Son Konu

Sağlıklı ve Aktif Bir İnsan Olmak İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yaşam boyu sağlıklı ve aktif kalmak çok önemlidir. Aktif bir insan olmak, sağlıklı bir ömür sürmenize yardımcı olurken aynı zamanda genel refah seviyenizin belirgin bir şekilde artmasını sağlayacaktır. Genel bir kural olarak, bir davranışın alışkanlık haline gelmesi yaklaşık iki ay sürer. Sağlıklı ve aktif bir insan olmak için hayatınızda bazı değişiklikler yapmayı planlayın ve bunu doğal rutininiz haline gelene kadar birkaç ay boyunca uygulayın. İşte, sağlıklı ve aktif bir insan olmak için yapmanız gerekenler:

1. Egzersizi Hayatınızın Bir Parçası Yapın
Egzersiz yapmak genel olarak, çoğu insanın kaçındığı bir aktivitedir. Bu nedenle egzersizi hayatınızın bir parçası yapmak için, öncelikle kendinizi motive etmelisiniz. Bu sizin her durumda egzersiz yapmaya odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Egzersiz sadece kilonuzu kontrol etmekle kalmaz, vücudunuzun bağışıklık sistemini geliştirerek hastalıklarla mücadele etmenize yardımcı olur. Egzersiz yapmak, aynı zamanda enerjinizi artırarak ruh halinizi de iyileştirir. Ayrıca, egzersiz yapmak kaliteli bir şekilde uyumanızı sağlayacaktır. Bu yüzden, haftada beş gün 30 dakika kadar egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.


2. Kendinize Bir Hobi Edinin
Bazı insanlar haftada birkaç kez spor salonuna gitmenin veya egzersiz yapmanın sağlıklı ve aktif kalmak için yeterli olduğunu düşünebiliyor. Ancak, sağlıklı bir birey olmak için hobi edinmek de oldukça yararlı yollardan biridir. Örneğin; rutin bir şekilde koşmak, yürümek, yüzmek formda kalmanıza ve aktif bir insan olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, sevdiğiniz başka bir alanda da kendinizi geliştirebilir, boş vakitlerinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Mesela; hoşunuza giden bir enstrümanı çalmayı öğrenmek, dans ya da satranç gibi farklı alanlarda dersler almak sosyal bir insan olmanıza yardımcı olabilir. Bu da özellikle zihin sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Spor veya farklı aktiviteler için arkadaşlarınız ile bir araya gelmek, bu faaliyetleri daha keyifli hale getirecektir.

3. Gerçekçi Hedefler Belirleyin
Günlük yaşamınızı planlamak ve planlarınız doğrultusunda gerçekçi hedefler belirlemek motive olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, hedefleriniz ulaşılabilir olduğunda bu hedefleri gerçekleştirmek özgüveninizin artmasına katkı sağlar. Başarı hissi, zihin sağlığınızı iyileştirmenin yanı sıra dışa dönük ve aktif bir insan olmanızı sağlar. Diğer yandan, sürdürülebilir küçük hedefler ile büyük hedeflerinize ulaşmaya çalışmanız hayal kırıklığı yaşamanızı engeller ve cesaretinizin kırılmasını önler.

4. Açık Havada Daha Fazla Vakit Geçirin
Mümkün olduğunda, güneş ışığının tadını çıkarmak için günde en az 30 dakika geçirmeyi deneyin. Çünkü, güneş ışığına maruz kalmak bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasına ve kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olan D Vitamini üretimini tetikler. Güneş ışınları, aynı zamanda vücuttaki serotonin seviyesini de arttırır. Bu da daha mutlu olmanıza ve iştahınızı düzenlemeye yardımcı olacaktır.

5. Günlük Rutininizde Küçük Değişiklikler Yapın
Günlük rutininizde küçük değişiklikler yapmak daha sağlıklı ve aktif bir insan olmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, asansör yerine merdivenleri kullanmayı ve araba kullanmak yerine yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih edin. Aracınızı, evinize ya da gideceğiniz yere uzak bir yerde park ederek, günlük attığınız adım miktarını artırın. Sabah erken saatlerde veya öğle saatlerinde uzun yürüyüşler yapın. Böylece, zihninizin ve vücudunuzun zaman içinde yenilendiğini fark edecekseniz.

6. Daha Erken Kalkın
Erken kalkmak, güne zinde başlamanıza yardımcı olur. Bu yüzden, iki hafta boyunca, alarmınızı normal sürenizden 30 dakika önce uyanacak şekilde ayarlamayı deneyin. Bu şekilde her gün yarım saat daha erken kalkmanız, sabahları koşuşturmanın neden olduğu stresi ortadan kaldırır. Ayrıca, erken kalkmak kendinizi daha sorumluluk sahibi ve güçlü hissetmenizi sağlayacaktır.


7. Paketlenmiş Yiyecek Tüketimini Sınırlayın
Önceden paketlenmiş yiyeceklerin çoğu doğal olmayan kimyasal katkı maddelerine ve koruyuculara sahiptir. Bu yiyecekler, genellikle sağlıksız doymuş veya trans yağlar içerir. Ayrıca, paketlenmiş yiyecekler genelde çok kalorili olduğu için aşırı kilo almanıza sebep olabilir. Bu yüzden, dışarı çıktığınızda evde hazırladığınız ve malzemelerini kontrol edebildiğiniz yiyecekleri tüketmeniz çoğunlukla daha faydalıdır.

8. Porsiyonlarınızın Boyutunu Küçültün
Beslenme uzmanları, insanların doyduğunu kolay fark edebilmesi açısından yiyeceklerin yavaş yavaş tüketilmesini tavsiye ediyor. Aksi takdirde alınan kalori miktarının artabileceğini vurguluyorlar. Diğer yandan, sağlıklı bir insan olmak için aşırı kilolarınızdan kurtulmak amacıyla porsiyonlarınızın boyutunu azaltmaya çalışın. Bu nedenle, günlük kalori miktarınızı 2.000 kcal olarak sınırlandırmaya çalışın. Ancak, vücut sağlığınızı korumak adına günlük kalori miktarınızı 1.200 kcal altına inmesine izin vermeyin.

9. Daha Az Et Tüketin
Etin beslenme alışkanlığınız dışına tamamen çıkarılması zorunlu olmamakla birlikte, tükettiğiniz miktarın azaltılması sağlığınız üzerinde olumlu bir etki yapacaktır. Çünkü et ürünleri çok yüksek kalori ve yağ miktarına sahiptir. Özellikle, kırmızı etler damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol ve çeşitli kalp problemlerine neden olabiliyor. Bunun yerine, Omega 3 bakımından oldukça zengin olan balık tüketimine ağırlık verebilirsiniz.

10. Bakliyat ve Kepekli Tahılları Daha Fazla Tüketin
Yulaf ezmesi ve tam buğday ekmeği sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli lif bakımından oldukça zengindir. Ayrıca, kepekli tahıllar enerjiyi artıran ve metabolizmayı hızlandıran B vitaminlerini içerir. Yer fıstığı, mercimek, fasulye ve soya fasulyesi gibi baklagiller ise lif, protein ve demir gibi birçok önemli besin içeren yiyeceklerdir.

11. Bol Miktarda Su İçin
Sağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından biri sudur. Vücudunuzu daima nemli tutmak ve olası sağlık sorunlarından kaçınmak için günde yaklaşık 6-8 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Ayrıca, suyu doğrudan tüketemiyorsanız onun yerine meyve suyu veya çeşitli bitki çaylarını tüketebilirsiniz.


Görüldüğü gibi, sağlıklı ve aktif bir insan olmak için hayatınızda bazı küçük değişiklikler yaparak bunları alışkanlık haline getirmek yeterli olabilir.
 
Üst Alt