Salhiye (Kıymalı Gözleme) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 6 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su (200 ml)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kuru maya
- Evde bulunan peynirler
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 2 yemek kaşığı çörek otu
- Yarım dal maydanoz
- 300 gram kıyma
- 3 adet soğan
- Tuz , karabiber , pul biber
- Kırmızı toz biber sıvı yağ
- Tereyağı veya sıvıyağ
Salhiye (Kıymalı Gözleme) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Hazırlanışı hamuru için yoğurma kabına unu alalım. Üzerine tuz, ılık su ve sıvı yağı ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
- Hafif ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra üzerini streçle kapatalım ve 20 dakika dinlenmeye bırakalım.
- İç harcı için maydanozları ince ince doğrayarak karıştırma kabına alalım.
- Üzerine evde bulunan peynirleri, pulbiberi, çörek otunu ve toz kırmızı biberi ekleyerek karıştıralım.
- Kıymalı harç için kıymamızı suyunu çekene kadar kavuralım.
- Suyunu çekince üzerine robottan çekip suyunu sıktığımız soğanı ekleyip kavurmaya devam edelim sıvı yağ ekleyip baharatlarımızı ekleyelim ve altını kapatalım.
- Dinlenen hamurumuzu unladığımız tezgaha alalım ve elimizle güzelce toparlayalım.
- Hamuru 6 eşit parçaya bölelim ve her parçayı elimizle beze haline getirerek bir tabak içerisine alalım.
- Her bezeyi unladığımız tezgahta yuvarlak ve çok kalın olmayacak şekilde oklava yardımı ile açalım.
- Açtığımız hamurun bir kenarına hazırladığımız iç harcından bolca yerleştirelim ve diğer kenarını harcın üzerine gelecek şekilde kapatalım.
- Daha düzgün olması için kenarlarını hamur kesme aparatı ile düzeltebilirsiniz.
- Hazırladığımız gözlemeleri temiz bir bez arasında bekletelim.
- Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım. Hazırladığımız gözlemeleri ısıttığımız yağsız tava içerisine alalım ve ara ara çevirerek iki tarafını da pişirelim.
- Pişen gözlemeleri tavadan alalım ve üzerine tereyağı veya sıvıya sürelim.
- Tüm gözlemeleri aynı şekilde hazırlayalım.
- Peynirli ve kıymalı gözlemelerimiz servise hazır. Afiyet olsun. Peynirlinin fotosunu çekmeyi unutmuşum oda çok lezzetli oldu.Hamurumu ben biraz daha fazla yaptım kalan hamurdan da lavaş yaptım.