verdiği kayıtlarda duyuldu.

Kule vazifelisi pist dışına çıkan uçakla ilgili havadaki uçakları da tıp atmaları konusunda ve inişteki uçaklara da pas geçmeleri gerektiği de bilgisini paylaşması da diyaloglara yansıdı.

Pilot ile kule ortasındaki konuşma şöyle: 

Pilot: İnişte pistten toprağa çıktık...

Kule: Bilgilendirdim geliyorlar...

Kule: İtfaiye geliyor mu, sıhhat gönderiyoruz. Bir talebiniz var mı ek olarak?

Pilot: Negatif efendim, şu an uygun gözüküyoruz...

Kule: Anladım efendim bütün ilgi sizin üzerinizde şu anda bir şey olduğunda haber verin dinlemedeyiz. İtfaiye çıkıyor...

Pilot: Teşekkürler...

Kuleden öteki pilotlara Süratli taksiye başlayın...

Kule: Pas geçin 

Kule: Muhtemelen park yerine geri döneceksiniz bir trafik pistten çıktı, yeni park yeri için arayacağım...

Havadaki bir uçağın pilotu: Pistin kapalılığı ne kadar sürecek

Kule: Efendim bir uçağımız pistten çıktı, artık ona müdahale ediyoruz. Görünen biraz var üzere. En az yarım saat öngörüyorum lakin haber vereceğiz yaklaşma tarafından...

Kule: Kalkışta bekleyenler müdahale bir netliğe kavuşsun bilgi vereceğim...

Yerdeki öbür bir uçağın pilotu: Park yerine geri dönüyoruz

Kule: Kalkışta bekleyen tüm uçakların dikkatine kalkış iniş mümkün olmayacak...

Üst Alt