morfeus
Yeni Üye
Taş Üzere Yoğurt Tanımı İçin Gereçler
- 3 kg süt
- 3 yemek kaşığı yoğurt (Çok dolu olmayacak)
Taş Üzere Yoğurt Tanımı Yapılışı
- Sütü kaynatmak için ocağa alıyoruz (Benim sütüm köyden geliyor) kaynamaya başlarken kepçeyle alttan üste gerçek havalandırıyoruz sütü.
- Kaynamaya başlayınca altını hafif kısıp havalandırma sürecine devam ederek karıştırıyoruz 6-10 dakika ortası kaynatıyoruz.
- Sütü ılımaya bırakıyoruz. Benim 3 kiloluk yoğurt kabım var ben daima onda mayalıyorum dolapta yer kaplamıyor.
- Sütümüzü mayalama kabımıza alıyoruz. Parmağımızı batırıyoruz (İşaret parmağımla bakıyorum) 11 e kadar sayıyoruz şayet elimizi yakmayacak derecede sıcaklığı varsa mayalanmaya hazırdır.
- Bir kaba 3 yemek kaşığı (Çok dolu olmayacak şekilde) yoğurt alıyoruz üzerine az süt ekliyoruz (sulandırmak için) yoğurt pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıyoruz.
- Hazırlanan karışımı sütün dört bir yanına kaşık kaşık döküyoruz ve bir köşeden kaşığı süte batırıyoruz ayran çalar üzere karıştırıyoruz yavaşça sonra kabımızın üstüne süzgeç koyuyoruz.
- Süzgecin üstüne nemini alacak bez ya da havlu kağıt örtüyoruz (Bu süreç nemini alıp daha katı bir yoğurt oluşmasını sağlıyor)
- Sofra bezi ile üzerini sarıyoruz ben üstüne bir havlu daha koyuyorum ortamın ısısına nazaran koyun (Evim çok sıcak değil)
- 6 saat mayalanmaya bırakın 6 saat sonrasında ağzı açık bir formda dolaba koyuyoruz. Bir gece bu biçimde buzdolabında bekleyecek. Yoğurdunuz hazır afiyet olsun