Doğum sürecine giren anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de sezaryen doğumun nasıl yapıldığı ve kaçıncı hafta da yapılması gerektiğidir.Sezaryen doğum hakkında merak ettiklerinizi sizler için paylaştık.
Ülkemizde son zamanlarda aşırı derecede artış gösteren sezaryenle doğumlar anestezinin iyileşmesi ve enfeksiyon riskine karşı daha çok tercih edilmektedir. Ameliyatta cerrahi tekniklerin ilerlemesi ve dikiş materyallerinin gelişmesi de göz önüne alınarak sezaryenle doğum normal doğuma göre çok çok daha kolay ve ağrısız bir yöntem. Sezaryenle doğum bazı tıbbı sorunların yanı sıra gebe olan kadının isteği üzerine de yapılmaktadır. Sezaryenle doğum çeşitleri; İsteğe bağlı sezaryen, Bebeğin rahim kanalına baş ile ilerlemesi, Eş kısmının rahim ağzını kapatması, Eş kısmının erken ayrılması, İri bebek, Bebeğin kafası ile leğen kısmındaki uyumsuzluk, Çoğul gebelik, Bebek il ilgili anormallikler, Rahimdeki Myomlar, Ikınmanın riskli olduğu durumlar,Annede herpes enfeksiyonu, Genital siğil olarak sayabiliriz.
Sezaryen ile doğum gebeliğin 38. haftası ve 38. hafta sonrasındaki hafta içerisinde yapılması doktorlar tarafından uygun görülür. Ancak bazı durumlarda acil sezaryen gibi gebeliğin 24. haftasında sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. Acil sezaryene bir nevi kürtaj da denebilir çünkü bebeğin yaşamaya dair hiçbir belirtesi yoktur. Sezaryenle doğum esnasında anneye iki şekilde anestezi uygulanabilir. Tam anestezi ya da belden alt tarafa uygulanan yarım anestezi. Yarım anestezi uygulanan anneler hiç bir şekilde ağrı sızı çekmeden bebeklerini dünyaya getirebilirler. Hatta bebek doğduktan hemen sonra onu görebilirler.
Sezaryenle doğumlar yaklaşık 30-60 dakika arasında değişiklik gösterirken ilk defa sezaryenle doğum yapan kadınlarda bu süre daha kısa sürebilir. Sezaryen ile doğum yapan kadınlar yaklaşık bir iki gün içerisinde iyileşebilirler. Açılan kesik ise son zamanlarda sıkça kullanılan yapıştırma ile daha çabuk kaynar ve iyileşir. Dikişe oranla yapıştırma daha acısızdır. Sezaryenle doğum yapacak annelerin dikkat etmesi gereken en önemli durum ise bebeğin gelişimini tamamlamış olmasıdır.