Sütü kaynatmak için ocağa alıyoruz (Benim sütüm köyden geliyor) kaynamaya başlarken kepçeyle alttan üste gerçek havalandırıyoruz sütü.
Kaynamaya başlayınca altını hafif kısıp havalandırma sürecine devam ederek karıştırıyoruz 6-10 dakika ortası kaynatıyoruz.
Sütü ılımaya bırakıyoruz. Benim 3 kiloluk yoğurt kabım var ben daima onda mayalıyorum dolapta yer kaplamıyor.
Sütümüzü mayalama kabımıza alıyoruz. Parmağımızı batırıyoruz (İşaret parmağımla bakıyorum) 11 e kadar sayıyoruz şayet elimizi yakmayacak derecede sıcaklığı varsa mayalanmaya hazırdır.
Bir kaba 3 yemek kaşığı (Çok dolu olmayacak şekilde) yoğurt alıyoruz üzerine az süt ekliyoruz (sulandırmak için) yoğurt pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıyoruz.
Hazırlanan karışımı sütün dört bir yanına kaşık kaşık döküyoruz ve bir köşeden kaşığı süte batırıyoruz ayran çalar üzere karıştırıyoruz yavaşça sonra kabımızın üstüne süzgeç koyuyoruz.
Süzgecin üstüne nemini alacak bez ya da havlu kağıt örtüyoruz (Bu süreç nemini alıp daha katı bir yoğurt oluşmasını sağlıyor)
Sofra bezi ile üzerini sarıyoruz ben üstüne bir havlu daha koyuyorum ortamın ısısına nazaran koyun (Evim çok sıcak değil)
6 saat mayalanmaya bırakın 6 saat sonrasında ağzı açık bir formda dolaba koyuyoruz. Bir gece bu biçimde buzdolabında bekleyecek. Yoğurdunuz hazır afiyet olsun
Not: Taş üzere yoğurt için kesinlikle tam yağlı kaliteli süt gerekiyor. Hakikaten sütun kalitesine bağlı olarak yoğurdunuz kaliteli oluyor.