Son Konu

Savcı, Ağırlaştırılmış Müebbet Alan Satırlı Katile 'Tahrik İndirimi' İstedi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-d32594c2b1f4ccb16fb47238d03046203aa287b9.jpg


Eskişehir'de boşandığı Ayşe Tuba Arslan’ı başına tekraren satırla vurarak öldüren Yalçın Özalpay’a verilen ağırlaştırılmış müebbet kararı bir üst mahkemeye taşındı. Davanın birinci duruşmasında, istinaf savcısı katil zanlısı Özalpay’ın "haksız tahrik altında tasarlayarak taammüden öldürme" hatasından cezalandırılması gerektiğini belirterek cezada indirim talep etti.






Anaokulunda aşçı olarak çalışan 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan, boşandığı 24 yıllık eşi Yalçın Özalpay tarafından 2019 yılı ekim ayında, Odunpazarı ilçesindeki Atatürk Bulvarı'nda başına satırla vurularak, ağır yaralandı. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Arslan, 44 gün sonra hayatını kaybetmiş, katil zanlısı Özalpay ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. 

Olayın akabinde yapılan incelemede Ayşe Tuba Arslan’ın 3 defa uzaklaştırma kararı aldığı eski eşi Yalçın Özalpay hakkında birinde 'ben ölünce mi yardım edeceksiniz?' tabiri yer alan 23 farklı dilekçe vererek şikayetçi olduğu ortaya çıkmıştı.

Hakkında ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezası istemiyle dava açılan Yalçın Özalpay, geçen temmuz ayında tutuklu yargılandığı Eskişehir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek taammüden öldürme’ hatasından ağırlaştırılmış ömür uzunluğu mahpus cezasına çarptırdı. Ayrıyeten güzel hal ve haksız tahrik indirimi de uygulanmadı.


"Eşim beni aldatıyordu"




Mahkemenin gerekçeli kararının akabinde dava, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne gönderildi. Dün görülen davanın birinci duruşmasına sanık Yalçın Özalpay, tutuklu olduğu Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan SEGBİS sistemiyle bağlandı. Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı Vekili Avukat Murat Yurdakul, Ayşe Tuba Arslan’ın babası Serdar Arslan, annesi Meral Sondikme ve avukatları Heval Yıldız Karasu, Pınar Çevik Arpacı, Funda Güney ve Fatma Girgin ile sanık avukatı Görkem İlyas Sayar ise salonda yer aldı.

Tutuklu sanık Yalçın Özalpay, istinaf mahkemesindeki savunmasında, Ayşe Tuba Arslan’ın kendisini aldattığını öne sürerek, “Eşim beni aldatıyormuş, bunu öğrendikten sonra telefon kayıtlarını geriye dönük istedim. Onları inceledim. Yaklaşık 10 yıldır eşim diğerleriyle bağ yaşıyormuş, hatta buradan kazandığı paralarla farklı konut almış bu meskeni de garsoniyer olarak kullanıyormuş. Bu ortaya çıktıktan sonra eşimin bizim yüzümüze bakacak hali kalmadığı için meskenden ayrıldı fakat çabucak konutumun yakınında karşıda mesken tuttu. Bu süreç içerisinde de daima beni tahrik ediyordu. Beni tehdit ettiriyordu. Kurbandan kalma otomobilimde bıçaklar vardı. Onları meskene çıkartacaktım, karşımdan geldi. Bana yeniden hakaret ve tehditlerde bulundu, tartıştık, ben bir defa vurduğumu hatırlıyorum sonrasını hatırlamıyorum” dedi.


"İlk derece mahkemesi emsal bir yargılama yaptı"




Ayşe Tuba Arslan’ın annesi Meral Sondikme ile babası Serdar Arslan ise sanık Yalçın Özalpay’ın en ağır halde cezalandırılmasını istedi. 

Arslan ailesinin avukatları da sanığın tahrik indirimi almak için Ayşe Tuba Arslan’ın kendisini aldattığını öne sürdüğünü belirterek, “İlk derece mahkemesi emsal bir yargılama yaparak yanlışsız bir karar vermiştir. Sanığın savunmalarını kabul etmiyoruz, haksız tahrikten faydalanmak niyetiyle aldatıldığına ait ileri sürdüğü konular da lakin boşanma davasının konusu olabilir. Boşanma davası 10 Eylül 2019 tarihinde katılaşmıştır. Sanık bu tarihten sonra 11 Ekim 2019 tarihinde aksiyonu gerçekleştirmiştir. Haksız tahrik kararlarından yararlandırılmaması gerekir. Sanık hakkında birinci derece mahkemesince kurulan kararın onanmasını talep ediyoruz” dedi.


"Boşanmadan sonraki olaylar haksız tahrik konusu olamaz"




Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı Vekili Avukat Murat Yurdakul ise Ayşe Tuba Arslan cinayetinin kamu vicdanını yaralayan bir hareket olduğunu söyledi. Boşanma davasından sonra gelişen olayların cinayette tahrik indirimine mevzu edilemeyeceğini belirten Yurdakul, “İlk derece mahkemesi yerinde bir karar vermiştir. Boşanma davası katılaştıktan sonraki olaylar haksız tahrike mevzu edilemez. Olayda maktulden kaynaklanan bir haksız tahrik de bulunmamaktadır” diye konuştu.


Savcı "haksız tahrik indirimi" istedi




Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi istinaf savcısı ise sanık Özalpay için ‘haksız tahrik indirimi’ talep etti. 

Savcı mütalaasında, “Cep telefonuna ilişkin HTS raporunun incelenmesinde, sanığın beyanını doğrulayacak halde maktulün sadakat yükümlülüğüne ters olacak formda bahsi geçen erkek şahısla evlilik birliğinin devam ettiği süreçte ve boşanma basamağında çok sayıda karşılıklı arama kaydı ve mesajlaşması bulunuyor. Bağlantının yoğunluğu ve bu irtibatların gece geç saatlerde ağırlaştığı dikkate alındığında, sanığın hareketini haksız tahrik altında işlediği istikametindeki beyanına prestij edilmesi gerektiği bedellendirilmektedir. Bu nedenlerle, lokal mahkeme kararının sanık lehine kaldırılarak, sanık Yalçın Özalpay'ın hareketine uyan ‘haksız tahrik altında tasarlayarak taammüden öldürme’ kabahatinden ötürü cezalandırılması kamu ismine talep olunur” dedi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi sanık Yalçın Özalpay’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 25 Haziran’a erteledi.

 
Üst Alt