Son Konu

Şahap Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisi'ni yazdı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para siyasetinin Liralaşma Stratejisine dayandığına dair telaffuzlarına açıklık getirmek isteyen merkez Bankası Lideri Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, yazı kaleme alarak kamuoyu ile paylaştı.

Kararlar Türkiye iktisadının yapısal sıkıntıları ile yüzleşmek temelinde alınıyor


Kavcıoğlu, kaleme aldığı yazıda, "TCMB para siyaseti kararlarını tasarlarken başta sürdürülebilir dış istikrar olmak üzere Türkiye iktisadının yapısal sıkıntıları ile yüzleşmektedir." tabirini kullandı.

Kolay ve süreksiz tahliller tercih edilmiyor

Kavcıoğlu, bankanın kolay lakin süreksiz tahliller yerine kısa ve orta vadeli zorluklarına karşın uzun periyotlu kalıcı tahlillere odaklandığını belirterek, "Bu süreç, tıpkı vakitte uzun yılların uğraşına karşın şimdi çözülememiş bir yapısal sıkıntıya meydan okumadır." sözünü kullandı.

sahap-kavcioglu_9086.jpg

Yazı, Merkezin Güncesi'nde yayınlandı

Kavcıoğlu, bankanın kurumsal blog sayfası Merkezin Güncesi'nde, "Liralaşma Stratejisi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

"Türkiye iktisat modelini uygulamaya başladı"

Yazısında, Türkiye'nin yakın vakitte yeni Türkiye iktisat modelini uygulamaya başladığını anımsatan Kavcıoğlu, bu modelin büyük ölçüde yerli sermaye ve beşeri kapasite kullanılarak geliştirildiğini, iktisadın yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla kalıcı fiyat istikrarını yakalayarak sürdürülebilir büyümesini önceliklendirdiğini kaydetti.

"Liralaşma Stratejisi tekrar modelin baş unsuru"

Kavcıoğlu, TCMB'nin uygulamaya koyduğu Liralaşma Stratejisi'nin, bu modelin baş ögelerinden biri olduğuna işaret ederek, "Liralaşma stratejisi ile hanehalkı, firma ve bankacılık kısımlarının varlık ve yükümlülüklerinde Türk Lirası cinsi kalemlerin tartısının kademeli bir formda artırılması, böylelikle finansal sistemin bütüncül olarak Türk Lirası yüklü bir yapıya kavuşması hedeflenmektedir." tabirlerini kullandı.

tcmb_9150.jpg

"Finansal sistemde temel bedel saklama aracı Türk Lirası olacak"

Para siyaseti duruşunun, sürdürülebilir fiyat istikrarını sağlama temel hedefi doğrultusunda, üretimin sürekliliği, cari istikrarın bileşenleri, kredilerin büyümesi, kompozisyonu ve kullanım hedefleri ile döviz piyasasında sağlıklı fiyat oluşumları gözetilerek belirlendiğini vurgulayan Kavcıoğlu, şu görüşleri paylaştı:

"TCMB, ekonomimizin son yirmi yıldaki emsalsiz kazanımlarını koruyup ülkemizi ekonomik gelişmişlik ve toplumsal refahta ileriye taşıyabilecek kritik bir dönemeçte para siyasetini uzun periyotlu bir perspektifle geliştirmektedir. Liralaşma; finansal sistemde temel paha saklama aracının Türk Lirası cinsinden varlıklar olmasını, tüm bilançolarda Türk Lirası yükünün kıymetli ölçüde artmasını, TCMB'nin Türk Lirası fonlamasında yüklü olarak sabit getirili Türk Lirası cinsi varlıkların teminat olarak kullanılmasını, yurt içindeki ticari süreçlerde yegâne değişim aracının Türk lirası olmasını sağlayacak süreçleri ve TCMB’nin bu makro süreci yönetmek için izlediği bütünleşik siyaset çerçevesini söz etmektedir.

Liralaşma ile hanehalkı, firma ve bankacılık kesitlerinin varlık ve yükümlülüklerinde Türk lirası cinsi kalemlerin yükünün artırılması, böylelikle finansal sistemin bütüncül olarak Türk lirası yüklü hale gelmesi mümkün olacaktır. Liralaşma ayrıyeten kontrat, fiyatlama ve ödeme süreçlerinde Türk lirasının temel alınmasını da kapsamaktadır."

"Bir dizi düzenleme yapıldı"

AA'nın haberine nazaran, TCMB'nin, fiyat istikrarı temel gayesi doğrultusunda para siyaseti kararlarını şekillendirirken tespit edilen tüm verimsizliklerin ortadan kaldırılmasını ve transfer sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasını hedeflediğini belirten Kavcıoğlu, döviz piyasalarında ekonomik temellerden uzaklaşan fiyatlama davranışlarının engellenmesi ve Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi emeliyle bir dizi düzenleme yapıldığını anımsattı.

"Türk Lirası'na olan talep artacak"

Kavcıoğlu, yapılan düzenlemelerin tamamının finansal sistemde Türk Lirasına talebin yapısal ve kalıcı olarak artırılmasına katkıda bulunacağını vurgulayarak, "Döviz kurlarında sağlanacak istikrar sonucunda fiyatlar üzerindeki kur kaynaklı direkt maliyet baskısı zayıflayacak; fiyatlamalarda yabancı paralara endekslenme tercihlerinin giderek azalmasıyla ve oluşacak itimat ortamının beklentileri olumluya dönüştürmesiyle enflasyon eğilimleri normalleşecektir." değerlendirmelerini yaptı.

"Kredilerin belirlenmiş maksatlara uygun kullanımı önemli"

Reel dala finansal sistem tarafından sağlanan kredilerin belirlenmiş maksatlara uygun kullanımı ve kaynakların dağılımının finansal istikrarı güçlendirmesinin, Türk Lirasının ekonomik transfer temellerinin sağlamlaştırılması açısından elzem görüldüğünü lisana getiren Kavcıoğlu, şöyle devam etti:

"Türk Lirası krediler sürdürülebilir bir finansman maliyetiyle ve kapsayıcı olarak ekonomimizin potansiyel büyümesini artırıcı biçimde kullandırıldığında hem mali büyümenin hem de cari istikrarın istikrarlı gelişimi sağlanacaktır. Kredi kanalının faal çalışması için kredilerin ve nakdî büyüklüklerin fiyat istikrarı ile dengeli bir formda üretimi desteklemesi gerekmektedir. Liralaşma Stratejisi kapsamında kredilerin kompozisyonu ve büyümesine ait makroihtiyati önlemler alınmaya devam edecektir. Böylece bankacılık bölümünün iktisadi faaliyetin muhtaçlığı olan istikrarlı kredi büyümesini para siyaseti duruşuna katkı verecek halde sürdürmesi teşvik edilecektir. Bu noktada liralaşma prensipleriyle uyumluluğu artırılan ve finansal kapsayıcılığı geliştirilen reeskont ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri, gayeli kredi uygulamalarına örnek olması açısından desteklenmektedir."

"Bütçe disiplininden taviz verilmedi"

Kavcıoğlu, bu periyotta Türkiye'nin üretim odaklı dönüşümü, global lojistik zincirlerindeki kalıcı konumlanması ve istihdamdaki olumlu performansının yanı sıra mali disiplin bakımından dünyada en düzgün performanslardan birini sergilediğini ve bütçe disiplininden taviz vermediğini vurguladı.

"Enflasyon yüzde 5 gayesine kalıcı olarak düşürülemedi"

Söz konusu mali disiplin performansının çok güçlü bir çıpa özelliği göstererek bilhassa 2008 global finansal krizinin iktisada tesirini sınırladığını ve Türkiye'nin enflasyonla çabadaki kazanımlarında öncü bir rol oynadığını belirten Kavcıoğlu, bu kazanımlara karşın enflasyonun yüzde 5 gayesine kalıcı olarak düşürülemediğini lisana getirdi.

Kavcıoğlu, yazısına şöyle devam etti:

"Bu periyotta uygulanan sıkı para ve maliye siyasetleri ile global dezenflasyonist ortama rağmen kalıcı fiyat istikrarı tesis edilemezken devam eden süreçte ortaya çıkan içsel ve dışsal şoklar ile enflasyonla çaba tam manasıyla başarılı olamamıştır. Son periyotta ise salgınla başlayan global arz ve tedarik problemlerine, bölgemizdeki sıcak çatışma ortamının sebep olduğu, başta güç olmak üzere tüm emtia fiyatlarındaki artışların eklenmesiyle enflasyon görünümündeki bozulma barizleşmiştir. Bu doğrultuda bilhassa son yıllarda edinilen deneyimler, enflasyonla uğraşta kısa vadeli kazanımların yerine enflasyonu sık sık maksattan uzaklaştıran yapısal kırılganlıkları hedefleyen siyasetlerin kıymetini ve uzun devir sürdürülebilirliği önceleyen kalıcı bir yapısal istikrar programına olan muhtaçlığı ortaya koymuştur."

sahap-kavcioglu_7352.jpg

"Henüz çözülememiş yapısal meseleye meydan okuyoruz"

Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TCMB'nin para siyaseti kararlarını tasarlarken başta sürdürülebilir dış istikrar olmak üzere Türkiye iktisadının yapısal meseleleri ile yüzleştiğini tabir etti. Bu süreçte, kolay fakat süreksiz tahliller yerine kısa ve orta vadeli zorluklarına karşın uzun periyotlu kalıcı tahlillere odaklanıldığını aktaran Kavcıoğlu, "Bu süreç, tıpkı vakitte uzun yılların gayretine karşın şimdi çözülememiş bir yapısal meseleye meydan okumadır." tabirini kullandı.

"Fiyat istikrarını sağlayacak kalıcı ıslahatlara odaklanıyoruz"

Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisi ile ekonomik modelin para siyasetine ait sütunlarını inşa ettiklerini ve hür piyasa dinamikleri çerçevesinde sürdürülebilir fiyat istikrarını sağlayacak kalıcı ıslahatlara odaklandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizin sahip olduğu stratejik global kıymet ile uyumlu, vatandaşlarımızın sahip olduğu emsalsiz beşeri sermaye ile oluşturduğu katma bedele yakışır halde, ekonomimizde Türk Lirasına olan ilginin daima artmasını, ulusal paramızın ekonomimizin temel ödeme ve temel kıymet saklama aracı haline gelmesini, finansal kaynakların yatırım, istihdam, üretim ve ihracata yönelik verimli ve istikrarlı dağılmasını ve böylece kalıcı cari istikrar tesis edilirken finansal mimarimizin para siyasetinin aktifliğini artıracak formda tasarlanmasını liralaşma stratejimiz ile gerçekleştirmeye kararlıyız.

Temel önceliğimiz, Liralaşma Stratejisi sayesinde enflasyonla uğraşta uzun yıllardır yapısal sorun olmayı sürdüren, yüksek lokal para ikamesi meselesini çözmek ve kalıcı dış istikrar sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Makro ve mikro ihtiyati önlemlerin de dayanağı ile bu sefer kamu finansmanındaki güçlü istikrara dış istikrar sürdürülebilirliği de eşlik eder hale geleceği için fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme gayesi büsbütün gerçekleşmiş olacaktır."
 
Üst Alt